Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 73

• 37 083
  • 791
  •   1
Отговори
# 630
Дали е "скапана" системата зависи от доста фактори. Моята бременност е рискова и това, което покрива здравната каса са 3-4 прегледа с ехограф, 2-3 микробиологии, 1 цитонамазка, 3-4 изследвания кръв и урина и в края на бременността - тонове. Ако съм пропуснала нещо - поправете ме. Сега съм в 5-ти месец, на преглед ме викат на всеки две седмици, защото съм със серклаж и се налага да се пускат микробиологии. Да не говорим, че в началото на бременността имах кръвоизлив. Ако трябваше да чакам пред спешен кабинет в държавна болница, сигурно още щях да съм на опашката. В спешното в Пловдив ти казват, че щом не идваш с линейка и не ти липсва някой от крайниците - не си спешен случай. Буквално системата те принуждава да си платиш на частно, ако можеш, разбира се. Аз имам възможност, затова се следя в две частни болници. Имам и допълнително здравно, не съм сигурна какво точно покрива.  И последно искам да добавя, че се осигурявам като управител на две фирми, осигурителният ми доход е максималният за страната. Не помня точно колко лв. са ми осигуровките, но със сигурност не бих се възползвала от държавните болници в Пловдив. Възможно е в София да е по-различно.

# 631
  • София
Момичета, не е така. Раждането в държавна болница в България е напълно безплатно. Доплаща се в частни болници или при специфични изисквания - определен лекар, тип стая, което е нормално. При една нормално протичаща бременност, без проблеми, плащаш само Фетална морфология и пренатален тест (ако искаш такъв). Много жени са на принципа, ако не платиш, нищо няма да стане. Това си е закоравяло разбиране у нас. И в някои градове си важи.
Е, аз искарах 2 бременности по ЗК, без да плащам. Единствено някакви допълнителни кръвни показатели, които сама исках да пусна. Имах нужда от консултация с кардиолог и по-късно ендокринолог. С направление, напълно безплатно, защото бременните са освободени дори от таксата от 2,90лв.
Раждането, този път предпочетох частна болница и пак здравните осигуровки покриха добра част от сумата. Моя близка роди при дежурен лекар в местната АГ болница, не е платила и стотинка, съвсем доволна.
Така че не е никак скапана системата. Има някои липси да, но не е като без хич.

Да ама в България ако искаш избор на екип пак плащаш. Обикновено парите се дават под масата. Аз не бих отишла при лекар на случаен принцип да ме изражда.

# 632
Да, разбира се, че няма място за сравнение.
Както казах, който няма финансова възможност - може в повечето случаи без проблем да се следи и ражда по здравна каса.
Който има възможност - и тук има здравно застраховане и може да се възползва.

Brin, щом си с предна плацента е абсолютно нормално да не усещаш все още. Тя е като възглавница, която омекотява ударите, а човечето  не е толкова голямо и силно все още.

Последна редакция: чт, 25 ное 2021, 13:06 от Pistachio

# 633
Аз мисля, че доста се отклонихме от темата. Все пак идеята не е “за” и “против” здравеопазването в БГ и чужбина. Ясно е, че навсякъде е различно. Минуси има във всяка една държава, както и плюсове, нещата никъде не са идеални и има много пропуски. В крайна сметка всеки прави това, което смята за добре и най-вече според възможностите си. Мнения колкото и хора. Вярвам, че на частно или не, за всяка е важно да роди живо и здраво дете.

Аз писах за Англия, защото живея тук. Говорила съм с доста хора - някои са супер доволни, други не. В БГ също съм слушала ужасяващи истории, така че много зависи.

# 634
Момичета, не е така. Раждането в държавна болница в България е напълно безплатно. Доплаща се в частни болници или при специфични изисквания - определен лекар, тип стая, което е нормално. При една нормално протичаща бременност, без проблеми, плащаш само Фетална морфология и пренатален тест (ако искаш такъв). Много жени са на принципа, ако не платиш, нищо няма да стане. Това си е закоравяло разбиране у нас. И в някои градове си важи.
Е, аз искарах 2 бременности по ЗК, без да плащам. Единствено някакви допълнителни кръвни показатели, които сама исках да пусна. Имах нужда от консултация с кардиолог и по-късно ендокринолог. С направление, напълно безплатно, защото бременните са освободени дори от таксата от 2,90лв.
Раждането, този път предпочетох частна болница и пак здравните осигуровки покриха добра част от сумата. Моя близка роди при дежурен лекар в местната АГ болница, не е платила и стотинка, съвсем доволна.
Така че не е никак скапана системата. Има някои липси да, но не е като без хич.

Да ама в България ако искаш избор на екип пак плащаш. Обикновено парите се дават под масата. Аз не бих отишла при лекар на случаен принцип да ме изражда.

