Къде да държа парите си?

• 15 915
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
Няма нищо рисковано, опасно и неразумно човек да си държи парите в банка. Има банки/сметки без такси. Да, обезценяват се от инфлацията. Но за дребни суми, както е в масовия случай, не е чак такава загуба. Със сигурност е по-малко рисково от държане на пари в крипто, "трейдване" или инвестиции в "stocks".

# 16
И аз не мисля да е рисковано или опасно да се държат пари в банка. Още повече, че влоговете до 196 000 лв или 100 000 евро са гарантирани, освен ако не са с преференциални лихвени проценти.

Вече дали е разумно и неразумно, е друга тема. Предимството на банката е, че винаги можеш да си ги изтеглиш. Недостатък - парите се обезценяват с инфлацията. Но инвестираните например в акции и други финансови инструменти си имат своите рискове и вложеният капитал може да бъде изгубен до 100%. Имотът може да се обезцени или да е трудно продаваем точно, когато парите ти трябват. Жилището може да бъде напълно унищожено от земетресение или пожар. Изобщо, няма такъв начин да си вложиш парите, който да е без никакви недостатъци.

# 17
Нискорисков взаимен фонд.

# 18
Аз имам revolut там има спестовна сметка. 3% на годишна основа. Не е много но е повече от Българските банки. При тази инфлация пестенето на пари е загуба всеки ден. Купувай апартаменти. Инвестирай в здраве и обучение. Ходи на море. Купи си кола и така.

# 19
  • София
Мислите ли, че е добра идея с готови пари да се купи студио на Черно море? Дали разходите по стопанисването и отдаването няма да надхвърлят евентуалните приходи?

# 20
  • София/Хамбург
ТБИ касичка за пари, които може да потрябват всеки момент. Сейф на BigBank за останалата част от спестяванията. Всичко на стандартни лихвени проценти.

# 21
Аз имам revolut там има спестовна сметка. 3% на годишна основа. Не е много но е повече от Българските банки. При тази инфлация пестенето на пари е загуба всеки ден. Купувай апартаменти. Инвестирай в здраве и обучение. Ходи на море. Купи си кола и така.

малко стара тема, но да попитам Simple Smile

точно тази опция (спестовната) на револют облага ли се, т.е. трябва ли да подаваш ГДД? за другите знам, че се облагат.

и друго - какво да се прави с пари, които са по-малко отколкото за имот, така че да не се обезценяват? златни монети тавекс, виртуално злато в револют, друго?

# 22
Чувал съм за доста случаи на блокиран Револют защото така си решили, че има нещо рисково - после съмнително възстановяване. При такова реноме идеята да държа значителна сума там като спестяване ми звучи като да си пъхна 10000 евро в жабката на колата и да си мисля, че никой няма да се сети да рови там.

# 23
Аз спестявам с продукт на Метлайф Simple Smile Няма по-сигурно от това. Доходност 8%, а не като Револют 3%.

# 24
Къде е този Метлайф?

# 25
  • here and now
В Револют, в момента, лихвата по евровата спестовна сметка (при безплатния план) е 1.18%.
Когато стане 1%(а то ще е съвсем скоро), местя всичко в ТБИ.

# 26
В ТБИ ми е 2.7 за евро. Но новите депозити са с по-ниска лихва.

# 27
  • Разпиляна във въображението
Аз спестявам с продукт на Метлайф Simple Smile Няма по-сигурно от това. Доходност 8%, а не като Револют 3%.

В кой продукт?

# 28

В кой продукт?

Спестовно инвестиционен застрахователен. Така се казва продукта.

# 29
С големи резерви съм към подобни инвестиционно- застрахователни продукти.
Обещаното не съвпада с даденото.

Общи условия

Активация на акаунт