Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 084
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 530
Здравйте, по въпроса за връщането на учениците от 5 до 12 клас прочетох, че 10те класове не са приоритетен клас и най-вероятно по ротационния принцип ще ги върнат в училище последни. Според мен това е изключително неразумно и абсурно при положение, че и те имат НВО както 12ти и 7ми клас. Учениците имат нужда от подготовка и колкото по-рано ги върнем на училище, толкова по-добре подготвени ще са те! Нека и други споделят мнение, но съм на мнение, че така е правилно!

# 1 531
  • София
За всички класове е важно. НВО в 10 клас няма никакво значение за нищо.

# 1 532
  • София
А тази "забрана" за частните училища, всъщност има ли я в писмен вид някъде?
В заповедта от 5.11, която излезе на 8.11 и с която учениците от I до IV клас се върнаха на училище на 10.11 (сряда), в т. 3 се забранява присъственото обучение на всички, с изключение на началния курс, в областите със заболеваемост над 500 на 100,000 на 14-дневна база. Т.е. с тази заповед на всички, включително на ЧУ, се забранява ПО за учениците от 5 клас нагоре.

Заповедта я зная, защото я чаках в понеделник да излезе, за да отида да си прибера децата във вторник и да ги пусна на училище с тестове в сряда.

Последна редакция: вт, 23 ное 2021, 18:21 от Аш

# 1 533
  • София
Само пропусна да кажеш, че това е заповед на образователния министър, която на практика изменя /като ограничава приложното поле/ заповедта на министъра на здравеопазването. Joy And the hits just keep on coming!

# 1 534
  • София
Ами 4 клас без нея не можехме да тръгнем на училище в сряда (на 10.11.2021) - т.е. има ли значение на кой министър е?

# 1 535
  • София
Да, разбира се. Прекратяването на ПО е противоепидемична мярка, каквато може да наложи само министърът на здравеопазването. Министърът на образованието няма такива правомощия. Той единствено може да разпореди ДО на основание ВЕЧЕ преустановеното ПО от министъра на здравеопазването. Самата му заповед /която ти цитираш/ изрично е основана на заповедта на министъра на здравеопазването. Той обаче няма правомощия да я изменя, включително да ораничава приложното й поле, което всъщност е направил. 4-ти клас не можеше да тръгне до сряда, просто защото нямаше осигурени тестове. Заповед на министъра на образованието не им трябваше. Аз съм последният човек, който би се застъпил за предходното правителство, но те поне спазваха съответната компетентност на всяко министерство.

# 1 536
  • София
Хубаво е да се образоват в училището тогава, защото ние в понеделник, докато не излезе заповедта, бяхме на изчакване (така ни казаха от училището).

# 1 537
За всички класове е важно. НВО в 10 клас няма никакво значение за нищо.

Със сигурност съм съгласна, че абсолютно всички деца трябва да ходят на училище!
На нас, родителите, ни беше споменато, че в езиковите гимназии за определен профил има ограничен брой места и ако има повече желаещи от свободните места, ще ги избират по успех именно от НВОто в 10 клас. Разбира се това не касае всички ученици, но е важно за тези, които ги. Какво правим тогава?

# 1 538
  • София
Ползването на резултатите от НВО за разпределяне по профили е изрично забранено.

# 1 539
  • София
Проверих за ФЛ – отишли при РЗИ, когато трябвало да получат тестове за малките ученици и им казали, че няма тестове за тях, да си купуват. И си купуват и за малките, и за големите, които пак казвам, са малко в момента на място. Организират на 3.12 и изнесен ваксинационен пункт за деца над 12 и родители, за да не се налага да се тестват.

За българските ЧУ не знам какво ще стане. До новото правителство не очаквам никакво решение да се вземе.

# 1 540
  • София
За съжаление и аз така мисля. Дори и да се обжалва тази заповед, докато се произнесе ВАС, тя ще се е обезсмислила, а заедно с нея и съдебното решение.

# 1 541
Продължават до поръчват тестове за малките, големите "  кучета ги яли"....
https://m.dnes.bg/obrazovanie/2021/11/23/mz-kupuva-oshte-nad-2-m … -do-4-klas.511608

# 1 542
А аз отсега визуализирам нуждата през следващото лято децата да бъдат изпратени да компенсират страданията от ДО нейде из български слънчаци, за да спасят туристическия сезон. Тогава няма да има нужда от никакви сертификати и тестове.

# 1 543
То няма какво да визуализираш. Програмата " Отново заедно" беше удължена.

# 1 544
  • BG
Сега прочетох, че от МОН обмислят връщане на големите ученици при 50% наличие на ЗС, а останалите до продължат  онлайн.

Общи условия

Активация на акаунт