Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 325
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 915
Напротив, дава се възможност на ВСИЧКИ, които осигурят изпълнение на заповедта, а именно: осигурят тестове за всичките си ученици. Ако ДУ го осигури, също ще може да започне присъствен учебен процес.

с какъв бюджет точно държавното училище ще осигури тестване? Току-що говорих с нашия директор - няма шанс. Нито законът, нито бюджетът му позволява. Нито пък е възможно примерно 1000 родителя да се съгласят да плащат по 100лв на месец. А няма опция, а и не би било редно да има, да ходи само който може да си позволи тест. Тотално неграмотна, да не казвам на ръба на закона, е тази заповед.

# 916
A защо говорим за 100лв на месец, тези тестове не казаха ли, че са от порядъка на 2 EUR = да кажем 5 лв, 5*10 =50 лв на месец
Тук нямаме такси за пробовзимане, отчитане, писане на документи..

Ами миналата година имаше частни училища, които пак не затвориха и без тестване, защото пуснаха ротация и разделиха уж децата в по две стаи по 5 ученика.

В блока ни има занималня за по-малките 1-4 клас, пълно е постоянно с деца по 10 в група. Забрани не ги ловят,  родителите волни и щастливи водят, взимат и не се занимават с учене у дома.. Бас ловя, че част от децата не ходят на училище и не се тестват, но за сметка на това ходят след обяд на занималнята!

# 917
  • София
В анкетата, която пуснаха преди време за тестване, не е имало въпроси за преболедували и ваксинирани деца. Тази информация от училище не са ни я искали и не я знаят. Имам деца в седми и в девети клас. В класовете и на двамата има ваксинирани деца. Аз го знам, защото се касае за познати деца. Ръководство на училището не го знае, защото явно не го и интересува.
Стон, не са пускали анкета. Тези варианти фигурират в декларацията за съгласие за тестване в училище. https://www.mon.bg/bg/news/4466

Вие сигурно не сте ги видели, защото сте с по-големи деца, а към този момент са изпращани масово само за учениците от 1-4 клас.

# 918
  • София
Аш, много, малко, важното е, че е предвидено като опция. За това ставаше въпрос. Иначе, то е видно колко е процентът на ваксинираните ученици от статистиките. Ако някой се напъне може да се направи статистика и за официално преболедувалите. Към тях може да се добавят и някакво количество със сертификати за антитела и съвсем ще стане ясно. Аз обаче не съм убедена, че освен най-прясно боледувалите, другите със сертификат не трябва да бъдат тествани.
Според мен ставаше въпрос за друго. Твърдението беше, че повечето деца нямат нужда от тестване и по някакъв заговорнически начин на ЧУ се дава право за връщане срещу тестване, което всъщност няма да се осъществи заради висок процент ваксинирани, оздравели и т.н., които няма нужда да се тестват. А на ДУ не се дава такава възможност. Т.е ДУ са ощетени спрямо ЧУ, което е абсурдно. Логиката наистина е абсудна, най-малкото почивайки на неверна аргументация. Аз затова казах, че едва ли ще са много децата, които няма да трябва да се тестват - поне съдейки по нашето училище.

# 919
Днес нали беше второто тестване на 1-4 клас? Има ли публикувани резултати, как е минало?
В момента пускат на час по лъжичка. Дотук в София област един ученик, в Пловдив - 4 ученици, 2 души непедагогически персонал, във Враца -  1 ученик, 1 учител и 1 служител.

# 920
  • Отвъд алеята зад шкафа
Никой не е питал двете ми деца дали са боледували или ваксинирани. И двете са преболедували, едната е и ваксинирана.

Редно е държавата на осигури необходимите тестове на ДУ, след като това е условие за връщане в клас. Тоест или трябва да се премахне това условие, или да се подсигури. Тъй като ДУ е именно "държавно", ясно е кой е длъжен да го направи. А ЧУ, понеже са частни, не чакат на държавата, а сами си вършат работата. Държавата не дава нищо на частните училища, нито те чакат нещо от нея.
Това не значи, че децата в ДУ нямат достъп до образование - нямат достъп до ПО, защото държавата не им го осигурява, но имат до ДО.

# 921
  • София
Напротив, дава се възможност на ВСИЧКИ, които осигурят изпълнение на заповедта, а именно: осигурят тестове за всичките си ученици. Ако ДУ го осигури, също ще може да започне присъствен учебен процес.

с какъв бюджет точно държавното училище ще осигури тестване? Току-що говорих с нашия директор - няма шанс. Нито законът, нито бюджетът му позволява. Нито пък е възможно примерно 1000 родителя да се съгласят да плащат по 100лв на месец. А няма опция, а и не би било редно да има, да ходи само който може да си позволи тест. Тотално неграмотна, да не казвам на ръба на закона, е тази заповед.
Коя заповед?
ДУ не може да го осигури и затова не може да провежда присъствено обучение, а чака тестове от държавата. Това означава ли, че тези, които могат да осигурят условията по заповедта, нямат право да го направят?

