Как се разрешава стоителство на планинска хижа?

• 915
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте! За да си построиш къщичка в селце или град съм наясно какво е необходимо. Но мога ли да го направя някъде в по-дивата природа? Не искам да е на Витоша или в друг природен парк. Искам да е на 15-20 минути от някое село близо до София, примерно в Стара планина. Предпочитам да е нова постройка или преносимо бунгало.
Някой да е наясно колко трудно е това?

# 1
Ами, същото като всяка друга селска къща. Искате да е в зона разрешена за строеж, т.е да е УПИ. Оттам вече решавате преместваемо ли ще е (контейнери, каравана) или солидно (постройка с основи), вадите си съответните разрешителни, решавате ток, вода, канализация, отопление и строите. Тояа е процеса най-общо, няма как по-малко. Цените са ненормални за строеж в момента, ама и по-евтино надали ще става (това ако сте си мислели, че ще спестите нещо - не, няма, елементарна сметка с контейнери излиза колкото апартамент в София).

# 2
Аз доколкото разбирам искате да е в гората, извън регулационни граници. За да е законно - трудно се разрешава и скъпо. Да не говорим за комуникации - ток и вода. Ако няма ток, твърде вероятно е въобще да не ви присъединят.

# 3
Токът става и на солари, водата - сондаж, и пр. Не е задължително да са стандартните комуникации. Но без да е УПИ не става.

# 4
Ами, същото като всяка друга селска къща. Искате да е в зона разрешена за строеж, т.е да е УПИ...
Пита човекът за гората.
Какво УПИ в гората ?
Не компютри, а били компоти Simple Smile .

# 5
Да, питам за място извън регулация. Без да има път до там, със солани панели и сондаж. Чудя се колко време и обикаляне по кисели бюрократи ще ми изяде подобен опит?

# 6
Такаа... хайде пак на най-горното ми мнение, това, че независимо искате или не искате път и пр., ако имотът не е УПИ, нямате право на законно строителство.
Това и ИИ можеше да ви го каже, но ето:

Не, не може да се строи законно, ако имотът не е урегулиран поземлен имот (УПИ).  Законът изрично изисква парцелът да има влязъл в сила Подробен устройствен план (ПУП), за да се получи разрешение за строеж.

Статут на земята: Парцелите без УПИ (например земеделски земи или ниви) не са включени в регулацията и нямат одобрени параметри за застрояване.
Процедура за легализиране: За да се позволи строеж, първо трябва да се извърши процедура по урегулиране на имота (изработване или изменение на ПУП), което отнема време и средства.
Правни рискове: Строителство на неурегулиран имот е незаконно и води до административни санкции, като акт за премахване на сградата, или дълги съдебни битки за узаконяване.
Единственият легален път е имотът първо да получи статут на УПИ чрез общинската регулация.

Така че, за времето - зависи. Ако тепърва вие ще се блъскатд да си направите имота УПИ, е едно. Ако той вече е, е друго. Разходите и процедурите, също. Също много зависи и преносима или солидна конструкция искате. Най- общо казано - години (поне 2) докато си изкарате всички разрешителни преди началото на строежа.

# 7
Аз от чатовете с ИИ разбрах, че с достатъчно обикаляне по институции, бих могла да си изкарам такова разрешително, стига да не става дума за природен парк. Аз не напирам за някакво апетитно за туристи място, просто искам сравнително близка и непретенциозна хижа за летни почивки с децата. И всъщност даже си мисля, дали не е по-лесно да е в някое село и в УПИ.

# 8
Аз не казвам че е невъзможно - възможно е, стига да не е в защитена територия. Вече колко време и пари имате да трошите, Вие си знаете..

# 9
Не е ли малко рисковано с деца в дивата природа? Точно заради тях си трябват добри условия.  Да не говорим за възможни нападения и грабежи....Обмислете го добре.

# 10
  • София
В земеделски земи - може, по Наредба №19 (без смяна на предназначението); селскостопанска постройка за продукция и инвентар, включително помещение за обитаване; ЗП = 2% от площта на имота (или сбора на имоти в конкретното землище).
В горски земи - забравете. Ако няма официален транспортен достъп - също.

