Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 69 922
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 180
Да, така се споменаваше и това също е проблем.
Трябва децата да стоят гладни до голямото междучасие, иначе не виждам кога точно ще ядат преди това.

# 181
Те нещата за предвидими, за който следи картата със заболеваемостта. А с новата заповед прагът се върна на заложения в плана на Кацаров. Но явно всички чакат черно на бяло заповед и тогава съобщават.

# 182
За тези тестове не е ли споменаваше преди, че трябва да са на гладно?
Сега това не се коментира.

Надявам се, да са съобразили, като са ги купували, или пък след тестването да има време за закуска. Мисля, че в чужбина така правят, ако си спомням добре какво са писали съфорумки.

За всички - деца, семейство и училище  е по-добре тестовете да се правят в къщи. Там ще има родител да помага, ако е положителен детето просто си остава в къщи без да чака да го вземат и да се притеснява, не се губи време в училище, не се ангажират учители, на които това не им е работата, не се изпуска, маже, кикоти, разсейва и прочие.

Обаче просто няма да има смисъл и ще се загуби цялата идея, очевидно сме обградени с хора, които гледатг по специфичен начин на нещата - влизат спокойно навсякъде с чужд или никакъв сертификат, купуват фалшиви сертификати, просто не схващат, че вредейки на обществото, вредят и на себе си. Има специална поговорка, волът като рие на гърба му пада, измислена за ситуацията, в която сме в момента.
Сега полза от тия сертификати дето ги въведоха има ли?  Никой не ги поглежда, даже по-зле стана, защото вместо някакви ограничения за места и площ всичко се тъпче с хора, които никой не се интересува как са попаднали там,  имат, ли, нямат ли сертификат...

Същото ще стане и с училището, ако се остави без контрол, явно у нас без контрол не става.

# 183
...Тестовете не са на всяка цена. Нали народа ревеше, че иска присъствено. Тестовете осигуряват някаква сигурност, че средата ще е безопасна. Сега във Фейсбук крайно се промениха настроенията. Хора, които до вчера роптаеха за присъствено, сега не искат да си пуснат децата на училище, заради тестовете. Ами няма угодия.
То това беше и целта на идеята за тестуване. Да се изпооткажат хората сами и да спре натискът за присъствено на всяка цена. Много византийски ход, признавам им го. И сработва, поне засега, съдейки от нагласите.

# 184
  • Бургас
Явно аз не съм разбрала. Мислех, че целта (освен присъствено обучение) е да приложим някои успешни западни практики.

# 185
Значи миналата година можеха да преподават и в клас, и на дете, което е ОРЕС, сега не могат.
Ами не на мен тези обяснения. Какво се е променило в квалификацията на учителя, че сега да не се справя? Освен това има и курсове за повишаване на уменията на учителите да преподават в онлайн среда.

# 186
  • Варна
...Тестовете не са на всяка цена. Нали народа ревеше, че иска присъствено. Тестовете осигуряват някаква сигурност, че средата ще е безопасна. Сега във Фейсбук крайно се промениха настроенията. Хора, които до вчера роптаеха за присъствено, сега не искат да си пуснат децата на училище, заради тестовете. Ами няма угодия.
И сега, ако кажат - тестване у дома,  и виж как пак ще заискат пак присъствено на всяка цена.

# 187
  • Пловдив
Чета във социалните мрежи излиания на разлютили се майки и татковци, как не дават да посягат на децата им и да им взимат генетичен материал. Призовават да се саботира тестването. Никой не спира децата им да учат. Дава се избор-като не искаш да ти тестват отрочето си седиш с него вкъщи.  Ние все сме на опаки. Не щем някой да ни казва какво да правим и все сме недоволни!

В училището на дъщеря ми няма лаптопи в стаите. Когато детето е болно, класната му изпраща домашната и какво са правили в час и то си учи. И сега няма да е по-различно. Не е перфектния вариант, но така се е процедирало и преди Covid-а.

# 188
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Малко да ви развеселя сред тежките теми и размисли.
Една от ползите на ДО - в нашата къща глава ненаучена няма да остане Grinning

# 189
Значи миналата година можеха да преподават и в клас, и на дете, което е ОРЕС, сега не могат.
Ами не на мен тези обяснения. Какво се е променило в квалификацията на учителя, че сега да не се справя? Освен това има и курсове за повишаване на уменията на учителите да преподават в онлайн среда.

Ами, не и миналата година нямаше ОРЕС за всички. В някои училища имаше, в други - ако искаш да си оставиш детето на ДО, минаваш на асинхронно обучение. Та и сега ще е така. Който както си прецени.

# 190
Мисълта ми беше, че искат да легализират нежеланието си да преподават и на деца в класната стая присъствено, и на деца, които са у дома. Иначе съм наясно за проблемите, които някои учители и директори създаваха на родители, дръзнали да поискат ОРЕС.

# 191
  • European Union
За тези тестове не е ли споменаваше преди, че трябва да са на гладно?
Сега това не се коментира.
В декларацията, която родителите трябва да подпишат, пише, че детето не трябва да е яло и пило нищо 30 минути преди теста.

Цитат
Мисълта ми беше, че искат да легализират нежеланието си да преподават и на деца в класната стая присъствено, и на деца, които са у дома.
Аз не искам да преподавам на две места и нямам нужда да легализирам нежеланието си. Ако някой иска да ми вмени допълнителни задължения, е свободен да го направи. Но не мисля, че желанието/нежеланието на родителите е законова предпоставка за вменяване на допълнителни задължения. Директорът има правото да ми издава заповеди, а аз имам правото да оспорвам тяхната законосъобразност.

# 192
  • Пловдив
Като гледам тази декларация на МОН  е само за съгласие да се тестват децата.Няма опция не съм съгласен.Та според вас родителите които не са съгласни просто няма да попълват  декларацията ли?

# 193
Ами да.
Това, според мен означава, че след една седмица могат да решат, че са съгласни, да подпишат декларацията и да си заведат детето.

# 194
Това ми се струва по-разумно. По мои наблюдения, ако до 2- 3 седмици понамалеят болните, много родители ще си пуснат децата.
Все си мисля, че не се обявява пълно затваряне САМО заради изборите и балотажа

Общи условия

Активация на акаунт