Обсъждане на имотни обяви-25

• 38 523
  • 769
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Е, това е съвсем друго Simple Smile Щом не ви харесва откажете се.
Не смятам, че за всеки е соц отживелица пък и като гледам не сме в много напреднала държава така, че ще си почакаме.

# 91
Айде стига с това парно!
Някой ходи ли да гледа апартамента в Дианабад от началото на темата?
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c163223035002471

# 92
  • София
Изглежда страхотен ако не беше ЕПК.

# 93
Дълговете на Топлофикация са още от преходните години на демокрацията, когато и се вменяваше социална роля и беше заповядано да има търпимост към неплащане. След това колкото и да се мъчат, не могат да излязат от дълговата яма. Отделно, че ТЕЦ-овете са неефективни, по стари технологии. Ако бяха когенерации с комбиниран цикъл (има  една в Пловдив) при сегашния скъп ток да са вече на печалба.

Чудно, не могат ли да ползват инфлацията да инфлират дълга си? Нали сега това е модерно Simple Smile

# 94
  • София
Живяла съм в къща и няколко апартамента с абсолютно всички видове масово познати методи на отопление. Вкл. Нова сграда със собствен газов котел и парно/топла вода от него. Беше ужасно скъпо. Не мърдам сега от ТЕЦа та ако ще да е странно. В Нова сграда, нова инсталация с индивидуално захранване, тръбите минават под пода. Топло и сравнително евтино. Нямам бойлер и не ща да имам. Този на вилата ми е достатъчен Grinning за лятото само. Даже оферта за жилище без ТЕЦ не я гледам и чета надолу. Струва ми се задължително

# 95
Отделно, че ТЕЦ-овете са неефективни, по стари технологии. Ако бяха когенерации с комбиниран цикъл (има  една в Пловдив) при сегашния скъп ток да са вече на печалба.

И към момента 2 от 4-те ТЕЦ-а в София са когенерации (ТЕЦ-София и ТЕЦ София Изток), останалите 2 (Люлин и Земляне) не са, но те са с по-малък товар. Като количество топлинна енергия, двете когенерации сигурно покриват към 2/3 от София. Ето го и източникът, да не каже някой, че импровизирам.

http://focus-news.net/opinion/2020/07/01/53468/inzh-rosen-florov … -instalatsii.html

Гадамер, красива тераса, но всичките му стъкла са закрити от зеленина, а част от парапета - този с лавровата вишна, е ажурен, май, поне на мен ми се вижда, че стърчат клонки извън парапета.

# 96
Да де, ама в моя пост имаше и други думички - "модерни" и "комбиниран цикъл". А софийските май почти не правят ток на всичко отгоре, иначе  могат. Те са на принципа котел, който генерира пара, а тази пара отива за ток и за отопление, или само за едното.

https://best-diy-site.com/img/8880445/chto-takoe-termoelektriche … kij-generator.jpg

Когенерацията с комбиниран цикъл е друго - там няма котел, а газът се изгаря в турбината, която винаги прави ток, после горещите газове, излизащи от турбината се използват за производство на пара (все едно сега започват старите централи) и тази пара или пак прави ток, или отива за отопление.

https://www.ccsdualsnap.com/wp-content/uploads/PressureSwitchesi … lePowerPlants.jpg

Та тези, за които говоря, имат двойно по-високо КПД. Демек от едно и също количество газ могат да произведат същото количество пара за отопление + още толкова ток за продажби.

Такава до преди години, когато бях в бранша, имаше само в Пловдив. Но в София няма.

# 97
ЧС, по спомен от предишни твои постове известно време си била в енергетиката.

Скрит текст:
Стр. 13, т. 3 от Р Е Ш Е Н И Е № Ц-27 от 01.07.2021 г.на КЕВР
3. Производители на електрическа енергия, произведена от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия: Извършена е симулация на участието на „Топлофикация София“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД, „Топлофикация – Плевен“ ЕАД, „Топлофикация – Перник“ АД, „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД, „Топлофикация – Бургас“ ЕАД, „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД, „Топлофикация – Габрово“ ЕАД, „Топлофикация – ВТ“ АД и „Топлофикация – Враца“ ЕАД, „Топлофикация – Разград“ АД, „Брикел“ ЕАД, „Топлофикация Русе“ АД чрез общ график, който представлява сумираните почасови стойности на индивидуалните графици на отделните производители.

Р  Е  Ш  Е  Н И  Е № С-12 от  20.10.2021  г. КОМИСИЯТА ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДНО РЕГУЛИРАНЕ на  закрито  заседание, проведено  на  20.10.2021  г.,  като  разгледа  заявления  за  издаване на  сертификати  за  произход  на  електрическа  енергия,  произведена  при  комбинирано производство  на  електрическа  и  топлинна  енергия,  подадени  от: ....„Топлофикация  София”  ЕАД  –  ТЕЦ  „София“;  „Топлофикация  София”  ЕАД  –  ТЕЦ „София-изток“

Модерни или демодирани, когенерация е ежедневен жаргон за "високоефективно комбинирано производство" на електрическа и топлинна енергия. 2 ТЕЦ-а в София са такива - ТЕЦ-София и ТЕЦ София изток (бивша Трайчо Костов), двата най-големи. Сигурно може да са по-модерни, то и в дизайна има мода, та камо ли в техниката - всяко ново нещо днес, ще е демоде след сигурно 5 години. Топлофикация-София получава по-висока цена за електроенергията, произведена от тези 2 ТЕЦ-а. А по-високата цена на електроенергията влиза в микса за регулирания пазар (мисля), така че се плаща от цяла България. А Топлофикация не стига, че получава преференциална цена на електрическата енергия, плюс (въпреки ниската събираемост) и пари от топлинната енергия и не може да си върже сметките.

