Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 312
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 945
Къде видяхте цена 2.89, аз ги срещнах по 6 +евро точно на Vitrosens VSCD 05?Това отпада за мен, тотално безобразие ще е ако трябва родител да си плаща, за да може детето да е ПО... И накрая това ми стои точно като леко подхлъзване към ваксинация, кой ще издържи на това плащане при средна заплата масово малко над минималната, население обвързано с кредити, непрекъснато скачащи цени на всичко, болно население като цяло.. Лекарства скъпи!?
   Чух се с близка, децата са вкъщи, обаче защото няма 50 % желаещи от класа. Тук се питам не са ли ощетени пък тези, които  може да им се осигурят тестове, но при липса на 50 % желаещи остават ДО? В случая близката е с третокласник.
   И всичко това никаква сигурност не ти дава, не и докато ако ще с ваксина, преболедуване и пр.можеш да повтори, потретиш и да заразяваш. Така или иначе е достатъчен един + и пак всички под карантина онлайн, въпрос на време.
Може би истинската безопасност идва от това да спазваме елементарните мерки и ако все пак има налични симптоми децата да си останат вкъщи и нашата съвест. Помислих си, че тестването вкъщи би изключило карантинираето на целия клас, ама се сетих, че май 48 часа преди + проба ако си бил в контакт пак подлежат на карантина.
   Всичко е една пародия замаскирана зад уж "безопасна среда", нищо такова! Тъжното е, че страдат и малки и големи...

А вие какво предлагате? След като всичко до тук е пародия?

# 946
Скрит текст:
Fancy, не знам защо не разбирате - на никого не му пречи. Просто всички деца имат право на присъствено образование, начинанието в частниет училища доказва пропукване в тезата колко е опасно учениците да разпространяват, т.е. ако излиза, че нещата опират до пари, държавата трябва(не ако може или иска, а трябва) да ги осигури за държавните, понеже те няма откъде да ги намерят - в бюджетите им това не е заложено. Напротив, както казах, но явно четете избирателно, е много хубаво, че частните са намерили начин,  защото по този начин лъсва неглижирането на преобладаващата част от децата от страна на държавата, което наистина е сериозно. Това не е правото да ходиш на мол, а на училище.
Никой не оспорва правата на децата. На всички.
И ок, тогава изобщо не трябва да поставяте въпроса за финансиране на частните училища, достъп до държавна субсидия и прочие неща, които намесихте неуместно
И държавата нали е пуснала поръчка за тестове. От всичко до тук оставяте впечатление, че се дразните, че ЧУ са тръгнали по-рано от вашите деца, само защото са решили да поемат финансирането на тестовете за своя сметка(докато дойдат от държавната поръчка). Че и журналисти намесихте.

Отново бавно се опитвам да ви обясня - поръчка за тестове за гимназиален курс няма. Не знам вие какво дете имате, вероятно малко или пък в ЧУ, за да не ви интересува какво се случва с големите деца. И пак бавно обяснявам, че теоритично при наличие на държавна субсидия в частно училище, нищо не пречи точно тези пари да се използват за купуване на тестове, докато държавното училище няма механизъм, по който само да си купи тестове, дори и да реши да намери пари. Държавното училище трябва да чака доставка на държавната поръчка. Дават им под брой.

Колкото и бавно да обяснявате, това не променя факта, че нямате представа как се случва финансирането на ЧУ. Държавата не финансира ЧУ (има едно или две изключения, но те са обвързани с % ученици, които да се обучават безплатно и финасирането покрива техните такси). Точка.
За да закупят тестове, ЧУ  трябва или да намали разходите си - ток, вода, наеми, заплати..., или собствениците да се откажат от не малка част от печалбата. И тук идва въпросът защо ДУ не осигурят средства от спестените през миналата година милиони???

позволете ми да знам за 2 частни училища в София, които имат субсидии. Точка... Макар че това в момента няма отношение, понеже тестването за връщане към присъствено в някои случаи в момента, а може би във всички, се финансира от родителите. От опита ми с 2 частни училища - няма търговец, който доброволно ще печели по-малко.

Държавното училище няма от какъв бюджет да отдели, не ставайте смешна - на много училища не им стига делегирания бюджет да си покрият текущите разходи. "Спестените" милиони не са по сметката на училището, те са си в хазната. Директорът няма ходове.

# 947
  • София
Имам основание на вярвам на Дидева за цената на тестовете. Не знам от къде е информацията й, но тя празни приказки не говори. Smirk

# 948
  • Варна
В гимназията на сина ми днес правят проучване за тестване ( преболедували, ваксинирани). Може и да има надежда .

# 949
В гимназията на сина ми днес правят проучване за тестване ( преболедували, ваксинирани). Може и да има надежда .

кой клас е синът ви?

# 950
  • София
Тес, от цялата дискусия стана ясно, че не ви се отдава четенето с разбиране.

Боже, доживяхме МОН да реагират. Дано това е началото на края на това безумие наречено дистанционно обучение.

