Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 73

• 37 756
  • 791
  •   1
Отговори
# 615
Добро утро, момичета! Нормално ли е да не усещам движенията на бебето всеки ден? Вчера и тази сутрин никакво го няма. 16+1

# 616
Добро утро, момичета! Нормално ли е да не усещам движенията на бебето всеки ден? Вчера и тази сутрин никакво го няма. 16+1
Нормално е , още е доста рано.
Хапнете малко шоколад или отпийте 1-2 глътки кола и ще го усетите най-вероятно.

# 617
  • Sofia
Пак добре, че го усещаш понякога.
Аз съм 17+6. Вчера бях на преглед и бебето си отговаря на седмиците. Но аз не усещам нищо все още. АГ ми каза, че е още рано. Та аз все още чакам. Дано да няма някакъв проблем.

# 618
Някои жени, особено при първа бременност и/или предна плацента, не усещат изобщо бебето до 20-22 седмица.
Много е рано да се следи за регулярни движения, не се сещам откога трябва, но може би след 24та седмица?
В 16та седмица бебето е много малко и леко да си измени позицията, може да не го усещате толкова.

Едит: Погледнах сега в нета, следи се за регулярни движения от 28ма седмица.

# 619
При първа бременност, в повечето случаи, усещането започва към 20-та седмица, така че 17+6 си е рано и не виждам смисъл от притеснение, още повече щом и лекаря е потвърдил, че нещата са ок.
Аз започнах да усещам към 20/21 някъде, а и съм с предна плацента, при мен беше по-скоро въпросния флътъринг.

# 620
В тези седмици е още рано да има някакъв режим на движения,които да следите. При нас в Англия ни съветват,че е добре да броим движенията за деня,не помня колко трябваше да са,още съм далеч от този момент. Но това чак след около 25 седмица някъде. Аз първото бебе го усетих за първи път след 20та седмица. Една от причините беше,че бях с предна плацента. И тепърва след това ставаха по-регулярни и по-силни движенията. Нямате повод за притеснение за това на този етап.

# 621
Да споделя моя опит относно бременеенето в Швейцария. За мен системата им е топ! Плащаш всеки месец здравна застраховка, която не е като в България 30 лв., а възлиза на 300-500 франка (горе долу франкът е 1:1 с €). По време на бременност обаче каквото и да става жената е покрита и не плаща 1 ст. Това включва проследяването от 12 г.с. нататък. Аз имам 1 преглед месечно при гинеколога, който ми води ЖК, никога не е с акушерка, винаги си е лекарят. Прегледът винаги включва ехограф - коремен и вагинален за шийката. Отделно да си ФМ, покриват се колкото е нужно, ако лекарят прецени, че има нужда от следене изкъсо с фетален специалист, застраховката покрива и 5 щом се налага. Всички кръвни и прочее изследвания са покрити, микробиология се прави на всеки преглед. Раждането е безплатно (не се плаща нито болничен престой, нито нищо, независимо дали ще е секцио или нормално). Ако има нещо с бебето, например трябва да стои в ковиоз, застраховката на майката го поема. Поема и преглед 6 седмици след раждането при гинеколог и ако се налага терапия след това. Застраховката плаща и ба акушерка за посещения 3 месеца след раждането у дома, както и консултант по кърмене ако майката иска. Общата стойност на цялото удоволствие е около 15 Хил. фр. Та според мен така трябва да работи една система! Плащаш цял живот застраховки, ама като имаш нужда знаеш защо си плащал. Според законите им застрахователят няма право да откаже да плати на бременна разходите, включително примерно вливки желязо, терапии и т.н.

# 622
Включвам се към темата с броя ехографии. Досега са ме гледали с ехограф в 5-та седмица, 7-ма седмица (тогава ми дадоха и направлението за следящ АГ), 10-та седмица (първи преглед при следящия АГ). Тоест само до момента са три по ЗК.

# 623
Много ви благодаря за бързите отговори, момичета!♥

# 624
Rayli, как мислиш, че хората с минимална работна заплата от 650лв, ще могат да плащат по 300-500лв на месец здравни застраховки на човек?
Сигурна съм, че който има възможност и желание, може да се застрахова отделно в България, но няма как да е достъпно за всички.

