COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 9

• 1 283 298
  • 23 518
  •   1
Отговори
# 23 460
https://www.google.com/amp/s/m.dnevnik.bg/sviat/2022/05/12/43454 … n_pochinali_s/amp "САЩ първи в света отбелязаха 1 млн. починали с COVID-19"                           
                                                                            "САЩ са преминали прага от един милион смъртни случая, свързани с COVID-19, заболяването, причинявано от коронавируса SARS-CoV-2. Това съобщи Белият дом.

В света няма по-висок регистриран официален брой, макар Световната здравна организация да допуска, че в други държави починалите са много повече (но без да са отчетени). В Русия анализи на данните от здравното министерство и руската статистика (които силно се разминават) доведоха до публикации в някои медии, според които починалите са били 1 млн. още към есента на миналата година.

САЩ са отчели над 80 млн. случая на COVID-19 при население 330 млн. души. През 2021 г. имаше дни с по над 4000 починали. Експерти по обществено здраве посочват високите нива на затлъстяване и хипертонията, претоварените болнични системи, известното колебание за ваксините и застаряващото население като фактори.Повечето от един милион американци, починали по време на пандемията, са загубили живота си след началото на ваксинационната кампания, но не защото ваксините не предпазват, а заради огромния брой заразявания, смятат експерти.Правителствените данни показват, че по-голямата част от смъртните случаи - около 740 хил. - са били сред хората на възраст над 65 години."

# 23 461
Здравейте,нещо ми се изгуби темата с ваксините и да питам тук.Днес роднини ме запитаха може ли края на месеца да се сложи бустер. И има ли смисъл изобщо като се има предвид,че били ваксинирани с Файзер ,като втора доза е в средата на август.Направо се зачудих какво да им кажа Simple Smile . Има ли смисъл се чудеха сега ли да сложат евентуално или и без това са изтървали 6 мес.да слагат края на лятото за есента. Не следя много редовно тук и не знам дали е коментирано...

# 23 462
Здравейте,нещо ми се изгуби темата с ваксините и да питам тук.Днес роднини ме запитаха може ли края на месеца да се сложи бустер. И има ли смисъл изобщо като се има предвид,че били ваксинирани с Файзер ,като втора доза е в средата на август.Направо се зачудих какво да им кажа Simple Smile . Има ли смисъл се чудеха сега ли да сложат евентуално или и без това са изтървали 6 мес.да слагат края на лятото за есента. Не следя много редовно тук и не знам дали е коментирано...
Специалистите съветват да се използва времето на спад на ковид за ваксинации. По принцип във вълна и пик е далеч по-неподходящото време за ваксинация. Другото, което е не знаем и не може да се предвиди кога ще е новата вълна.

# 23 463
Да ,да права си Дейзи Simple Smile ,но съдейки по миналите години лятото също беше спад и би дала защита примерно за зимния сезон..това са им съображенията..От друга страна и аз се замислих,казват бустера след 6 месеца...а ако мине повече като при тях...дали изобщо може да се смята като бустер и да дава защита?

# 23 464
Все така си е бустер, няма значение колко месеца са минали.
Аз бих го направила по-скоро края на юли или август, да има защита за есента.

# 23 465
Миналата година у нас покачването на случаите тръгна от август, за тази година не знаем,  никой  специалист не може да предвиди и нормално. Ние вкъщи  миналото лято се ваксинирахме и есента и зимата успяхме да се опазим, но си е много индивидуално.

# 23 466
  • София
Според лаишкото ми мнение, началото на август би било най-удачно.

# 23 467
  • Немция
Маските по време на полет продължават да са задължителни в Германия. Това включва момента от качането до слизането от самолета. По време на ядене и пиене е позволено маската да бъде сваляна.
https://www.merkur.de/welt/corona-maskenpflicht-lockern-flugzeug … -zr-91539318.html

Задължителни маски по време на полет при Ryanair за 15 държави:

След облекчаване на препоръките на ЕС маските вече не са задължителни за всички полети в Европа. В четвъртък най-голямата европейска нискотарифна авиокомпания Ryanair публикува списък с 15 държави от ЕС, в които националните закони все още изискват носенето на маски.

