Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 338
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 885
звънях сега в нашето училище, много голямо държавно. Няма шанс за локална организация на тестване, то и на мен не ми се вярваше да има успех идеята предвид това, че много родители не могат да отделят 100лв на месец за тестове. Искрено се надявам повече частни училища да искат лично разрешение от г-н министъра(и да го получат), че да лъсне най-накрая истината как държавата нито осигурява равен достъп до образование, нито й пука за психическото и физическо здраве на децата. Да видим колко шум ще се вдигне, защото това започва да е работа и на организации за защита на децата... Да не говорим, че има и частни училища с частични държавни субсидии и това ми се вижда леко конфликтно - с кои пари точно ще са платени тестовете.

# 886
  • София

''Защо? В момента единственото условие за ПО е да е осигурено тестване на учениците /и учителите - ЗС или тестване/. Никъде не е казано, че това тестване трябва да се осигури непременно от държавата. Къде е юридическата пречка?''
Kато оставим настрани факта, че никой даже и не се преструва, че всичко това има нещо общо със ЗС?
Представете си както в момента за всички е забранен плановия прием изведнъж тази забрана да бъде отменена за хора със сини очи родени на четна дата във високосна година.
....Нали не са много и няма да затворят болниците...а другите да  умират...
Примерът с плановия прием е крайно неудачен и неотносим. Няма заповед, която да допуска планов прием при определени условия, а за ПО има изрична заповед, че е допустимо и то не за хора със сини очи, а при изпълнение на определено обективно условие - осигуряване на тестване. Та, пак питам: каква е юридическата пречка? Коя разпоредба на закон, подзаконов нормативен акт или административен акт е нарушена?

ПП. Няма заповед за преминаване на всички към ДО безусловно.

# 887
Определено имаме напредък, щом вече открито признаваме, че  ЗС изобщо няма отношение нито към това кои ще бъдат затворени, нито към това на кои ще се позволи като занесат в училище два пъти седмично резултата от теста си в лабораторията и да останат на училище.
По какъв критерий се отделят едните от другите?
След като стана кристално ясно, че подбора не е свързан с никакви здравни аргументи, излиза че има някакви други ...причини, според които се решава на кого ще се позволи достъп до образование и на кого не.
  Аз не бих си позволила да давам становище от компетенцията на институции занимаващи се с човешките права, но като човек и като родител ще кажа, че е не просто несправедлива , а и безкрайно обидно.

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 11:20 от mamamari

# 888
  • София
Е, аз като казах преди две седмици в тази тема, че маргиналите ще станат по-маргинали, разликата между училищата още по-осезаема, на хората не им се вярваше...

# 889
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Jasmin, абсолютно съгласна съм! Но така или иначе никой не помисли за децата от началото на пандемията. Напротив! Родители даваха мило и драго, децата им да си стоят у дома. Е, сега ако се отдаде възможност детето ми да е на истинско училище, и пари ще давам, и в организация ще се включа, без грам да мисля за чуждите деца.

Не знам кои са тия родители, които са давали мило и драго.
Не СМЕ толкова много. И никога не сме били, мнозинството като цяло искаше децата им да са си на училище, във всеки един момент.
И не, не винаги давам мило и драго.
Положих усилия да си надвия вад притесненията и да се започне нормално тази година.
Ами... не се получи. Действа се на едро и проформа,
единственото разумно нещо е това, което се случва в момента с тестовете - но докога... дано продължи.

Аш, сигурна съм и се радвам, че има ЧУ с традиции, за които ценностите надхвърлят печалбарството.
Може би съм се вторачила в едно конкретно, дето нещо ми е бръкнало в здравето.
Бъдете здрави всички!

# 890
Скаридка, ние сме под 500 на 100хил, но като област, никъде не виждам разбивка по общини, а нали казаха, че ще се гледа заболяемостта на ниво община. Както и да е, в момента присъствено учат само 1-4 клас с тестове. За възможна ротация не сме получавали информация. Ако има, най-вероятно биха ги пуснали от другата седмица. Може би и аз не знам вече.
И на мен ми писна децата ми, дори и с ваксини, да продължават да стоят вкъщи, но това е положението. Тестове от държавата няма, родителите в по-голямата си част не биха могли да си позволят да ги плащат. Някои пък дори и да имат възможност, няма да желаят. Не мисля и че е редно родителите да плащат по 100лв на месец, за да посещава детето им училище.

# 891
Да не говорим, че има и частни училища с частични държавни субсидии и това ми се вижда леко конфликтно - с кои пари точно ще са платени тестовете.

