Обсъждане на имотни обяви-25

• 38 536
  • 769
  •   1
Отговори
# 105
Кюмбето никак не е комфортно, защото до него умираш от жега, а в съседната стая от студ. А пък не е практично във всяка стая да имаш кюмбе. Оставям настрана бурии, сажди, "обратна тяга" в комините според зависи как духа вятъра, смрад и пушек, и подобни романтики...

Това с климатика, което казвам, е от личен опит при майка ми. Климатикът е Дайкин, водят се хубави. Трябва да е поне на 3-та степен на вентилатора (от общо 5), за да стига топлия въздух до пода. Ако е на по-ниска степен, дори на 28 градуса да го сложиш, той си топли горе в небесата, в някъв момент си достига 28-те градуса и изключва, а долу няма ефект. Разбира се, че можеш да стоиш по къс ръкав, даже ти е топло на ръцете, но от колената надолу си лед. Слагал съм термометър под масата - там показва 15 градуса, а същия термометър на лавица показва 24.

В съседната стая, същия климатик, същата марка, но с подово тяло си топли перфектно и приятно, пускаш го на 22 градуса и на минимална степен на вентилатора и забравяш, нито го чуваш, нито усещаш вятър.

# 106
  • София
Евтино било отоплението на климатици, но никой не споменава, че първоначалната инвестиция за 3-4стаи, всяка с хубав климатик е голяма. Има и поддръжка. Като добавим бойлери примерно и т. Н. Накрая не е без пари и този начин на отопление.

# 107
Ако говорим за комфорт, на мен най-комфортно ми е бумтящото кюмбе на твърдо гориво или бумтящата нафтена печка. Но няма да ми е комфортно обслужването им, нито пък разходите за горивото.
А климатиците, поне качествените, нито са ми шумни, нито ме държат със студени крака - имат 2 копчета за насочване на въздуха - U-D и L-R. Ходя си по къс ръкав на 24 зададени градуса. С парното на икономичен режим ми замръзваше носа.

Значи не си се отоплявала на печка на твърдо гориво. Изобщо не я намирам за комфортна, и то не заради обслужването й, а заради това, че не може да се регулира. Ако искаш да гори дълго, слагаш дебело дърво и става прекалена жега, ако не го направиш, за да е комфортна топлина, рискуваш да я изпуснеш през нощта и ще стане прекалено студено. Та моя опит е или прекалено горещо или студено компинирано с ново палене.

Какво са 5хил лева за климатици, когато един ап струва 200хил Simple Smile

# 108
Новото жилище е на газ. Аз предпочитах ТЕЦ, но нали газта била новия ТЕЦ, даже уж предпочитана. Чудя се защо тогава при описаното от Слаши, че наистина водата не обикаля цяла София, сметките съм чула че са високи.
Никога не сме ползвали газ и нямам представа за плюсове и минуси. Планираме за там и климатици, та дори и бойлер за извънредни случай, въпреки че някой казваха че няма нужда предпочитам да съм подсигурена.
ТЕЦ-а ползваме само за топла вода. Навъртяхме едни сметки и си ни беше студено. На климатици парите са дори малко по-малко и седя по потник и зимата у дома. Ако беше по-нормална цената със сигурност щяхме да ползваме ТЕЦ.а. Като бяхме под наем целия блок без ограничения използваше ТЕЦ и вътре беше много топло и приятно. Сега в нашата кооперация парно ползват около 6-7 семейства от 30 и въобще не ни е рентабилно.

# 109
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ние сме с Адакси и климатици, сметките ни за ток за космически. Нямам друг избор за отопление. От климатиците много се запрашава вкъщи, изобщо не съм им фен, най-кофтито отопление е това. Би трябвало да се ползват само за охлаждане. Водата ни е от ТЕЦ и не я сменям за нищо. В другите ни имоти е локално парно на ток, сметките отново са   огромни.

# 110
  • СИ

След като нямаш парно и топла вода и си се отказал не ми е ясно защо всички да плащат? Плаща този, който ползва.

В случая със софийската Топлофикация плащат всички. Кой мислиш ще поеме нейните стотици милиони дългове? Същата работа е и с градския транспорт в София. Това са черни дупки за бюджетни пари.

# 111
  • София
И под каква форма ще ти се начисли след като нямаш парно нито топла вода?

# 112
  • София
От данъците, разбира се.

# 113
  • София
То по вашата логика и други неща ще се начисляват. Въпроса е черно на бяло няма как да го докажете. Няма смисъл и да се спори, защото темата е за имоти.

# 114
  • София
Какво има да се доказва черно на бяло? Тази милионна дупка дето е зейнала в Софийската Топлофикация трябва да се запълни от някъде. Естествено няма да е от сметките на ползващите парното, а ще е от бюджета. Така всички ще плащат, дори и тези, които не ползват. От къде според теб ще се вземат иначе парите?

# 115
  • СИ
И под каква форма ще ти се начисли след като нямаш парно нито топла вода?

Никой няма да ти начисли сметка за парно ако не ползваш. Става въпрос за пропуснатите ползи за обществото. Доколкото четох дълговете на Топлофикация са около 700 милиона. Имаш ли представа какво може да се направи с тези пари? Това са чисто нова детска болница и санитарни хеликоптери. Това са стотици километри нови пътища. Това са много неща... Но няма да отидат за тях, ами ще се плати дългът на Топлофикация. Нищо няма да ти начислят, но пропускаш да живееш в по-добра и уредена държава.

# 116
Има и друг проблем с климатиците - не винаги има удобно място, където да се сложат. Хем да пасват на интериора, хем да има удобно място за външните тела, хем и кратък път за връзката между двете. Аз нямам климатик защото не обичам, защото не ми трябва особено (освен две месеца годишно), но и защото просто нямам как да го наместя удобно.

# 117
Повечето климатици са срещу леглата. Супер неприятно ми е като отидем някъде и климатика духа точно над спалнята например. Варианта е да не се използва, защото една позната получи лицево изкривяване от такова обдухване в хотел и над 6 месеца се лекуваше, буквално беше между два свята.

# 118
Да не драматизираме все пак. Аз спя под работещ климатик и специално съм го нагласила да ми подухва топло пряко съм мен. Така ми е приятно. На студено врътвам клапите настрани и надолу (или нагоре, забравих).

# 119
  • София
Ние сме с Адакси и климатици, сметките ни за ток за космически.

За мен Адакс правят най-хубавото топло. Но се отказахме. Сметките бяха около 800 лева (тогава) (за реално отоплявани около 120 квадрата), а и инсталацията беше стара и ни притесняваше да я натоварваме толкова.

Не ми харесва духането от климатика, но след като парното не може да затопли както климатик, се примиряваме. Слагаме на тих режим и почти не се усеща, нито чува.

Общи условия

Активация на акаунт