Хитринки за всякакъв случай - 29

• 51 571
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
Проветри ги. Отдавна не са вадени, предполагам. Аз така бих направила.

# 241
Така и така няма да ги ползваш, не ги пери, а директно във вакуум пликове, както каза Пролетно цвете.

# 242
  • София
А родопско одеало във вакуум плик плик въщност струва ли си? Има ли какъв въздух да е изсмуче от него, за да се спети смислено много пространство?

# 243
Слага се във вакумен плик за да не хваща молци, да не събира прах и заради миризмата на нафталин в случая.

# 244
А, ако сте сигурни, че няма никога да ги използвате, защо смятате да ги пазите? Да не прозвучи все едно едно се бъркам...Ние имаме останали няколко родопски одеяла, майка ми не иска да се хвърлят, но реално не ги и използваме. Няколко проядени от молци ги изхвърлихме преди години. Наистина хващат доста молци...🙂

# 245
  • София
Слага се във вакумен плик за да не хваща молци, да не събира прах и заради миризмата на нафталин в случая.
А  калъф за дрехи не може ли? Аз в такива бих ги сложила сигурно - по-екологични са ми, защото повечко пъти могат да се ползват (поне при мен вакуум пликовете за две-три употреби макс вече са "чао").

# 246
Родопските одеяла са тежки и обемни, а и заемат много място в шкафовете. С теглото нищо не може да се направи, но с обема може. Вълната топли, защото фините и влакна задържат много въздух, а както се знае топли (тоест изолира) въздухът. И затова при вакуумиране одеялата ще загубят много обем и ще се приберат лесно и сигурно за много години. Предложението е добро, и аз мислех да го предложа, ама ме домързя.

# 247
  • София
Точно това питах; мерси, ЧС Simple Smile Вече нямам родопски одеала, но ми стана интересно.

# 248
Няма да отнеме много от обема вакуумирането в плик, не се свиват особено тези одеяла. Няма удобно и практично съхранение, поне няма да ги нападнат молци в тези пликове, нищо друго.

# 249
В калъф някакъв си, от тези за под леглото тип кутия, бих съхранявала с няколко ароматизатора между сгъвките. Но първо бих изпрала. Не мога да си представя дори да се докосна до нещо висяло незнайно къде и колко животни са го лазили. А и миризмата на нафталин .... направо ми се догажда. Аз имам някакво подобие на родопско вълнено, но олекотена версия може би, и го пера в пералнята. Ако е от мнооого тежките бих си го изпрала с прахосмукачката. Друга опция е автомивка или фирма за пране ... нещо от сорта, но химическо не.

# 250
Дайте ги на индустриално пране, иначе рискувате да пренесете миризмата на нафталин в дома си. Да не го наричам химическо чистене, там където перат в големи перални, защото домашни уреди, даже да са за 11 килограма пране, не могат да се справят. Бара за килими също е вариант.

# 251
С какво мога да изчистя цедката на кафемашината? Запушила се е и не тече, дори празна да я пусна. Пробвах с игла, не става

# 252
Опитай да я накиснеш с едно пакетче лимонтузу, разтворено в чаша топла вода. Ако запушването е от варовик, ще го разтвори.

# 253
Има ли как да пуснеш машината без цедка, да не е хванало котлен камък по тръбичките и да е от там. Ако е цедката, слагаш я в пластмасова купичка, поръсваш със сода бикарбонат и поливаш с оцет. Оставяш за десетина минути , половин час, изплакване и би трябвало да е добре

# 254
Опитай да я накиснеш с едно пакетче лимонтузу, разтворено в чаша топла вода. Ако запушването е от варовик, ще го разтвори.
+1. Може и в резервоара на самата машина да се сложи и после още 1-2 пъти да се "изплакне" само с вода. Не знам дали го обясних добре...🙂

Общи условия

Активация на акаунт