В допълнение към Австрия и Германия са включени и важни туристически дестинации като Испания, Гърция, Португалия и Италия. Ако има правителствено задължение за носене на маски в обществения транспорт в точката на заминаване или на местоназначението, това трябва да продължи да се прилага на борда на самолета, според агенцията за авиационна безопасност EASA и здравния орган на ЕС ECDC. Независимо от препоръките и списъка на Ryanair, законоустановеното изискване за маска в Германия се прилага за всички авиокомпании - за вътрешни полети в Германия и за полети до и от Германия.

Ryanair приветства облекчаването на препоръките. От понеделник носенето на защита за лице ще бъде по избор при полети между държави, които не са в списъка. Очаква се Щатите да променят своите разпоредби през следващите дни в съответствие с насоките, каза шефът на авиокомпанията Еди Уилсън според изявление.

Италия се придържа към действащата наредба за обществения транспорт, включително полетите, до 15 юни, според Министерството на здравеопазването в Рим. Италия облекчи изискването за маски от 1 май, но то ще остане в сила в местния и междуградския обществен транспорт, в кината и театрите до 15 юни. Маските също трябва да продължат да се носят в болници и старчески домове.

https://www.msn.com/de-at/finanzen/nachrichten/ryanair-weiter-ma … A4nder/ar-AAXbEjc

Последна редакция: чт, 12 май 2022, 16:46 от Бибит

# 23 468
https://www.thelocal.es/20220512/spain-rules-out-eus-proposed-en … ules-for-flights/  "Испания отхвърля предложеното от ЕС премахване на правилата за маски за полети"

"Испанският министър на здравеопазването каза, че пътниците на полети до и от Испания ще трябва да продължат да носят маски за лице в самолетите, въпреки препоръката на ЕС правилото да бъде отменено на 16 май.Испанският здравен министър Каролина Дариас поясни в сряда, че правилата за маски за пътници на борда на самолети и други средства за обществен транспорт в Испания остават същите и е малко вероятно да се променят през следващите дни. Той следва новините часове по-рано от Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), които препоръчаха на държавите-членки да премахнат задължителното носене на маски на летищата и по време на полети от понеделник, 16 май. Съседна Франция последва съвета на ЕС и бързо обяви, че ще сложи край на правилото за задължителни маски за лице в целия обществен транспорт (не само в самолетите) на 16 май, но не и Испания.„Европа казва, че използването на маската по време на полети трябва да бъде в съответствие с националните разпоредби, а в Испания едва наскоро решихме, че в този контекст тя остава задължителна“, каза Дариас във връзка с факта, че Испания отмени правилото за маска на закрито за повечето закрити помещения. места на 20 април, но не и в градския транспорт.„Всички мерки трябва да следват процес и затова трябва да напредваме с повишено внимание и пропорционалност, както досега. Освен това авиокомпаниите все още могат да продължат да изискват носенето на маски на някои или всичките си полети, а актуализираните мерки за безопасност на здравето на ЕС все още гласи, че носенето на маска за лице остава един от най-добрите начини за защита срещу предаването на Covid-19.

Понастоящем маските остават задължителни за полетите на Ryanair (FFP2 за пътуване до и от Италия, Австрия и Германия), незадължителни за някои полети на Easyjet и не са задължителни, но се препоръчват за полети на TUI или Jet2 от Обединеното кралство, въпреки че противоречи на законодателството за маските между Испания и Обединеното кралство вероятно ще означава, че авиокомпаниите ще решат да запазят маските за лице задължителни при полети до Испания.

Испанската водеща авиокомпания Iberia заяви, че ще продължи да спазва правилата и препоръките на здравното министерство на Испания, а Испанската агенция за авиационна безопасност (AESA) също посочи, че засега все още е необходимо да се спазват националните разпоредби за маски.

