Ще има ли отново добри проценти лихва за депозити?

• 863
  • 12
  •   1
Отговори
  • София
Отдавна депозитите, които предлагат българските банки, са с 0 процента лихва, тоест просто ти пазят парите. Моят договор за депозит с предната ми банка, приключи и те са го подновили веднага за 5 години с 0% лихва. Сега, въпреки че не съм го искала, трябва да плащам някакви неустойки, за да си взема моите пари. Но, въпросът ми е, дали все пак ще има по-изгодни и смислени предложения на банките, да им даваме парите си.

# 1
Има банки, при които лихвата е положително число. TBI, БАКБ. Мисля, че има и други, но не съм сигурна. Вашата банка може би се е възползвала от възможността за поднови депозита Ви при нулева лихва, дори и ако вече предлагат депозити с по-висока доходност. Иначе банките предлагат инвестиционни продукти с по-висока доходност. Тя, разбира се, е волативна и поради това тези продукти да подходящи за дългосрочни цели.

Не очаквам генерални промени в лихвите по депозитите преди приемането на еврото. Без да претендирам за коректност, тъй като това не е моята сфера на експертиза, но мисля, че банките държат ниски лихвите по депозитите, тъй като ипотечните кридити са обвързани със средната лихва по депозитите в страната. По този начин държат и ниски лихвите по ипотеките. С връзването ни към еврото вече водещ при формирането на лихвата по кридитите би следвало да и EUROBOR и оттам може би ще произлезе и промяна в лихвите по депозитите.

Моля, някой да ме коригира, ако говоря нелепици.

# 2
  • София
Има един сайт Moitepari и там се сравняват условията за депозити. Започнали са вече някакви мижави проценти да дават, напр. ПИБ
Засега лидер е Бигбанк, но не ги знам какви са, всичко се прави онлайн. 3% годишна лихва.

# 3
Отдавна депозитите, които предлагат българските банки, са с 0 процента лихва, тоест просто ти пазят парите. Моят договор за депозит с предната ми банка, приключи и те са го подновили веднага за 5 години с 0% лихва. Сега, въпреки че не съм го искала, трябва да плащам някакви неустойки, за да си взема моите пари. Но, въпросът ми е, дали все пак ще има по-изгодни и смислени предложения на банките, да им даваме парите си.
Ако са ти подновили договора при различни отпредишните условия, не те ли уведомиха, не трябваше ли да подпишеш новия договор? Говори с тях, обсъди ситуацията и ако не си съгласна, възразявай, докато е време. Не могат да те задължат 5 години да си държиш парите при нежелани от теб условия.

А за лихвите по влоговете, ще ги въведат все някога, но за съжаление прекалено много пари са налични в банките заради традиционната склонност на българите да си държат спестяванията непременно в банки, та ако ще и без лихва. На запад вече има лихви по влоговете, тук отлагат точно по тази причина. Може би, когато се въведе еврото, да излязат нови възможности за притежателите на влогове.

# 4
В левове - едва ли. И сега има депозити в евро и долари - единият е на 3.9% ,вторият на 6.6 в чужди банки.

# 5
  • София
Uncommon, не ме уведомиха. Да кажем, че падежа ми е на 1-во число и приключва тази година. Аз не го подновявам, защото предложенията им за депозити са с 0% лихва. На 5-то число искам да го закрия и да си взема парите и те ми казват, че автоматично са го подновили за 5 години с 0%, защото моят старият вече не съществува като опция. За да си взема парите 5-години по-рано, трябва да платя някаква сума, особено ако не съм предупредила, че си искам парите обратно.

# 6
В левове - едва ли. И сега има депозити в евро и долари - единият е на 3.9% ,вторият на 6.6 в чужди банки.
За България ли говорите, защото евентуално да са за преференциални депозити за
големи суми не се сештам ?

# 7
Коя е банката? Как ти искат сума за депозит без лихва? Сигурно за теглене?

# 8
  • София
DeVa® Не знам към мен ли е въпросът. Банката е ПИБ. След като са ми подновили депозита с 0 процента лихва за 5 години... (По тяхно желание, защото този, на който бях, вече не съществува.)... Поискаха сума за "нарушаване" на падежа, ако искам да ги изтегля и още някакви пари допълнително, защото си ги искам навендъж. Сумата в депозита беше 5-цифрена.

# 9
Отдавна се махнах от тях. Как така имаш нов договор, без лихва, но с наказателна такава?
Имах депозит в Инвестбанк, беше останал с лихва 0. Прекратих го на произволна дата и си открих нов, без никакви санкции.

# 10
Прокредит банк също имат депозити с лихви между 1.5 и 2.25 в зависимост от срока, но има минимална сума от 5 Хил.
В ЦКБ лихвата е 0. Прекратих депозит там, не на падеж, без неустойка. Абсурдно е при 0 лихва да се иска неустойка.

# 11
За България ли говорите, защото евентуално да са за преференциални депозити за
големи суми не се сештам ?
Не е за Бг , за Германия и Щатите

# 12
TBI имат 3% за 3 годишен депозит. И 1.7% за 1 година, мисля, че даже имаха условиe ако си го направиш сам през приложението им ти дават още  0,2%. Ако искаш разпитай или си инсталирай приложението на TBI.

Общи условия

Активация на акаунт