Дванайсети клас(2021-2022) - Вижда му се краят - пък било то от дистанция

• 50 964
  • 745
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Дотук май за вет. медицина на холандски и на испански знаем. На какъв език трябва да е програмата?

# 646
  • Русе
По повод заявлениеята за ДЗИ. Дидева беше както винаги точна и мила да ни го предостави. Днес излязоха и от гимназията с информация. Предоставям я.

Скрит текст:

Бети, не си сама. Ние можем да ви надминем с набора. Каза, че ще кандидатства едно и само едно желание. Не е последното коментирано. И може и да не кандидатства и да си започне работа. И то не тази, която одобрявам. Това е положението. Ама да изкара поне 12 клас. Че както не му пука, а както са ги подкарали здраво даскалята, не знам къде ще се срещнат интересите. Аз вдигнах рЪци.

# 647
Наборчето най-после си фиксира желана специалност и съответно е изпуснал срока за "интересните за него" холансдки университети. Не'ам нервииииии! Издирваме съответната специалност на англисйки и в други европейски държави, ама някои са на едни цени (американски), че аз не ща! Та ровя за варинати, че тук май остана 1 специалност в 1 университет и точка.
Не че аз не кандидатствах така (божееее, колко съм скъсала нервите на майка!), но аз бях с набор и половина напред, на 16 кандидатствах и бях мноооого спокойна, че имам още 2 одини време, ако ми се мотка Simple Smile

# 648
  • София
От Грьонинген за математика искат допълнителни сертификати по мат. Описани са кои- 3 нидерландски признават, британските GCE A-level по математика или американския AP Calculus AB/BC ( grade 3-5). Не искат матура по мат. Магарето има Calculus от мин. година, трябва да провери само дали важи или има давност. И да завърши, разбира се. Simple Smile

# 649
  • София
Важат АР-тата ако не се лъжа 3 години. Тази година със сигурност му важи все още.
Той къде иска повече - Айндховен или Грьонинген?

# 650
  • София
Той иска да си лежи и да си чете книжка. Simple Smile За друго не му пука.

Май повече предпочита Грьонинген, защото една приятелка казала, че ще ходи там и имала близки, които могат да съдействат за квартира. И аз му казах, че ако е за квартирата, в София ще ни е още по-лесно да намерим. Grinning

В Айндховен, ако го приемат Компютърни науки, може да запише двете специалности - Математика и Комп. науки. Изпитите в голяма степен се припокривали и ще излезе с двоен бакалавър. После полето за развитие е безкрайно. Но трябва да завърши, де. По думите на баща му : "Той една специалност не мисля, че ще може да завърши, ти за две говориш." SmileSmileSmile

# 651
  • София
Гледала съм я тази комбинирана опция, д..е да му е яко. А в града имало множество технологични компании и съответно възможности за стажове, така че има идея да се понапрегне.

# 652
  • София
Освен това му дава 3-4 години отсрочка, да реши какво иска да прави. Той се носи по течението и въобще не е наясно с професия и реализация. Та това ще му даде максимално широки възможности и после накъдето го отвее вятъра.

# 653
  • Чикаго / София
Здравейте дами!
Дъщеря ми,която в момента е 11 клас е решена да кандидатства ветеринарна медицина  в чужбина.Моля за мнения ,опит за университети и насоки къде да търсим .

Здравейте.
Дъщеря Ви хубаво се е ориентирала да потърси информация по-отрано.
На английски опциите не са много. Моята дъщеря сама си търси и събира информация. Времеемко е, но така сама повече ще се запознае с всеки университет и ще реши къде би предпочела да бъде.
Ще нахвърлям набързо някои от държавите - Литва, Латвия, Естония, Хърватска, Чехия, Словакия, Румъния. Таксите варират широко 4,000 - 10,000 евро на година. Разбира се и в Англия, Ирландия, Шотландия се учи на английски, но там е доста скъпо. В останалите държави - Германия, Австрия, Нидерландия, Испания, Франция. Дания, Норвегия и пр. преподаването е на езика на държавата. Във всички тях, има спецелизация на английски, така че опция е да се завърши в България и след това да се учи за спецелизация някъде в чужбина. По-евтино ще бъде.  Всъщност така мислеше да направи и дъщеря ми, но я приеха да учи в Университет в Испания където се учи 40% на английски и 60% на Испански. Дъщеря ми учи Испански и това беше мястото където искаше да учи.  Ако имате въпроси, пишете ми на лични и ще помогна с каквато информация мога.

# 654
  • София
При нас в Школо публикуваха заповедта на Началника на РУО – София - град относно заявленията за матурите:

Скрит текст:
Изх. № РУО1-5991/02.02.2022 г.

