Паркомясто, включващо реални и идеални части

• 707
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте,
Имам въпрос, който ще отправя и към адвокат, но в момента не мога.
Имаме парко място, което наполовина се намира в т.нар. реални части, а другата половина са идеални части от двора. В нотариалният акт са записани номер на парко място с площта само на реалните части, а идеалните са дадени като процент/квадрати от целият имот. Т.е. не пише примерно, че ПМ е 12 кв. 6 от които са реални и 6 идеални части. В НА е записано напр. 6 кв. ПМ + 25 кв идеални части. Дворът има скица разпределение, на която се вижда ясно как са разпределени всички парко места. Т.к. има съмнение от съседи, че ние имаме пълноправно парко място бих искала да попитам как стои законово цялата ситуация? ПМ-тата с реални части (2 на брой, но само нашето е с ид. части и реални) са прилежащи към съответните апартаменти. Другите паркоместа в двора са с ид.ч. и са уредени с НА и съгласие за разпределение на двора, но с посочена ясна квадратура на всяко.
Предварително благодаря на тези, които се включат.

# 1
Moeто паркомясто си е определено с точно място и квадратура в НА и отделно имам идеални части. Тоест според мен двете нямат общо, защото идеалните части нямат конкретно място, те са като да имаш 500 грама от една кофа с вода, ама ха покажи кои са твоите 500 грама? И според мен по закон твои са само тези конкретно изброени 6 квадрата, а за останалото се разбирате със съседите, които също имат идеални части. Как и защо е така и как сте купили 6 квадрата, които нищо не ви гарантират, не мога да разбера. Но все пак имате някакво предимство, защото за да с оформите реално паркомясто ви трябват наполовина от това, което трябва на другите. Но всичко е сметки - колко има всеки, те на колко реална площ могат да се съпоставят (вземаме всички ИЧ и всичкото свободно място) и някак се разбирате.

# 2
Moeто паркомясто си е определено с точно място и квадратура в НА и отделно имам идеални части. Тоест според мен двете нямат общо, защото идеалните части нямат конкретно място, те са като да имаш 500 грама от една кофа с вода, ама ха покажи кои са твоите 500 грама? И според мен по закон твои са само тези конкретно изброени 6 квадрата, а за останалото се разбирате със съседите, които също имат идеални части. Как и защо е така и как сте купили 6 квадрата, които нищо не ви гарантират, не мога да разбера. Но все пак имате някакво предимство, защото за да с оформите реално паркомясто ви трябват наполовина от това, което трябва на другите. Но всичко е сметки - колко има всеки, те на колко реална площ могат да се съпоставят (вземаме всички ИЧ и всичкото свободно място) и някак се разбирате.

Абсолютно съм съгласна за ид. части. Затова има скица за тяхното разпределение подписана от всички, вклю. и гл. архитект. Реалните части се падат в застроена площ (нещо като тунел). Според това, което четох такива паркоместа, които имат и реални части са неоспорими спрямо бг законодателство. Със сигурност както съм написала ще се консултирам и с вещ адвокат, но ми се иска да знам трябва ли да се предприеме някаква промяна в НА и ако да, да изискам нужните документи предварително. Благодаря за включването.

# 3
  • Бургас
Нещо бъркате или не е написано ясно в нотариалния акт, паркоместата не са самостоятелни обекти по българското право, не могат да се продават самостоятелно, обикновено се продават идеални части от земята, и само се уточнява в нотариалния акт или в отделен договор за разпределение на реалното ползване, кое точно място се ползва

# 4
Нещо бъркате или не е написано ясно в нотариалния акт, паркоместата не са самостоятелни обекти по българското право, не могат да се продават самостоятелно, обикновено се продават идеални части от земята, и само се уточнява в нотариалния акт или в отделен договор за разпределение на реалното ползване, кое точно място се ползва

Това, което ни беше обяснено е, че са прилежащи към апартаментите. Реално двете места са като в "паркинг" зона и само едното "стърчи" и в двора (т.е. има площадка и не се води двор). Нереално е да пише паркомясто 6 кв. (такова няма как да съществува) и 25 кв. ид.ч. Наистина е доста объркващо, особено като има и скица с разпределение (на двора и паркинга). Защо не фигурира, че 6 от тези 25 кв ид.ч. са част от ПМ. И защо ако е така както казвате са ги разделили, а не са написали направо 31 кв. ид. ч.? Много въпроси явно ще има да задам на адвоката 😄 Благодаря за включването! Simple Smile

# 5
...
 Със сигурност както съм написала ще се консултирам и с вещ адвокат, но ми се иска да знам трябва ли да се предприеме някаква промяна в НА и ако да, да изискам нужните документи предварително. ...
Шегувате ли се. Адвокат с всички документи няма да питате на настоящия етап.
Любители да Ви съветват, дали и какво, да промените в НА. А адвоката - после, някога.

# 6
...
 Със сигурност както съм написала ще се консултирам и с вещ адвокат, но ми се иска да знам трябва ли да се предприеме някаква промяна в НА и ако да, да изискам нужните документи предварително. ...
Любители да Ви съветват, дали и какво, да промените в НА. А адвоката - после, някога.

Разсмяхте ме. Приемете, че има обстоятелства в този живот, които възпрепятстват/отлагат незабавното извършване на дадено действие. Поне 2 пъти съм написала, че такава консултация ще има.
Всичко добро Ви пожелавам.

# 7
...

Разсмяхте ме. Приемете, че има обстоятелства в този живот, които възпрепятстват/отлагат незабавното извършване на дадено действие. ...
Дисхармонията между въпроса към любителска аудитория за промяна на НА и едва след това профес. помощ коментирах.
Обстоятелствата и затрудненията са неразривна част от живота.

# 8
Колко квадрата е целият двор?

Общи условия

Активация на акаунт