Въпреки че пътниците в повечето обществен транспорт в Испания (самолети, влакове, автобуси, таксита, но не и на фериботи, освен ако не са претъпкани) все още трябва да носят маска, покриването на лицето вече не е задължително на летища, гари, метро или пристанища.

В момента има 14 европейски държави, които изискват маски в обществения транспорт, включително Испания, Португалия, Италия и Гърция."

# 23 469
Благодаря за тази информация! Предстои ми пътуване до Италия в близките дни и изобщо не ми харесваше мисълта, че при жестоко заразен вирус, създаващ нетраен имунитет, ще съм принудена да прекарам часове наред в затворено помещение нагъсто с доста хора дори без тази несъвършена защита(от страна на другите или поне тези, които не ядат в момента, аз маска на закрито продължавам да нося).

# 23 470
https://www.google.com/amp/s/www.fanpage.it/live/coronavirus-ult … -maggio-2022/amp/ В Италия специслистите са много против тази мярка ми прави впечатление: "Когато вземете самолет, срещнете много хора от цял ​​свят и затова това е едно от местата, където е по-лесно да прихващате вариантите на SARS-COV-2.  Мисля, че това е нещо като здрав разум, но виждам, че икономическите и социалните интереси имат предимство. " Така Андреа Крисанти, директор на катедрата по молекулярна микробиология на Университета в Падуа, коментира промените на мерките за сигурност за пътуване, публикувани от EASA и ECDC, което отменя изискването за маски в самолетите  от понеделник, 16 май."      
 "Сложих маската на самолета и аз ще продължа да я нося.  Научихме, че затворените пространства, особено самолети, имат  повишен риск за предаване на инфекция" на SARS-CoV-2.  Такава позиция изразява председателя на здравеопазването на Висшия съвет на (CSS), Франко Локатели, на среща днес в Милано.                                              
 Отмяната на задължението за носене на маска в самолета, преминаването към простата препоръка е концептуална грешка. При такава интензивна вирусна циркулация и такъв заразен вирус, когато сте вътре в самолет, който въпреки че има филтри за въздуха , той осигурява близост между хората, рисковете от заразяване са високи“. Така коментира   Adnkronos Уолтер Рикиарди, съветник на министъра на здравеопазването , индикациите на европейските агенции за маските в самолета.  "Препоръка означава, че маските може да се носят. Но фактът, че те не са задължителни това ще доведе до носене по  усмотрение и така се дава възможност за увеличаване на инфекции. Когато говорим за" препоръка " не означава, че това също се счита за важно.  Но за разлика от задължението,  препоръката оставя отворена възможността, която благоприятства вируса.  Светът е разнообразен, той е съставен от различни хора и  това ще принуди най-уязвимите хора да се защитават повече, ако не искате да бъдат изложени на зараза с тези варианти, при дифузното разпространение, това  е много вероятно. "

Последна редакция: чт, 12 май 2022, 17:39 от daisy12

# 23 471
  • София
Не бяха ли паднали смъртните случаи до едноцифрено число или аз се бъркам? Вчера 12, днес 16.

# 23 472
Не бяха ли паднали смъртните случаи до едноцифрено число или аз се бъркам? Вчера 12, днес 16.
Май само уикенда бройката починали е едноцифрено число. Днес гледам сутрешния блок на БТВ един от гостите каза "ковид свърши", май при всеки спад и при по-топло време се говори така у нас. Grinning

# 23 473
  • Буркина Фасо
през почивните дни явно не се умира.Smiley
но пък заболелите намаляват всекидневно.

# 23 474
  • София
през почивните дни явно не се умира.Smiley
но пък заболелите намаляват всекидневно.

Умира се, но не обработват смъртните актове. Затова в почивните дни + понеделник има малко починали, а във вторник при пиковете имаше е*ати числата.

Общи условия

Активация на акаунт