Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 73

• 37 758
  • 791
  •   1
Отговори
# 600
Малко ми е странно да се "оплаквате" от Англия като сравнявате държавното здравеопазване там с частното тук Astonished Прочетох 50 паунда на частно - тук първичен преглед при АГ 75 лева, ако е доцент 95 - какво му е различното? А искате ли да сравним заплатите? Иначе както момичетата вече написаха и тук по здравна каса не мисля че има преглед преди 12 г.с защото тогава ти дават направление за избор на следящ АГ, а преди това не знам евентуално направление за АГ, но не регистрират бременност....

# 601
Не е нужно да се регистрира бременността преди 12 седмица, важното е поне, че ще се види къде е и има ли сърдечен ритъм.
В България поне се полагат цитонамазка и няколко микробиологии. Там микробиология не са ми правили, а цитонамазка си ходиш отделнп на 3/5 години, когато получиш писмо.

Аз споменах за тези прегледи на частно, които бяха 50 паунда, но те не са някакви задълбочени, не са фетална морфология.  На единия видяхме сърчице, на другия пола. Ако се следите и раждате в частна болница, вече цените са съвсем други, няколко хиляди най-вероятно. И за англичани на минимална работна заплата е непосилно. Страшно много хора там работят за минималната заплата и едва свързват двата края. Може би не сте запозната.
Като бях аз там беше около 1300 паунда чисто МРЗ, а едностаен апартамент без сметки в Лондон е 1000-2000 паунда на месец, в зависимост в коя зона е. Не мисля, че е чак толкова по-добре, отколкото в България. Да не говорим и че да си дадеш детето на градина, за да се върнеш на работа след една година, защото толкова най-много е майчинството, може да ти струва 1000-1500 паунда на месец.

Иначе мога да ги похваля за едно много интересно нещо, което тук не знам дали се прави. В 24та седмица ми взеха кръв (безплатно), понеже съм с отрицателна кръвна група, оттам изследваха какъв резус фактор ще е бебето и познаха 🙂

# 602
Не знам къде съфорумката плаща или е плащала по 30-50 паунда, аз толкова давам на маникюр Simple Smile цената за здравеопазване е доста по-висока. Ехографи, труд на лекаря, изследвания, фетални морфологии, генетичен тест....Сумата към момента се измерва в хиляди, а дори не калкулирам раждането. Мисля, че основно си говорехме за това какво покрива държавата тук - нищо. Ако ще сравняваме доходи, хубаво е да сравим и какво се плаща в Бг за осигуровки и данъци и какво тук. За значителната сума, която аз внасям всяка година, получавам почти нула грижа в системата на държавното здравеопазване.
Ако ме питате за лично мнение, то е, че жените в това положение трябва да бъдат максимално облекчени финансово и грижата за тях да е приоритет, независимо от локацията.

# 603
Windows to the womb е мястото, верига са, не е клиника за прослвдяване/раждане, само правят ехограф.
Споменах и аз вече, че частното следене и раждане там е в хиляди. Много по-скъпо от тук.

# 604
Windows to the womb е мястото, верига са, не е клиника за прослвдяване/раждане, само правят ехограф.
Споменах и аз вече, че частното следене и раждане там е в хиляди. Много по-скъпо от тук.
И аз там ходих. £70 паунда струваше и няма да мога да си позволя да отида пак,затова ще си чакам последния в 20та седмица.

Аз пък бих ги похвалила,че ми изписаха веднага кръворазреждащи(Клексан) и инжекциите са безплатни и винаги ги има. Редовно чета как в България трудно се намират ,пък и цената за кутия не е никак малка. Та има и плюсове и минуси. Но тук съм решила да живея и ще се съобразявам с тяхната система.

# 605
Здравейте, в първи триместър съм. Когато видях двете чертички още първия ден пуснах ПКК и всичко беше в нормата.
Днес пуснах пак и има доста отклонения, но с много малко, което пак не е ОК предполагам. Чакам отговор от лекаря ми, а през това време да Ви питам какво мислите по въпроса със занижените лимфоцити?

Благодаря предварително!
Спокойна вечер ☺

# 606
Нямам опит с майчиното здравеопазване във Великобритания, но другите здравни грижи не са чак толкова зле. Не знам в другите градове как е, но в Лондон прегледите при личния лекар и специалистите, при които съм ходила, винаги са били на ниво плюс всички изследвания винаги когато ми се е налагало. За последно ми се наложи преглед за бучка, която напипах в гърдите - видя ме личния лекар още в деня, в който се обадих, два дни по-късно бях на преглед при мамолог, направиха ми изследвания, предложиха час за биопсия по-късно същия ден и понеже нямах възможност да я направя тогава, продължиха да ме търсят по телефона няколко пъти докато намерим време, в което да ми запишат час. Слава Богу, не беше нещо сериозно, но все пак...не съм чакала въобще, нито съм срещнала лошо отношение или липса на загриженост. Впрочем не знам по какви причини, но цитонамазка ми вземаха на всеки две години (между другото си правех по-често и в България).