# 11
Аз от чатовете с ИИ разбрах, че с достатъчно обикаляне по институции, бих могла да си изкарам такова разрешително, стига да не става дума за природен парк. Аз не напирам за някакво апетитно за туристи място, просто искам сравнително близка и непретенциозна хижа за летни почивки с децата. И всъщност даже си мисля, дали не е по-лесно да е в някое село и в УПИ.
Съжалявам, че ще ви разочаровам, че идеята ви колкото и да ви изглежда романтична и розова е напълно неосъществима. В горски територии, независимо с какъв статут са(Национален парк, Природен парк, Защитена територия, Реверват или просто горски фонд) и чия собственост са, никой няма да ви разреши да строите каквото и да било - нито къща, нито временен, преместваем обект, като фургон, каравана, контейнер и други . Също така от Басейнова дирекция няма да ви разрешат да изградите сондаж за битова вода, нито изгребна яма за отпадни води. Дори в района да има електроснабдяване от съответното ЕРП също няма да ви дадат съгласие за присъединяване на обект, независимо дали за постоянен или временен обект. Относно изграждането на соларна инсталация, то следва да имате предвид, че дори да е до 20 kW(за да може що годе да ви покрива консумацията на ел. енергия) за следва да се изгради от специализирана фирма. Такава инсталация може да произвежда ток само при слънчево или поне ясно време и респективно само през светлата част от денонощието. За да акумулирате ел. енергия за няколкото часа вечерно време и/или за част от ноща, инсталацията задължително се допълва с батерии, които хич не са евтини. В цялата система има и други съоръжения. Броят часове акумулирана ел. енергия в батериите, която ще може да захрани обекта ви много зависи от това какво ще се ползва като уреди. В случай, че и отоплението/охлажданито е на ток, както и ако изобщо изградите сондаж, хидрофорната помпа също работи на ток, то потреблението ще е доста по-голямо, ресрективно соларната инсталация ще ви осигури ток за много по-малко часове. Отделно, че такава инсталация в див район трудно ще опазите от престъпници, както и самата къща.
Не пренебрегвайте и набезите от диви животни.
Дописвам: Има безброй хижи, които може да посещавате съвсем спокойно, без да се вкарвате в такива приключения, които ще ви костват много нерви, време и сериозни финансови средства.
Ето тук може да ги разгледате. https://www.btsbg.org/hizhi
Лично аз мога да препоръчам хижа Иглика над Кюстендил.
https://www.btsbg.org/hizhi/hotel-hizha-iglika

Последна редакция: ср, 27 май 2026, 22:45 от Fatalina

# 12
   Идеята за кемпер не ви ли допада? Това си е къщичка на колела. Има си всичко - баня, тоалетна, хладилник, печка, мивка, легла. Има си и поддръжка, но е не колкото къща.

# 13
  • Велики Преслав
За присъединяване към енерго дружество в горски терен, шанса е много близък до нула.
 Аз не се сещам за такава местност с достъп до 0,4 кV. Тоест напрежения за крайни потребители 230/400 волта. През горите минават високи напрежения. Сиреч, трябва да предоставите трафопост….то си е абсурд

# 14
Не е ли малко рисковано с деца в дивата природа? Точно заради тях си трябват добри условия.  Да не говорим за възможни нападения и грабежи....Обмислете го добре.
Това го мислих и аз. Наистина само с приятелски семейства ще трябва да се стиковаме, може би ще има моменти, в които това няма да ни е на сърце. Излиза, че оптималния вариант е да си вземем нещо в планински район с екопътеки, с доста население в селото, че да не се окажем пак в риск... И да си правим къмпинги. То в тоя случай, вместо да се трошим по ремонт и подръжка, е по-добре да наемаме.
Как го докарах до там, от мечтата ми да не остане нищо!?

п.с. За кемпер никога не съм мислила. Нямам представа къде се държи зимно време, колко му е разправията и ще се справим ли. Ние сме с две деца, малкото е още прекалено малко, но сме от "щастливите хора" и ни се пътува и почива.

Общи условия

Активация на акаунт