Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Съпруг нарцис

 • 6 509
 • 90
 •   1
Отговори
# 75
 • Мнения: 328
Mosquita, бих се съгласила, ако беше друг манипулативен случай на вадене на душа с памук и извиване на ръце със сладки приказки. В случая човекът е словесно агресивен. Ама много.
Коментарът ми (номер 31) беше именно в тази връзка.
Ако говорим за манипулативен човек, който се скатава, муси се, тропа с краче - ок, да се чудиш и да се опитваш. Но ПЪРВИЯ път, в който се наруши семейния тон с псувни и определрни епитети - жълт картон, минимум. Втори път - червен.

И го казвам като човек, бил в такава връзка, но с други тип - психически тормоз без червени флагове. Нито обидна дума, нито вдигната ръка. За това ми отне някакво време да се осъзная. Първия път, в който си позволи да ме нагруби беше и последния, чашата преля и лампичката светна.
Скрит текст:
Пича стигна до там вечерта след това да се хвърли от покрива на къщата си. Оцеля, размина му се леко и разказа на полицията как, моля ви се, мен бил сънувал, че го викам... Но не му се получи. Помогнах, с каквото можах на разследването и това беше. Последната манипулация не сработи Simple Smile
Случая на strawberry обаче не е такъв.

До ден днешен съм благодарна, че минах през това на една доста крехка възраст и сега единствено ми остава са съжалявам дамите на по 30-40-50, които предпочитат да живеят в заблуда, от колкото да си вземат самоуважението и инстинкта за самосъхранение в ръце. И да се опитвам да помогна, разбира се.

Изобщо не смятам, че абсолютно всеки коментар е рандъм. Има повече препатили дами, от колкото смея да си представя. Или свидетели на  такива. За това и предложенията са кардинални - само това ще свърши наистина работа.


Stawberry,
Нахвърляхме страшно много идеи и предложения, измисли ли си план за действие? Simple Smile
Да,определено имам вече план.
Благодаря ви:)

# 76
 • Мнения: 93
Бях с такъв човек 3 години. Нямах идея какво е нарцисист преди да се разделим (мислех, че е човек, който харесва много външния си вид) и не започнах да чета. Дума по дума сякаш всичко беше писано за него. Трябва да знаеш, че той не те обича. Нито децата ви. Обича нещата, които правите за него. Трябва да знаеш, че ако се разделиш с него ще се опита да те спечели по всеки възможен начин - обещания за промяна, подаръци, заплахи, че ще се нарани. Трябва да си много силна... Откакто се разделихме не съм плакала нито веднъж, просто изпитах облекчение! Успех, дано се решиш да го направиш.

# 77
 • Мнения: 7 913
Развиваш се финансово и го зарязваш. Докато достигнеш тази възможност,  го игнорираш. Казваш му, че няма да го търпиш и така.

# 78
 • По света и у нас
 • Мнения: 499
Да под път и над път има нарциси, и психопати, бордерлайни, ОСД-та, садисти и тн. и симптомите се преливат, сливат.
Такаче просто мини на следващия кандидат. Успех

Последна редакция: пт, 19 ное 2021, 16:29 от PrimaDonna

# 79
 • Мнения: 2 617
Слава богу, такива не съм срещала, или по ,скоро преди 20 години тия диагнози не се афишираха толкова много, отдавахме го на несходство в характера. Ся, много сложно стана, с тия психо- диагнози.

# 80
 • Далече, далече
 • Мнения: 5 956
Нарцисите са използвачи, садистите и психопатите - опасни. Останалите може даже да са забавни и ексцентрични, но човек трябва да има търпение с тях.

Винаги е имало откачалки. Сега някои не се крият, поне сравнително рано се вижда какви са.

# 81
 • Мнения: 1 684
Нарцисите са използвачи, садистите и психопатите - опасни. Останалите може даже да са забавни и ексцентрични, но ...

Нарцисистите не са само използвачи. Много по-неразбрана и травмираща е манипулацията. Бавно и с любов те убеждават как за всички проблеми си виновен ти и никой друг. И като бавно сварявана жаба, ти не можеш да изскочиш и да избягаш, а търсиш грешката в себе си. И с години се чудиш какво да промениш в себе си, та скандалите да спрат и да заживеете като нормално семейство.
   Ето идва Коледа - едни от най-горчивите ми спомени са свързани с този светъл празник. Когато казвам: "Трябва да обиколим за подаръци на децата." А той ме реже - "Мразя Празниците!" И защо не ги мразеше, когато правех всичко сама, а той сядаше като гост и нищо не пипваше. А ги намрази, когато трябваше и той да се размърда и да направи нещо за другите. И когато му кажеш, че не е сам, а трябва да се съобразява, той ти скача и те обвинява, че само скандали правиш. И си все недоволна от нещо.
    И колко други примери ...
   Хепи Док, радвай се, че не си срещала такива хора. И не е въпрос само до поставяне на диагнози. Когато разбереш, че този човек има някакви емоционални и личностни липси, когато разбереш, че нямаш вина за случващотото се е по-лесно да си тръгнеш. А иначе стоиш и се чудиш как да оправиш нещо, което няма как да се оправи.

