Обсъждане на имотни обяви-25

• 38 568
  • 769
  •   1
Отговори
# 180
Има ли тук счетоводител/адвокат да ми помогне със следния казус:
Предстои ми покупка на търговско помещение.
В момента нямам открита фирма на мое име , но със сигурност ще открия за да мога да задействам бизнеса си.
Въпроса ми е: Кога е най-подходящо време да открия фирма за да взема ДДС-то при покупката?
Колко време трябва да е работила фирмата за да може и банката да ми отпусне кредит?
Всякаква информация ще ми е от полза, ако някой е минал през тези неща - моля да сподели как да процедирам.
Благодаря

# 181
Ей тази къща много ми беше допаднала
Чудя се дали хаосът от кабеляци в мазата е показателен за качеството на цялото изпълнение Thinking

Не може да се сравнява поддръжката на апартамент с тази на къща. Второто е по-трудоемко и скъпо.
Кое точно в поддръжката на къщата е трудоемко и скъпо? Ако е била а ремонт е свършен веднъж и край.

# 182
При къщата всичко се плаща от един собственик - покрив, мазе, двор се плащат все от един собственик, а при блок почти същите неща са общи части и се плашат общо.

А относно парното - още римляните са имало такова, водно де, ама то и нашето парно е водно.

# 183
В момента нямам открита фирма на мое име , но със сигурност ще открия за да мога да задействам бизнеса си.
Въпроса ми е: Кога е най-подходящо време да открия фирма за да взема ДДС-то при покупката?
Колко време трябва да е работила фирмата за да може и банката да ми отпусне кредит?
Всякаква информация ще ми е от полза, ако някой е минал през тези неща - моля да сподели как да процедирам.
Благодаря
По принцип въпросът ти е специфичен и не е за тази тема, дори и за този форум не е, защото няма връзка с имоти, но ще ти отговоря, понеже съм минавал през подобно приключение. Всъщност ти питаш няколко различни неща:

Относно ДДС - да регистрираш фирма и веднага от първия ден (или първия месец) да се регистрираш по ДДС, без да си достигнал минималния праг от 50 000 лв. оборот, веднага буди съмнение у данъчните, защото една такава все още куха фирма без дейност, но с право на възстановяване по ДДС, потенциално може да се ползва за данъчни измами. Не е забранено, но искат аргументация защо искаш веднага да се регистрираш, и после ако излезеш на ефективно възстановяване (т.е. трябва да ти връщат обратно кеш), гледат дали наистина следваш намеренията, които си обявил. Поне така беше при мен преди 5-6 години, сега не знам как е.

Ако искаш кредит чрез фирмата (а не като физическо лице) искат отчет, баланс и справка за нетни парични потоци за предходната и за актуалната година, както и последната подадена данъчна декларация. Също и справка за задължения и вземания, т.е. кой колко пари ти дължи и на кого имаш да даваш, пак за предходната и актуалната година. Което значи, че трябва поне 1 година фирмата да е имала дейност. Дали е проблем, ако още нямаш навъртяна цяла една година, и колко е голям този проблем, не знам. Като цяло зависи колко ти е устойчив бизнес модела и какви изгледи за развитие имаш занапред. Например ако в момента искаш кредит с цел да отвориш ново заведение, допускам че ще срещнеш трудности...

Имай предвид, че условията по кредити за фирми като цяло са по-неизгодни от тези за частни клиенти (физически лица). Има много облекчения и ограничения, които различни закони налагат на банките, при работа с крайни потребители, но те не важат за фирми. Като цяло е малко по-гъвкаво, имаш повече свобода на договаряне (в зависимост от това колко си "голям" като оборот и печалба - съответно като значение за банката), но и обратно, ако нещата се закучат и се стигне до спор, си сам срещу банката - не можеш да ползваш подкрепа тип "защита на потребители" и така нататък, защото не си потребител. А в спор "сам срещу банката" рядко банката губи.

# 184
  • Отвъд алеята зад шкафа
Високите тавани се отопляват ефективно с подово и/или вентилатори на бавни обороти които да връщат топлината надолу или с окачени на тавана.

Нов ап в София е много по-добре от тази къща. Пък с парите от наема си наемай каквото решиш.

В София си имам апартаменти. Но си нямам къща с двор на село. Така че като му трябва на човек къща на село, не му върши работа апартамент в София. Имам един парцел до Боровец, но се съмнявам да ми стигнат 120 000 евро да си построя читава къща от 250-300 кв.м.

# 185
Еми колкото трябват - толкова Simple Smile Кеф цена няма.
А като не ти е спешно, когато стане - тогава. Със 120к поне груб строеж ще вдигнеш без проблем, оттам насетне лека полека...
Само че бих почакал малко да спадне бума в търсенето, че сега точно не е яко да си от страната на инвеститора - дори да е за собствено ползване.