# 625
  • София
Допълнителното здраво осигуряване в БГ, което осигурява работодателя е голяма благословия. Но все пак не всеки го има.

# 626
Pistachio, за съжаление е така. Иронията в момента е, че дори да ти удържат по 300 лв/месец здравни вноски (без допълнително здравно застраховане), пак се доплаща за всичко...прегледи, изследвания, раждане и т.н.

# 627
Момичета, не е така. Раждането в държавна болница в България е напълно безплатно. Доплаща се в частни болници или при специфични изисквания - определен лекар, тип стая, което е нормално. При една нормално протичаща бременност, без проблеми, плащаш само Фетална морфология и пренатален тест (ако искаш такъв). Много жени са на принципа, ако не платиш, нищо няма да стане. Това си е закоравяло разбиране у нас. И в някои градове си важи.
Е, аз искарах 2 бременности по ЗК, без да плащам. Единствено някакви допълнителни кръвни показатели, които сама исках да пусна. Имах нужда от консултация с кардиолог и по-късно ендокринолог. С направление, напълно безплатно, защото бременните са освободени дори от таксата от 2,90лв.
Раждането, този път предпочетох частна болница и пак здравните осигуровки покриха добра част от сумата. Моя близка роди при дежурен лекар в местната АГ болница, не е платила и стотинка, съвсем доволна.
Така че не е никак скапана системата. Има някои липси да, но не е като без хич.

# 628
Пистачио, не може да се сравнява едното с другото. Тоест България с Швейцария. Там минималната эаплата е друга, стандартът на живот си е друг, а и Раули според мен искаше да сподели как е при нея просто. Швейцария е наистинаана много високо ниво в доста аспекти. Със сигурност е страхотно обслужването, до колкото энам и в болниците отдават голямо внимание на пациента. Само че искам даанаправя и малка реклама на Германия в това отношение. :Д От описаното, почти всичко е включено в немската държавна эастраховка, а което не  е эа много по-малко пари може да се доплати, не е нужно 300-500 на месец. Ако искаш всеки път ехограф, а лекарят не ти прави беэплатно, 40 евро. Ако искаш микробиология, малко повече. Ако искаш фетална на 3Д или при друг в случай, че лекарят ти не е специалист, 180-220 евро. И т.н. Витамини,пкк, тсх си иэскедвам при личния на 2-3 месеца, а което не ми се покрива, си плащам сама. А има и плюс эастраховка в ДЕ, при която касата (същата)покрива до 500 евро эа иэследвания по време на бременност като например някой по-лачен курс эа бременни (таксата эа мъжа може да стигне до 140 евро...), витаминни иэследвания, фетални морфологии, допълнителни сонографии. 500 евро е супер бюджет честно каэано, покрива много от нещата. В болницата пък нищо не се плаща. Не энам как е в другите болници (предполагам същото), но в таэи, в която аэ ще раждам, всяка жена си е сама в стая, стаите са супер просторни и хубави, перфектно оборудвани, болницата е модерна. Дори няма нужда да нося каквото и да било эа бебето освен эа иэписване. Всичко си ми покрива касата, не е нужно прегледите да са ми при акушерка, освен ако аэ не пожелая. И дори хората, които иэкарват достатъчно и эа частна эастраховка, не винаги намират смисъл в нея, понеже държавната покрива адски много и ако искаш някакви превентивни иэследвания, просто си плащаш допълнително, което не еенужно толкова често дори... Абе аэ пропагирам Германия като элатната среда. Joy #момент эа реклама

Последна редакция: чт, 25 ное 2021, 12:56 от snowwhite12

# 629
  • Sofia
При първа бременност, в повечето случаи, усещането започва към 20-та седмица, така че 17+6 си е рано и не виждам смисъл от притеснение, още повече щом и лекаря е потвърдил, че нещата са ок.
Аз започнах да усещам към 20/21 някъде, а и съм с предна плацента, при мен беше по-скоро въпросния флътъринг.
Да, де, ама това не ми е първа бременност и малко нереалистично очаквах след 16гс да започна да го усещам. Но явно това, че съм с предна плацента, си казва думата.

А за допълнителното здравно осигуряване от работодател останах леко разочарована. Очаквах да покрива по-голяма сума по време на бременност. Е, пак добре, че все пак възстановяват нещо, кой ти го дава.

Общи условия

Активация на акаунт