Ако бяхте чели закона за финансиране, щяхте да знаете, че за да ползват частните училища държавна субсидия,  трябва определен процент от възпитаниците им да се обучават безплатно - има и критерии кои да са точно. Финансовите разчети показват, че в повечето случаи училищата са нула на нула.
Отделно, че по Конституция е редно всички деца на тази държава да имат достъп до "парите следват ученика". Да не говорим, че всички ние плащаме данъци от които се заделят пари за финансиране на държавното образование, т.е. и за тестове в държавните училища.
Та е леко конфузно изобщо да се поставя темата за държавна субсидия в частни училища и безплатните тестове на учениците в тях. Грозно е!

# 892
До момента Министерството на образованието и науката (МОН) е получило общо 766 000 щадящи теста за ученици. Очакват се още 1,1 млн. теста по втората обществена поръчка на Министерството на здравеопазването. При следваща доставка МОН ще направи график за връщане в училище на учениците от V, VI, VII и XII клас.
От вайбър канала на министерството.

# 893
Е, аз като казах преди две седмици в тази тема, че маргиналите ще станат по-маргинали, разликата между училищата още по-осезаема, на хората не им се вярваше...

разлика между училищата винаги е имало, това и в чужбина е така, по цял свят е. Тук обаче говорим за толериране от страна на държавата на частни училища(конкретно в тази ситуация, за други не мога да кажа), което противоречи на идеята за достъпност на образованието. То уравнението е супер просто - държавата няма пари, следователно няма да се ходи на училище, с изключение на тези, които сами си платят за това. С ратифицирането на не знам колко конвенции държавата се е ангажирала да предоставя обучение и 100 други неща на децата ни, включително психично здраве. На теория.

Писах на 2ма журналисти между другото - да видим дали министърът, ако още е такъв, ще му се говори поне с тях.

п.с. Дидева, вчера от министерството казаха, че няма следваща поръчка(след тези милион и нещо), та не виждам за каква доставка става въпрос. Тези са предвидени за 1-4 клас

# 894
  • София
Определено имаме напредък, щом вече открито признаваме, че  ЗС изобщо няма отношение нито към това кои ще бъдат затворени, нито към това на кои ще се позволи като занесат в училище два пъти седмично резултата от теста си в лабораторията и да останат на училище.
По какъв критерий се отделят едните от другите?
След като стана кристално ясно, че подбора не е свързан с никакви здравни аргументи, излиза че има някакви други ...причини, според които се решава на кого ще се позволи достъп до образование и на кого не.
  Аз не бих си позволила да давам становище от компетенцията на институции занимаващи се с човешките права, но като човек и като родител ще кажа, че е не просто несправедлива , а и безкрайно обидно.
Ще пробвам за последен път. Няма никакъв подбор, има изпълнено условие по заповедта от едни и неизпълнено от други. ЧУ, които работят извършват тестването два пъти седмичо, в училище, точно както е посочено в заповедта. Какви лаборатории, какво носене на тестове? Здравният аргумент е осигуряване на безопасна среда в училище, чрез провеждане на тестове. Такъв е изначалният аргумент при постановяване на заповедта. ЧУ учат, защото изпълняват заповедта. Кое пак не е ясно?

# 895
Тук обаче говорим за толериране от страна на държавата на частни училища(конкретно в тази ситуация, за други не мога да кажа), което противоречи на идеята за достъпност на образованието.

Т.е. вие предлагате държавата да забрани на частните училища да плащат за тестове от собствения си бюджет и да връщат поетапно децата в клас, само защото се чувствате дискриминирана и нетолерирана?
Щом на мен ми е зле, значи и на Вуте трябва да му е зле.

Единственото условие по заповед  е да се осигури здравословна среда, чрез тестове.

# 896
  • София
Надявам се журналистите да не питат защо е разрешено на частните, а кога ще се разреши за държавните?

# 897
В тази същата заповед пишеше, че ваксинирани и преболедували НЕ се нуждаят от тестове. Нали?
А пише ли в тази заповед , че Лили от ДУ  НЕ може да купи от аптеката същия тест, който са закупили  в ЧУ ?
Защото на едни се дават възможности, а на други не.
Нали говорим за едни и същи тестове?
Казах лаборатория, защото съм водила моето дете там именно за да бъда сигурна и в тестването и в теста.

# 898
  • София
Напротив, дава се възможност на ВСИЧКИ, които осигурят изпълнение на заповедта, а именно: осигурят тестове за всичките си ученици. Ако ДУ го осигури, също ще може да започне присъствен учебен процес.

# 899
В тази същата заповед пишеше, че ваксинирани и преболедували НЕ се нуждаят от тестове. Нали?
А пише ли в тази заповед , че Лили от ДУ  НЕ може да купи от аптеката същия тест, който са закупили  в ЧУ .
Защото на едни се дават възможности, а на други не.

Ами поискайте от директорите ви организация на ниво цяло училище и тестване на всички ученици, както е в частните.

Общи условия

Активация на акаунт