ДО
ДИРЕКТОРИТЕ
НА СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с организиране и провеждане на ДЗИ, сесия май-юни на учебната 2021/2022 г., в изпълнение на Графика на дейностите за организацията, провеждането и оценяването на държавните зрелостни изпити (ДЗИ) и държавните изпити за придобиване на професионална квалификация (ДИППК), определен със заповед №РД09-1807/31.08.2021 г. на министъра на образованието и науката,  напомням:
1.   Подаването на заявления за допускане до ДЗИ/ДИППК на учениците от поверените Ви училища, регистриране на заявленията в софтуерния продукт и издаване на служебни бележки за подадено заявление се извършва в срок от училище включително.
Съгласно чл. 132 и чл. 134 от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) зрелостниците, обучавани по училищен учебен план, който осигурява профилирана подготовка, придобиват средно образование след успешно полагане на задължителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет български език и литература и на задължителен зрелостен изпит по избор на ученика от учебните предмети, изучавани в избираемите учебни часове като профилиращ учебен предмет във втори гимназиален етап на средното образование. Зрелостниците, обучавани по училищен учебен план, който осигурява професионална подготовка, придобиват средно образование след успешно полагане на задължителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет български език и литература и на задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация – по теория и практика на професията.
Съгласно чл. 135 от ЗПУО – по свое желание – зрелостникът може да положи и до два допълнителни държавни зрелостни изпита по избрани от него учебни предмети измежду учебните предмети български език и литература, чужд език – английски, френски, немски, италиански, испански или руски, математика, информационни технологии, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизации, география и икономика, философия. В случай че избраният учебен предмет е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет, изучавано в избираемите учебни часове във втори гимназиален етап на средното образование. В случай че избраният учебен предмет не е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание, изучавано в задължителните учебни часове в средната степен на образование. Допълнителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет български език и литература се полага само ако е изучаван като профилиращ.
2.   Лицата, които желаят да валидират компетентности по учебен предмет, невключен в дипломата за средно образование, могат да положат до два допълнителни държавни зрелостни изпита по избрани от него учебни предмети измежду учебните предмети български език и литература, чужд език – английски, френски, немски, италиански, испански или руски, математика, информационни технологии, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизации, география и икономика, философия. В случай че избраният учебен предмет не е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание, изучавано в задължителните учебни часове в средната степен на образование.
На изпит по учебен предмет, невключен в дипломата за средно образование, могат да се явят лица, които са придобили средно образование или след успешно приключване на последния гимназиален клас.
Лица, които са се обучавали или се обучават в чуждестранни училища в Република България или в училища на чужди държави и желаят да валидират компетентности по учебен предмет, невключен в дипломата за средно образование, изтеглят формуляра от сайта на РУО – София-град, разпечатват заявлението, попълват необходимите данни, подписват го, сканират/снимат и изпращат на служебната електронна поща: rio_sofia_grad@mon.bg.
Към писмото се прилагат сканирана диплома за средно образование или сканиран документ, издаден от съответното училище, удостоверяващ, че лицето е завършило успешно последния гимназиален клас или че лицето се обучава в последния гимназиален клас. Документите, които са на чужд език, се представят в официален превод на български език.
Служебните бележки за подадено заявление ще бъдат изпратени на зрелостниците по електронен път.
След проверка на подадените документи в РУО – София-град, допускането до изпит се извършва в 7. СУ „Свети Седмочисленици“, район „Средец“, ул. „Цар Иван Шишман“ № 28, определено със заповед №РД01-85/02.02.2022 г. на началника на РУО – София-град.
Удостоверение за валидиране на компетентности по учебен предмет, невключен в дипломата за средно образование, се издава след представяне на диплома за средно образование или на документ, удостоверяващ, че лицето е завършило средно образование съгласно законодателството на чуждата държава, признат при условията и по реда на Наредба №11/01.09.2016 г. на МОН за оценяване на резултатите от обучението на учениците, за признаване на завършени етапи на училищно обучение или степени на образование и професионална квалификация по документи, издадени от училища на чужди държави.
Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД

# 655
Да разбираме, че промяна в датите няма, така ли?

# 656
  • София
Да разбираме, че промяна в датите няма, така ли?
Няма, много глупаво. При нас искат заявлението и удостоверението от 10 клас сканирани и изпратени в училището.

# 657
  • София
А при нас - утре да занесат заявленията в училището лично.

# 658
При нас класната вчера "изчакайте! До мен даже бланки не са пратени." А те 2/3 от класа са си останали там, където бяха ваканцията - при роднини в провинцията или на планина... Та явно ще организираме прибирания през седмицат...

# 659
  • Русе
При нас е обичайното информационно затъмнение.

Чудя се дали  да купуваме книжката със задачите по Мат на СУ. Някой с мнение?

Общи условия

Активация на акаунт