Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 338
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 870
  • София
Честно казано и аз се радвам, че децата ми са в ЧУ по време на ДО. Много бързо се организираха, учебният процес върви гладко, стараят се всички. Да, ДО не може да се сравнява с ПО, но предвид обстоятелствата ЧУ като цяло се справят добре.

По повод спестените милиони от миналата година аз си имам едно предположение. И за мен проблемът с осигуряването на тестовете за големите не е финансов. Имам подозрения, че нарочно се бавят, защото ДО е единствената противоепидемична мярка, която реално се спазва. За съжаление. Един вид "Ние имаме желание да пуснем децата, ама пусто кратки срокове, нужно е време и т.н.". А реално тупат топката колкото могат. Дано не съм права де.

# 871
  • София
Докладвам за теста вкъщи - дадоха ни 1 бр. Това означава, че някой ??? трябва да се ангажира всеки ден от 14 до 16 да ходи да взима тест от сестрата.

# 872
  • София
Защо всеки ден? Тестването не е ли два пъти седмично? Не, че пак не е недоизмислено...

# 873
  • София
Ок, два пъти седмично...

# 874
  • София
ДО отдавна премина границата на поносимото. Дали ще върви качествено и гладко, вече изобщо не зависи от желанието и възможностите нито на учители, нито на ученици. Има психически и психологически фактори, които натежават неимоверно много вече. В масовият случай, не в частния.
Надявам се и държавните училища да започнат някаква организация за връщането на учениците, поне тези, в които учители и родители имат желание това да се случи!

# 875
А има ли законова или административна пречка родителите на ученици в ДУ да отделят пари и да закупят тестове за цял випуск или образователен етап. Нещо подобно обмисляме с родителите на нашите гимназисти. По груби сметки се падат по 100 лв/мес на ученик.
Да има и това е заповедта за преминаване  на всички към ДО безусловно.
На децата в ДУ не е предоставена привилегията да имат право на избор .
Истинският проблем е не  пускането  в ПО на ЧУ без да е дадена такава възможност на децата от ДУ, а разделителната линия, която политици прокарват сред децата без никакви здравни аргументи.
Политици убеждаващи ни, че не правят разлика м/у българските граждани и че щели да се противопоставят на разделението в обществото и корупцията,в които сме били затънали  до днес.

В страни от това сумата за тестове е в пъти по-малка на фона на сумата, която отделя един родител на кандидатгимназист или гимназист за частни уроци, с които да намали щетите от ДО.
При цени от 40 до 60-70лв за час за столицата и необходимост от 2 до 6 часа седмично в зависимост от предмета...
НО само можем да си помечтаем някой да вземе и нас да попита дали бихме желали да изпратим децата си с резултати от тест от лаборатория  два пъти седмично...

''Защо? В момента единственото условие за ПО е да е осигурено тестване на учениците /и учителите - ЗС или тестване/. Никъде не е казано, че това тестване трябва да се осигури непременно от държавата. Къде е юридическата пречка?''
Kато оставим настрани факта, че никой даже и не се преструва, че всичко това има нещо общо със ЗС?
Представете си както в момента за всички е забранен плановия прием изведнъж тази забрана да бъде отменена за хора със сини очи родени на четна дата във високосна година.
....Нали не са много и няма да затворят болниците...а другите да  умират...

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 08:50 от mamamari

# 876
  • Русе
Няма ли условия, за точни граници на заболеваемост ,при която се връщат учениците в ПО. Предвид липсата на цялостни мерки не се знае кога точно, но все пак е показател и така или иначе трябва да се стигне по един или друг начин.

Не виждам място за истерии от три седмици на дистанционно. В училището на сина ми си върви доста добре ДО и всичко е нормално по отношение на образователния процес: преподава се, защитават се проекти, говори се постоянно, изпитват се, пишан се теми,не се допускат закъснения. Лошо е разбира се, че е вързан в къщи до 14-15 часа без да излиза както правят в междучасията. Между впрочем съм свикнала да виждам из близките училища групички на по цигара. И това липсва на някои разбира се, доколкото ценят споделеното пушене.