И между другото, по закон отдавна вече не може да се изграждат нови отоплителни ТЕЦ-ове, които са само за отопление, задължително е да са когенерации.
ЕВН искат да направят отоплителна ТЕЦ само, но нъц, не може.

# 98
Ти пак не искаш да направиш разлика между когенерация и комбиниран цикъл. Комбинираният цикъл е модерен от от над десетилетие, не мога да кажа колко и няма да излезе от мода, защото това е концепция, а не технология. Технологичните решение се менят, но концепцията е витална. А концепцията на ТЕЦ-овете в София е стара.
Поне разгледа ли линковете, които си играх да търся?

П.П. Не съм била в енергетиката, доставяла съм стоки и проекти за енергетиката.

# 99
Не е нужно да ги гледам, защото знам за какво говоря. От последните над 5 години. Вече. Дори и в момента. Няма модерни и демодирани, има само високоефективно комбинирано производство и липса на такова.

# 100
  Да де, ама едното високоефективно (което имаме) е с КПД около 30%, а другото ( за което говоря) е към 60%. А с разни трикове май можеше да гони и 90% утилизация на енергията на газа.
А остарели и модерни концепции има, разбира се.
Остаряла концепция са кораби с платна, макар днес да има супер модерни такива. Модерната концепция е с моторни кораби. Които пак се развиват, но концепцията остава.

# 101
Електроцентрала е ДМА с дълъг срок на експлоатация, не е смартфон или компютър, които се сменят на 2 години макс. Разбира се, че КПД-то на електроцентрала на 40-50 години е по-ниско от това на чистак-бърсак нова. То и с перките и соларите е така - инсталираните преди 5-10 години не са толкова ефективни като новите. Но това не означава, че концепцията е различна, а тя е една и съща - произвежда се ток И топлоенергия, като страничен продукт от производството на електроенергия.

# 102
Е неам нерви, нека е еднаква концепцията, пък ако не виждаш разликата между това дали първо гориш гориво в котел (много ниско КПД) и после пускаш парата в турбина, или гориш горивото в турбина и така правиш ток, а после пускаш пак парата в турбина, аз нямам какво да кажа повече. Все било високоефективно комбинирано...  И е по-ефективно не заради технологиите, а на концептуално ниво.

Впрочем даже когенерацията на ТЕЦ София е мижи да те лажем Wink

Цитат
към 2007 г., ТЕЦ София има осем парогенератора с обща мощност 1700 МВт (т) и четири турбогенератора с обща електрическа мощност 125 МВт
Тоест ТЕЦ София при най-добро желание може да произведе ток само със 7% от капацитета на котлите си...

# 103
Не искам да се бутам между шамарите, но когато се води "аргументирана дискусия" и една от страните каже "нямам нужда да ти гледам аргументите, защото знам за какво говоря", това ми се вижда малко... да речем неучтиво, което е много дипломатично казано...

@Станция, без да съм експерт по енергетика, на пръв поглед т.нар. "комбиниран цикъл" (= "модерния" вариант) прави главно ток, и като бонус каквото остане го оползотворява за топла вода, а другия вариант прави основно топла вода, и по между другото с парата върти и генератори за ток. Доколкото знам ТЕЦ-овете, поне софийските, са правени с идея предимно да произвеждат топлоенергия, а тока е бонус, да не става зян. Може би това обяснява защо не горят газта в турбина за ток. А дали е било добра идея да се прави така, е друг въпрос вече...

По темата за и против ТЕЦ-а като начин да отопление в жилище - живял съм и на ТЕЦ (като дете и тийнейджър), и на локално парно на газ с радиатори, и на климатици (както и на "циганска любов" на село...) Между ТЕЦ и локално на газ не виждам абсолютно никаква разлика в комфорта - и в двата случая имаш неограничено количество топла вода и радиаторите вървят когато и както искаш. От енергийна гледна точка, локалното винаги е по-ефективно, защото не разкарваш топлата вода из целия град, а само между стаите. Конкретно в София и може би в цяла България ТЕЦовете са всеизвестни с надписани сметки, високи абонаментни такси и невъзможността да се откажеш току-така, което за мен би било огромен минус на ползването на ТЕЦ. Но това е организационен и административен проблем, а не в комфорта и начина на ползване.

Топлината от климатици на мен лично ми харесва повече отколкото от радиатор, но само ако са с подови тела, т.е. духа от долу напред и нагоре. Отопление с горно монтирани стенни тела е пълна трагедия, защото трябва непрекъснато да блъска въздуха надолу, за да стига до пода, което значи вятър в стаята и постоянен шум. Ако го настроиш да духа така, че да не се чува, си топли само горната половина на стаята, и се изключва, а долу на краката е лед. За охлаждане горните тела са супер, пускаш ги на минимална мощност и студения въздух сам си слиза бавно надолу, но за отопление е ужас.

# 104
Ако говорим за комфорт, на мен най-комфортно ми е бумтящото кюмбе на твърдо гориво или бумтящата нафтена печка. Но няма да ми е комфортно обслужването им, нито пък разходите за горивото.
А климатиците, поне качествените, нито са ми шумни, нито ме държат със студени крака - имат 2 копчета за насочване на въздуха - U-D и L-R. Ходя си по къс ръкав на 24 зададени градуса. С парното на икономичен режим ми замръзваше носа.

Общи условия

Активация на акаунт