# 186
  • Варна
Ако нямате намерение да строите в този парцел, продавате го и с парите от него плюс 120-те хиляди, по ще ви стигне сумата за хубава къща каквато искате.

# 187
Благодаря

Написаното по-горе е точно така, да не забравяте само момента, че фирмата трябва да плати парите. И понеже покупка на имоти не се финансира обикновено със 100%, трябва да внесете капитал в дружеството, който да е поне 10% от покупната цена на имота + да има пари за всички такси. Продавачът трябва да е също юридическо лице.

# 188
Да, добро допълнение, Драго_2008. Фирмата винаги има самоучастие, дори 10% ми се вижда малко, при мен беше 20%, колкото е стандартното и при физически лица. Ако трябва да сме точни зависи и от пазарната оценка на имота, защото финансирането на банките е ограничено до определен % от цената на сделката И определен (потенциално различен) процент от пазарната оценка на имота. Взема се по-ниското от двете, та при ниска оценка може и самоучастието да се увеличи.

Та ако фирмата още няма дейност и натрупана печалба, тогава тези пари за самоучстието трябва да се внесат като капитал на дружеството. Което не е малък недостатък, предвид че повечето ООД-та са с капитал по 5 лева...

Не знам защо трябва продавачът да е юридическо лице, не виждам проблем фирма да купи от частно лице, но тогава няма да се начисли ДДС и ако фирмата се създава само с тази цел, цялото упражнение се обезсмисля.

# 189
От обявата цената е вече премахната, но на мен къщата много ми допадна. Този район около Боровец е много приемлив за селска къща, ако живеете в София. На час разстояние е дотам. Половината по магистрала Тракия, няма денивелация, добри пътища са, и през зимата няма проблеми с проходимостта. Съвсем близко е Боровец, кеф ти ски през зима, кеф разходки в планината. Може да се погледне и съседното село Радуил, дори за мен е по-добре: поддържано, с много новопостроени и реновирани къщи.
Ето към момента какво се предлага за продажба https://m.imot.bg/results?rub=1&type_home=10&town=44& … ency=1&sort=1

# 190
  • София
При къщата всичко се плаща от един собственик - покрив, мазе, двор се плащат все от един собственик, а при блок почти същите неща са общи части и се плашат общо.

А относно парното - още римляните са имало такова, водно де, ама то и нашето парно е водно.

А разправията със съседи е просто безценна....

# 191
Аз пък да ви кажа ей тая къща ми харесва. И я харесах още щом я видях, много, много, само че е далече. Иначе съм влюбена в градината, някак си си я представям по мой си начин. Избата ми харесва, въобще всичко ми е в главата как бихме си я направили, но въобще не е опция за нас... Не е луксозна, не е скъпа, има нужда от доста пари за оправяне, просто я усещам по различен начин Simple Smile
https://www.bulgarianproperties.bg/imoti-kashti/imot-31909-kasht … utm_content=ShLnk

# 192
Кое точно в поддръжката на къщата е трудоемко и скъпо? Ако е била а ремонт е свършен веднъж и край.

Черна станция е отговорила на част от питането. Аз ще допълня да сравниш и кое ще е по-лесно и евтино: отоплението на къща или на апартамент.

# 193
  • Отвъд алеята зад шкафа
Нека не обръщаме темата За и Против къща, безпредметно е. Темата е за имотни обяви, къщите спадат към имотните обяви, така че просто ги възприемете като тип имот, за който си има търсене и предлагане. Не е нужно на всяка обява за къща да обяснявате колко й била скъпа подръжката по принцип, щото е къща.

# 194
Нека не обръщаме темата За и Против къща, безпредметно е. Темата е за имотни обяви, къщите спадат към имотните обяви, така че просто ги възприемете като тип имот, за който си има търсене и предлагане. Не е нужно на всяка обява за къща да обяснявате колко й била скъпа подръжката по принцип, щото е къща.
Нали това е целта на темата: да се обсъждат плюсовете и минусите на имотните обяви. Нямам нищо против къщите като вид имот, но всеки насочил се към тази инвестиция трябва да е наясно с реалностите които го очакват. Аз имам възможност да обитавам къщи както в Банкя и в Северозападна България, така и апартаменти - тухла и панел (в София и в провинцията). Наясно съм с преимуществата и недостатъците на всеки от тези имоти. Също така не може да не се отчете плюсовете на живота в къща през лятото, но топлите дни не са през цялата година. Simple Smile

Последна редакция: чт, 28 окт 2021, 10:06 от etr

Общи условия

Активация на акаунт