# 922
A защо говорим за 100лв на месец, тези тестове не казаха ли, че са от порядъка на 2 EUR = да кажем 5 лв, 5*10 =50 лв на месец
Тук нямаме такси за пробовзимане, отчитане, писане на документи..

стоте лева излязоха от сметката, че един тест е 8лв(по държавната поръчка, поне в началото така се съобщи), по 9 теста на месец примерно - 70 примерно стават, да не са 100. Някой спомена, че тези тестове в аптека в Германия са 1-2 евро, тук нямам представа продават ли се и за колко, аз съм ходила на тестове само в лаборатории.

# 923
sanaka, аз се сещам единствено през родителски комитети и дарения, че това може официално да мине ..
От бюджета на училището много ме съмнява, че някой директор ще се охарчи, а и сега се пестят пари за ток, отопление и ще има напролет за екскурзиийки и премийки

# 924
  • София
Да, аз на няколко пъти казах, че може да стане чрез дарение.

Когато ЧУ  поемат извънреден разход по 100лв/ученик месечно, тогава ще е вярно това ,че ЧУ е осигурило...нещо си.
Ми, поели са го. Нали това обясняваме вече няколко страници.

# 925
Да речем, че единичната цена на RapidFor е 2, 89.  Ще трябва да ми се доверите, не мога да дам линк.

# 926
  • София
О, да, Аш, в този смисъл е така. Права си. Точно това казвам и аз, че реално процентът на тези, които няма да трябва да се тестват е малък. И наистина няма нищо общо с ЧУ или ДУ. Изобщо абсурдно взе да става. Само защото се оказа, че някъде може да се осъществи присъствен учебен процес дайте да им попречим.
А на каква цена са поръчвани тестовете от обществената поръчка няма значение в случая. Няма задължение да се осигуряват на същата цена. Ако някой може да ги намери по- евтини - няма да го спрат. Според мен ако има желание от страна на някой директор на ДУ нещата са осъществими. Вярно, че е тъпо да се налага да се плащат, ама и това е вариант.

# 927
Твърдението беше, че повечето деца нямат нужда от тестване ..
През месец октомври в нашия клас със сигурност имаше два официално изследвани в лаборатория положителни случаи по различно време , след нито един от които  не последва карантина за класа. Възможно е да са били и повече, но аз със сигурност знам за два . Оказа се, че не става дума за изолиран случай или грешка, а се е ''случвало'' на много места. Нека си го кажем дете с маска беше изключение, а за дистанция няма какво да говорим.
Нарочно или не, но това е истината и тя  може да се докаже.
... Само защото се оказа, че някъде може да се осъществи присъствен учебен процес дайте да им попречим.
.....
Вярвам , че присъствен учебен процес при условията определени от министерството  може и трябва да има за всички.

# 928
Тук обаче говорим за толериране от страна на държавата на частни училища(конкретно в тази ситуация, за други не мога да кажа), което противоречи на идеята за достъпност на образованието.

Т.е. вие предлагате държавата да забрани на частните училища да плащат за тестове от собствения си бюджет и да връщат поетапно децата в клас, само защото се чувствате дискриминирана и нетолерирана?
Щом на мен ми е зле, значи и на Вуте трябва да му е зле.

Единственото условие по заповед  е да се осигури здравословна среда, чрез тестове.

Не виждам смисъл държавата да им забранява, нито пък смятам, че ще го направи.
И без това те са най-ощетени, защото пращат луди пари за такси, а децата им не могат да ползват екстрите, заради които са ги записали в тези училища.

Тестовете, за съжаление, са нужни. В последната седмица на ПО в нашия клас дете позитивира тест от втори път, веднага съобщиха - детето на съучениците, майката на класната и до нощите чакахме да видим ще карантинират ли класа., като междувременно търчахме хп аптеките за тестове. Познайте - карантина нямаше, до края на седмицата всички минаха ДО, а следващата от класа се разболяха още две деца.
И на мен не ми е приятно да ми се стресира детето с тестове два пъти седмично, но няма как, засега.

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 13:36 от Iris04

# 929
Твърдението беше, че повечето деца нямат нужда от тестване ..
През месец октомври в нашия клас със сигурност имаше два официално изследвани в лаборатория положителни случаи по различно време , след нито един от които  не последва карантина за класа. Възможно е да са били и повече, но аз със сигурност знам за два . Оказа се, че не става дума за изолиран случай или грешка, а се е ''случвало'' на много места. Нека си го кажем дете с маска беше изключение, а за дистанция няма какво да говорим.
Нарочно или не, но това е истината и тя  може да се докаже.
... Само защото се оказа, че някъде може да се осъществи присъствен учебен процес дайте да им попречим.
.....
Вярвам , че присъствен учебен процес при условията определени от министерството  може и трябва да има за всички.

Хубаво, ама какво ви пречи, че ЧУ са намерили начин за своя сметка това да стане по-бързо?

Общи условия

Активация на акаунт