# 607
И аз съм доволна, при това много, от грижата в други отношения - но наблюдението при бременност е ужасно. Не бяха видяли два хематома в началото на бремеността, 6 седмици нонстоп кървене и единствено получен съвет - почивайте у вас. Наистина много ме отблъсна това. Става въпрос за голяма болница в Лондон.

# 608
Въпреки че въпросът ми може да е глупав, все пак да се информирам. Ранната фетална морфология ( в 11г.с. ще ходя ) с какъв ехограф се извършва - вагинален или коремен? Отделят ли наистина достатъчно внимание, защото навсякъде чета, че прегледа бил около 30мин? Благодаря предварително

# 609
Здравей, всички фетални морфологии се правят с коремен ехограф. 30 минути са предостатъчни за всички измервания на толкова мъничко човече (ако не се лъжа, около 5 сантиметра). Най-дългата ми ФМ е в 22 г.с. и беше 40 минути, защото моето бебе отказва да се завърти и се налагаше да се разхождам.

Въпреки че въпросът ми може да е глупав, все пак да се информирам. Ранната фетална морфология ( в 11г.с. ще ходя ) с какъв ехограф се извършва - вагинален или коремен? Отделят ли наистина достатъчно внимание, защото навсякъде чета, че прегледа бил около 30мин? Благодаря предварително

# 610

При мен беше в 12 г.с. с коремен ехограф. Прегледите по ФМ бяха най-детайлните и подробни такива, около 30-40 мин. като време. Можех да задавам много въпроси и винаги съм получавала отговор на тях за разлика от посещенията при АГ. Препоръчвам доц. Петя Чавеева в АГ Щерев.

# 611
Зависи от лекаря. При мен беше с вагинален ехограф, прегледа продължи към 45 минути. Да, много внимание ми обърна лекаря и обясняваше изключително обстойно. Получих запис и досие с всички заключения.

# 612
Да обобщим: явно и в БГ, както и в Англия и Германия, само 2/3 прегледа са предвидени по каса и са съответно безплатни. Relieved Всичко останало (безплатно) е въпрос на добра воля/ лекар. Аз също съм в Германия в един от известните големи градове, но изобщо не мисля, че това е определящо. Опитът ми е микс от предишните 2 мнения.

При моя лекар имам възможност по желание да си ходя колкото пъти искам на ехограф (в началото ходех на всеки 2 седмици), но си го заплащах (35 евро, ако има значение). Въпреки, че се водя с рискова бременност, не са ми предлагали допълнителни прегледи, викат ме само веднъж месечно (като не всеки път се пада да има ехограф, а примерно само взимане на кръв/урина са предвидени + задължително мануален вагинален преглед )
Съобразявам се със системата. Харесва ми това, че позволява гъвкавост, както и че при оплаквания / съмнения за наú-малкото, веднага ме приемат и ме преглеждат безплатно. Напоследък кажи-речи всяка седмица съм в кабинета..

Отделно на всеки 3 седмици си следя ТСХ стоúностите при личния лекар, на всеки 6 -всички показатели при хематолог- абсолютно всичко това е безплатно! (=включено в застраховката, която тук си е сума, не е като българската Wink ). Кръворазреждащи не ползвам, но ми изписаха да си имам - и за тях не съм платила стотинка.

Та така, всичко с плюсовете и минусите си и е наú-вече до частен случаú.

# 613
При мен беше около 40 мин престоя в кабинета, като включвам и разговора преди и след прегледа с ехографа. Гледаха ме първо с коремен и накрая с вагинален за много кратко, не помня защо точно, май се виждане нещо по-отблизо с него. Това е прегледа, който за мен най-много си заслужава, супер подробно гледаха бебето, през цялото време ми обясняваше лекакарката какво гледаме и как трябва да изглежда, дали е в норма или не. Съжалявам, че в 29 седмица ми беше последната ФМ и няма да получа толкова подробна информация и внимание за бебето.

# 614
  • Sofia
Здравей, всички фетални морфологии се правят с коремен ехограф.
При моята ранна фетална морфология (12гс) АГ започна с коремен. Но по едно време нещо не се виждаше добре и премина на вагинален. Мисля, че беше някакъв кръвоток, не си спомням точно.

Общи условия

Активация на акаунт