Седми клас 2021-2022 тема 3

• 31 677
  • 753
  •   1
Отговори
# 450
Фразеологичните словосъчетания " отидоха" в осми клас заедно с видовете подчинени изречения с новите програми (от учебната 2017/2018 година) . Същото се случи и с литературните фигури, които бяха " разхвърляни" по други класове. Изискването да се познават биографиите на авторите  отпадна. В старата програма беше изрично заложено.

# 451
  • София
Дидева, остава да разчитаме и на проверяващите, че са запознати с тези правила. (За изразните средства). Мисля си, че ако някой прочете теза, пълна с метонимиии, анафори и етимологични фигури, дори несъзнателно ще даде по-висока оценка на написаното, за съжаление:(.
А има ли някъде модел на теза “по новите правила”? Поне да покажа на детето какво се иска от него. Или на мястото на метафора, например трябва да каже: “чрез използването на думата…….в преносно значение, авторът внушава…..”?

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 18:48 от Skiorche

# 452
Аз сега прегледах линковете в началото на темата - как се пише теза и правилата за отлична теза. Какво трябвало да пише в първото, във второто изречение, пък после да се обяснят изразните средства- метафори, метонимии...за антитезна метафора прочетох....Ненормална работа. Надявам се проверителите да не се ръководят от тези изсмукани от пръстите правила, опорочаващи целта на последната задача. Да, достатъчно е да се каже, че даден израз е с преносно значение. Не е задължително в първото изречение да се каже от кое произведение е цитата и кой го е казал.  Дори и да се подходи фино, се получава работа по калъп. Литературата не е манифактура.

# 453
  • Mars Hotel
Разбрахме резултата от пробния изпит по БЕЛ - 76 точки. Като за първи изпит е добре, не съм имала големи очаквания. Казали са им, че ще им върнат работите, когато се върнат наживо.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 15:50 от Светлица

# 454
  • София
Е, добре, де, пак ли от форума трябва да научавам промените в образованието като цяло и в учебното съдържание.
Нашето девойче по БЕЛ е току-що завършила. Миналата година ги пое топла-топла от студентската скамейка и таззи година са ѝ делегирали 7 клас, което като цяло е абсурд, ама кой ме пита. Не е като да си преподава от години някакви неща и да не е стигнало до нея, че "тези пак са бърникали в програмите" и трябва да си пренапише уроците, дето си ги пее, и примерите, които им дава. Имаха тест върху тези фигури, анафорите, там. А няма да ви казвам каква примерна теза им беше дала върху "от сън дълбок се събуди" Scream
Освен да се спомене автор и произведение, трябвало да се каже от кой куплет е цитата. И нататък къртеше. Метафората на съня показвала многовековното подчинение и апатията на народа (сега, аз не мога така засукано да го изразя, но идеята беше някаква такава). Инверсивният епитет "дълбок", пък, показвал колко дълго продължавало предходното. Метафората на събуждането означавала, че народът трябва да излезе от дълговековната инертност и да пожелае да се промени нещо. Повелителното наклонение било апела на лирическия говорител към народа. Епохата на Възраждането и тя някак беше намесена.
Четох, четох и се чудех колко седмокласници имат такъв изказ и нужно ли е да им бухнеш неразбираеми словосъчетания, за да им покажеш колко сложно може да се изразиш. Сега, ясно, че и другата крайност е лоша - т.нар. профанизиране на езика, опростяването, за да е достъпен за все по-малко грамотната "маса", но нещо балансът ми се губи, "средното положение", сякаш, го няма. Ама може дефекта да е у нас и моето дете да не може да съчини таквизи чудесии.
Светлица, чудесно е за начало Kissing Heart

# 455
  • София, в момента в любимото ми село Железница
А има ли някъде модел на теза “по новите правила”? Поне да покажа на детето какво се иска от него. Или на мястото на метафора, например трябва да каже: “чрез използването на думата…….в преносно значение, авторът внушава…..”?

В учебника по литература.

# 456
Мандаринка, и моето не може да съчини такива, с извинение, височайши глупости. Бяхме чели преди година с него една примерна характеристика на Рада и той мисли, мисли и заяви, че не може нищо подобно да напише. И как да може? Аз не знам "авторът" ѝ откъде ги измъдри всички тези неща въз основа на само една глава от "Под игото".

# 457
Здравейте, моля ако знаете помагалото, включващо този тест да споделите:

# 458
  • София
Ние сме и без учителка по БЕЛ за две седмици, а без учителка по математика за неопределено време. Възстановяването й ще е доста бавно:(. За нея от вчера има заместичка, но по БЕЛ -не. Часовете се запълват с “Гражданско образование” или дълбокомислени разговори с психоложката на училището. 😩
Ей това е нашият седми клас…
Та Nina, ще ми се наложи да замествам и двете и довечера ще проверя какво пише за тезата.  В нашия курс тези не се пишат за сега🙁
(Имаше една инцидентна и това беше)

# 459
Аз бях чела, че са ги махнали изразните средства и фигурите, но защо по дяволите са в учебника тогава. Като започнаха да ги учат мислех, че госпожата е проспала промените, но ги видях в учебника и се отказах. След като са в учебника явно са по програма, а това дали ще влязат в НВОто е друга тема.

# 460
Аз бях чела, че са ги махнали изразните средства и фигурите, но защо по дяволите са в учебника тогава. Като започнаха да ги учат мислех, че госпожата е проспала промените, но ги видях в учебника и се отказах. След като са в учебника явно са по програма, а това дали ще влязат в НВОто е друга тема.
     Със сигурност не са в програмата. В учебниците на Булвест и на Просвета няма и думичка за метафора, метонимия, синекдоха и тем подобни. Учениците с учебници на БГ учебник са или прецакани, или с едни гърди напред, тук може да се спори. Не знам кой позволява това да се случва, но според мен е подсъдно.Разгледах тезите- ами в БГ учебник са едно към едно с калъпите, дадени в линковете в темата.
      Как се пише теза за НВО не е обяснено в нито един учебник. Обяснено е как се пише теза за отговор на литературен въпрос. Само че в ОЛВ тезата може да е структурирана само от едно изречение. На НВО това не се допуска. Там по- скоро трябва да се напише кратък текст разсъждение, за да се провери може ли ученикът да създава текст. Този текст неправилно се нарича "теза". И изобщо този кратък отговор е едно недоносче, както е недоносче и трансформиращият преразказ. Самата създателка на идеята за трансформиращия преразказ горчиво съжалява, че е оповестила хрумката си, но е късно. Повечето учители по БЕЛ разбират цялата глупотевина на това, което се случва, но си траят, защото са безпомощни.

# 461
  • София
Прегледах учебника на Просвета - за “теза” никъде не е споменато, освен като част от ОЛВ. Но за сметка на това не се стърпях да споделя тази “космическа” идиотия, която се очаква децата не само да разберат, а и да възпроизведат. Горките…

Изразни средства не се споменават след произведенията.

# 462
Е, това е порденият абсурд. Не съм се сещала да погледна другите издателства. Ето снимка от нашия БГ учебник

Учат си всичко по учебника и това е. Наистина нямам сили да се нервя с БГ образованието вече. Каквото такова.

# 463
Не е първият, а вероятно няма да е и последният учебник, който съдържа неща извън учебната програма. Често критикуваме министерството по отношение на одобрените учебници, пропускайки факта, че много учители са ги оценили като годни за практическо приложение.

# 464
  • София
Лошото е, че и на изпита така ще оценяват тезата на децата - една като годна (ако има или пък няма изразни средства), друга като негодна по същата причина.

Общи условия

Активация на акаунт