Предполагам и навсякъде другаде се заплаща избор на екип, ако изобщо съществува такова нещо в чужбина. И е напълно разбираемо да се плаща, защото и лекарите са хора и е нормално в неработно време да им се доплати добре, за да отидат на работа. Защото може да ги свариш да раждаш и докато спят. Никой и никъде няма да ти го направи безплатно.
Засега имам едно раждане секцио, за което не съм избирала лекари, защото се предполага,че всички са такива, и не съм заплатила и стотинка и съм предоволна от грижите в болницата както за мен, така и за бебето. Сега с второто може би отново няма да избера лекар.
Относно прегледите през бременността, според мен не е нормално в 21 век да ти се полагат 2 ехографа по здравна каса, защото не е кой знае какво усилие да пуснеш ехографа. Или пък не е нормално да не се полага запис на тонове, а да трябва да ти ги слушат с фуния като едно време. За щастие и двете ми АГ по ЗК не са ми искали допълнителни пари за ехограф, а всеки път правят измервания на бебето. Иначе ако е само разговор мога да го правя и с акушерка по телефона, защо да се мъкна по болници. Но има момичета, които заплащат допълнително. Не всеки може да си позволи по 40лв ехограф всеки месец.

# 635
  • София
Разбира се, че е нормално да се заплаща. Мисълта ми е, че ако не искам да съм при случаен лекар трябва да платя не само за екип ами и на него отделно Simple Smile Иначе тук в София ехограф за 40лв. не знам къде има Simple Smile стойността им е доста по-голяма.

# 636
Не си права. Два пъти избирах лекар, платила съм на регистратура, имам си и касов бон. Един път в държавна, втори в частна болница.
Но пък познавам много хора, които имат страшен мерак да платят под масата, защото ще им осигури грижа. Правят го и после обясняват на всички, че са платили. 2 близки имам такива. Едната страшно държеше да бутне пари преди раждането. Лекарката много се шокирала, отказала жената, после мъкнаха парфюми и подаръци 🤷‍♀️

# 637
Аз казах 40лв, защото не съм чула някой да взима повече. Това става въпрос за ехограф, когато си отидеш на женската месечна консултация по ЗК и просто си изгърмяла двата си полагащи се ехографа 🤣
Аз също не го разбирам това раздаване на пари и скъпи подаръци. Вярно наистина помагат за появата на новия живот, но това им е работата. Достатъчно е нещо символично, ако ще и картичка. От тези подаръци и незаконни хонорари някои лекари се подхлъзват и забравят каква всъщност им е професията. Няма да спре това докато не спрем да си търсим бонус грижа, защото сме с пари

# 638
  • София
Не си права. Два пъти избирах лекар, платила съм на регистратура, имам си и касов бон. Един път в държавна, втори в частна болница.
Но пък познавам много хора, които имат страшен мерак да платят под масата, защото ще им осигури грижа. Правят го и после обясняват на всички, че са платили. 2 близки имам такива. Едната страшно държеше да бутне пари преди раждането. Лекарката много се шокирала, отказала жената, после мъкнаха парфюми и подаръци 🤷‍♀️

Не съм права, защото ти не си попадала на такъв лекар, но аз съм (искал си е Simple Smile ). И в частна болница пари под масата не трябват, там директно си плащаш за всичко. Споделям какво съм видяла, а не дали съм права или крива. Надявам се това да отпадне като практика, защото както нагоре се пише всички плащаме осигуровки, но по ЗК имаме право само на определени неща, които от своя стана за една бременност СПОРЕД МЕН не стигат!

# 639
Да, разбира се, че няма място за сравнение.
Както казах, който няма финансова възможност - може в повечето случаи без проблем да се следи и ражда по здравна каса.
Който има възможност - и тук има здравно застраховане и може да се възползва.

Pistachio, изобщо не става дума за това или дали в България хората могат или не да плащат 300-500 лв. Сравнено спрямо стандарта на живот, това е същия процент като този, който се плаща в България. А системата, за която говоря, по никакъв начин не е някакво допълнително осигуряване, а стандартното базово здравно осигуряване (равнява се на ЗК в България). В крайна сметка жените с минимален доход в Швейцария имат достъп до всичко, което изредих и не се налага да плащат нито стотинка допълнително.

# 640
Мисълта ми е, че ако не искам да съм при случаен лекар трябва да платя не само за екип ами и на него отделно Simple Smile

Ако някой ми поиска пари под масата автоматично става не моя доктор. И от нас зависи да изчезне тази практика.
Предпочитам да платя и по-голяма сума, но официално.
Подаръците са друго нещо, разбира се Simple Smile

Последна редакция: чт, 25 ное 2021, 14:37 от Одри ♡

# 641
  • София
Съгласна съм Одри .

# 642
Твърдо против съм пари на ръка - под или над масата. Ако обаче има необходимост от доплащане, на каса, срещу съответния финансов документ, това вече е друго. За подаръците - давала съм такива на лекари, когато съм била доволна от съоветните здравни грижи и не съжалявам за това. Не е било предварително, нито някой го е изисквал. Когато е лично решение и е след преглед/престой/манипулация какво лошо има?

# 643
Като стана дума за подаръци на лекари - тази година наши познати след раждането казаха, че ще дават пликче с пари в знак на благодарност към лекаря водил раждането.
Такава ли е практиката? Длъжна ли съм да давам паричен подарък на лекаря след раждането?

# 644
“Длъжна” със сигурност - не.
На мен лично дори да дадеш пари в плик на лекар, а не да подготвиш подарък ми се струва обидно. Вероятно е въпрос на виждане.

Общи условия

Активация на акаунт