# 877
  • София
Не мисля, че е в наш интерес да рием срещу връщането в училище на учениците от ЧУ.
Имам надежда, че ако те отворят вратичка и проправят път, това може да се случи и в ДУ.
Надявам се да не се водим от принципа, че "я не сакам я да съм добре, а на Вуте да му е зле"!

# 878
Когато са писали заповедта никой не се е сетил за ЧУ. Тоест, приемали са, че всички ще чакат централно тестове, затова и така е оформена.

А може умишлено такава да е заповедта, оставили са вратичка всяко ЧУ да се спасява поединично.
Не мога да повярвам все още, че тестове няма и децата няма да тръгнат от тази седмица, или поне от понеделник.
Но ако и другата седмица няма заповед, е отказвам се и аз.
И в ДУ нещата могат да се организират за тестване, но неяснотите и трудностите, които ще възникнат са в пъти повече отколкото в ЧУ.
Тъпо е да се стига до това разделение, но явно ще трябва да гледам себе си и да съм благодарна за пореден път, че детето ми е в ЧУ. Много бързо се организираха нашите. Пуснаха анкета, днес чакаме резултати и откога децата тръгва присъствено.
Надявам се тези дни да мога да кажа: Сбогом ДО и да напусна най-сетне темата. Sweat Smile

# 879
Фран, пуснали са ви анкета за присъствено ли?
Вие ли ще си плащате тестовете?

# 880
Не виждам място за истерии от три седмици на дистанционно. В училището на сина ми си върви доста добре ДО и всичко е нормално по отношение на образователния процес: преподава се, защитават се проекти, говори се постоянно, изпитват се, пишан се теми,не се допускат закъснения. Л

Аз пък виждам. Всеки си цитира частния случай и си дава аргументите, но това не е основание нещо неработещо да се хвали или приема за нормално.
Не мисля, че е в наш интерес да рием срещу връщането в училище на учениците от ЧУ.
Имам надежда, че ако те отворят вратичка и проправят път, това може да се случи и в ДУ.
Надявам се да не се водим от принципа, че "я не сакам я да съм добре, а на Вуте да му е зле"!

И аз така мисля.
Реално все пак се стигна до това разделение обаче - който иска и може да плаща, ще ходи на училище. Който не - ами да пие една студена вода.
Наред със зелените сертификати, сега минава и тази линия, която ще разслои обществото.
Ние определено отиваме към маргиналите, насилствено ще ни направят такива. Fearful

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 09:57 от Анонимен

# 881
  • София
Да, реално - позволявайки на ЧУ сами да си плащат тестовете, показват, че няма проблем от епидемиологична гледна точка, но има от финансова и организационна, което говори много лошо за държавата.

# 882
  • София
Jasmin, абсолютно съгласна съм! Но така или иначе никой не помисли за децата от началото на пандемията. Напротив! Родители даваха мило и драго, децата им да си стоят у дома. Е, сега ако се отдаде възможност детето ми да е на истинско училище, и пари ще давам, и в организация ще се включа, без грам да мисля за чуждите деца.

# 883
Някой знае ли дали децата от областите под 500/100хил тръгнаха на училище с ротация ( е.г Кърджали, Смолян, Търговище). Към днес доста области са почти на 500, което ако нещата се задържат, означава че трябва поне от следващата седмица половин България да е на ротации

https://coronavirus.bg/bg/statistika/confirmed

# 884
  • София
Най-важно да са присъствено са именно онези, които нищо не могат да си плащат.

Иначе другите неща са ясни, хубаво, че някои поне ще могат да се върнат. Ще се радвам сина ми да си е на училище, ваксиниран е и по тази причина.

Общи условия

Активация на акаунт