# 82
 • Мнения: 5 577
Нарцисите са най-опасни, в смисъл, че влиянието им може да се усеща с години, дори след раздялата. Един садист, или психопат, ще го усетиш почти веднага и ще избягаш. Докато един нарцис първо ще ти свали звездите и луната, за да те хване в мрежите си, а след това малко по малко ще те направи на съставни части.
Най-тежките удари върху самочувствието, самооценката и себеуважението, може да ги нанесе само един нарцис. Бавен процес, който отнема месеци или години, но е сигурно, че ще си постигне целта. Те никога не правят нещо, което е прекалено много в разрез с разбиранията ти. Винаги е само до една граница, за да са сигурни, че ще останеш. Като тази граница човек сам си я разширява с времето. Ставаш все повече и повече неспособен да се защитиш или предпазиш.
Опасни са много. И в повечето случаи дори не е съзнателен процес при тях. Просто са такива и така са се научили да оцеляват.

# 83
 • Далече, далече
 • Мнения: 5 956
Мисля, че бъркате нарцисите с властните и контролиращите, макар че манипулациите са вид контрол.

# 84
 • Мнения: 1 684
Мисля, че бъркате нарцисите с властните и контролиращите, макар че манипулациите са вид контрол.

 Не - при властните я има една заповедна нотка. Те демонстрират явно желанието си за властване. Моят нарцис е много отстъпчив на вид. Винаги започва с "Както кажеш" "Ти прецени" пък после си прави каквото е решил или отрича, че го е казвал. Или не помнел. Контролът е подмолен и завоалиран.

# 85
 • Мнения: 5 577
Не мога да объркам нещо, което е било в живота ми 6 години и съм изчела и изгледала де що има информация по въпроса.

# 86
 • Далече, далече
 • Мнения: 5 956
И в моя живот имаше такива. Бяха големи помияри и сега са такива, но ги разкарах.
Само хленчеха, че нямат пари и/или много им се иска нещо. Внушава идеята, че е благородно да се дава, но те самите не бяха толкова щедри. Гледаха техните задачи да ги прехвърлят на някой друг, но те самите на бяха много по услугите. В комбинация с голямо самочувствие и увереност, че светът се върти около тях, беше трудно поносимо.

# 87
 • Мнения: 5 122
И аз не мога да сбъркам кой човек е нарцис. Пълно описание даде Elunaria и 512. Също търпях такъв нарцис 5 години. Доста информация изчетох по темата за нарцис. Ако не бях срещнала такъв нарцис, никога нямаше да знам за тези хора. Наистина те съсипват самочувствието, самооценката и себеуважението. После дълго време не може да се оправиш, макар те да не бъдат в живота ти повече.

    512 - същото правеше и моят бивш приятел. "Винаги започва с "Както кажеш" "Ти прецени" пък после си прави каквото е решил или отрича, че го е казвал. Или не помнел. Контролът е подмолен и завоалиран." Не можех да го убедя, че беше го казал. Били са някакви мои измислици и съм го натоварвала с глупости.

# 88
 • Мнения: 249
Първо те идеализират, правят те богиня, разходки, романтика, след това рязко започват да те обезценяват. И винаги присъства "аз се чувствам еди как си, аз, аз, аз".
Умеят да манипулират добре и да се изкарват жертви когато не им изнася.

# 89
 • Мнения: 5 122
Първо те идеализират, правят те богиня, разходки, романтика, след това рязко започват да те обезценяват. И винаги присъства "аз се чувствам еди как си, аз, аз, аз".
Умеят да манипулират добре и да се изкарват жертви когато не им изнася.

     Идеално описахте моят бивш приятел нарцис в началото на връзката ни. Водеше ме на разходки, на ресторанти, правеше ми подаръци, романтични вечери на свещи у тях ми правеше и т.н. Вярно е, че винаги започваше във всяко изречение с Аз. Той винаги беше жертвата, а аз бях виновната. След този индивид, повече не съм имала и връзка.

Общи условия

Активация на акаунт