# 951
  • Sofia
Не мисля, че ще са мног о училищата, които ще направят опит да отделят пари.

# 952
И как точно реагира МОН?
А, да!
Пак прехвърля топката в ръцете на директорите, които да намерят финансиране

# 953
Скрит текст:
Скрит текст:
Fancy, не знам защо не разбирате - на никого не му пречи. Просто всички деца имат право на присъствено образование, начинанието в частниет училища доказва пропукване в тезата колко е опасно учениците да разпространяват, т.е. ако излиза, че нещата опират до пари, държавата трябва(не ако може или иска, а трябва) да ги осигури за държавните, понеже те няма откъде да ги намерят - в бюджетите им това не е заложено. Напротив, както казах, но явно четете избирателно, е много хубаво, че частните са намерили начин,  защото по този начин лъсва неглижирането на преобладаващата част от децата от страна на държавата, което наистина е сериозно. Това не е правото да ходиш на мол, а на училище.
Никой не оспорва правата на децата. На всички.
И ок, тогава изобщо не трябва да поставяте въпроса за финансиране на частните училища, достъп до държавна субсидия и прочие неща, които намесихте неуместно
И държавата нали е пуснала поръчка за тестове. От всичко до тук оставяте впечатление, че се дразните, че ЧУ са тръгнали по-рано от вашите деца, само защото са решили да поемат финансирането на тестовете за своя сметка(докато дойдат от държавната поръчка). Че и журналисти намесихте.

Отново бавно се опитвам да ви обясня - поръчка за тестове за гимназиален курс няма. Не знам вие какво дете имате, вероятно малко или пък в ЧУ, за да не ви интересува какво се случва с големите деца. И пак бавно обяснявам, че теоритично при наличие на държавна субсидия в частно училище, нищо не пречи точно тези пари да се използват за купуване на тестове, докато държавното училище няма механизъм, по който само да си купи тестове, дори и да реши да намери пари. Държавното училище трябва да чака доставка на държавната поръчка. Дават им под брой.

Колкото и бавно да обяснявате, това не променя факта, че нямате представа как се случва финансирането на ЧУ. Държавата не финансира ЧУ (има едно или две изключения, но те са обвързани с % ученици, които да се обучават безплатно и финасирането покрива техните такси). Точка.
За да закупят тестове, ЧУ  трябва или да намали разходите си - ток, вода, наеми, заплати..., или собствениците да се откажат от не малка част от печалбата. И тук идва въпросът защо ДУ не осигурят средства от спестените през миналата година милиони???

позволете ми да знам за 2 частни училища в София, които имат субсидии. Точка... Макар че това в момента няма отношение, понеже тестването за връщане към присъствено в някои случаи в момента, а може би във всички, се финансира от родителите. От опита ми с 2 частни училища - няма търговец, който доброволно ще печели по-малко.

Държавното училище няма от какъв бюджет да отдели, не ставайте смешна - на много училища не им стига делегирания бюджет да си покрият текущите разходи. "Спестените" милиони не са по сметката на училището, те са си в хазната. Директорът няма ходове.

Ама имат бе. Никой не го оспорва. Ако ви го напиша на китайски, ще ме разберете ли?
Срещу ползването на субсидия Х на глава/ученик, училищата са задължени да обучават 20% от тези всички ученици безплатно.  Субсидия Х  = на разход У за беплатните. Дори някъде може и да има загуба. Освен това, по закон има ограничения субсидията да се използва само за определени пера, които не включват тестове.
И пак - тестовете в повечето ЧУ не се финансират от родителите, а от училището (от бюджета му от вече платени такси). Допълнително пари не ни искат.

Как да нямат бюджет. Имат. Всички са на делегирани бюджети. Сама го казвате и явно не знаете какво говорите. От тези бюджети миналата година те можеха да спестят много - режийни и т.н., които не се харчеха, поради онлайн обучението. ЧУ например спестиха и върнаха пари. Същото е и с държавните.
Това се потвържада и от последните указания на МОН. Директорите ще имат право да купуват тестове от собствените си бюджети.

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 15:00 от Fancy

# 954
  • Варна

кой клас е синът ви?
Девети клас.

# 955
Предполагам вече изяснихме, че сегашната ситуация с ДО  съвсем не е окончателно , а просто една от многото, които ни предстоят на фона на общото мнение относно ваксините и успешните практики от света.
При това положение най-малкото, което нашите политици дължат на българските младежи е ясни и точни правила и равнопоставеност . Това напълно изключва до болка познати практики  от миналото ''по нашия начин'', ''по другия начин'' и ''за едни -така, а за други -иначе'', защото търпението се изчерпа.
 Щом кризата е здравна, то и аргументите би следвало да са изцяло здравни, а това напълно изключва вариант за разделяне на децата на такива от ЧУ и такива от ДУ, а на такива със ЗС (тест,ваксина, антитела, преболедувал) и такива отказващи всичко това.
Друго не може да има.Не може да се допуска спекула, която да разпределя възможността за тестване само сред деца от ЧУ. Не може да се забранява на деца с ваксина или преболедували да посещават училище. Не може да се делят децата на такива, които могат или не могат да си позволят  и то за такава дребна сума.
Но най-вече не може това безобразие да продължава в годините напред и да ограничава българските ученици или българските болни( не от covid), защото някаква част от обществото има правото да не се ваксинира.
Една трета от смъртните случаи са заради липса на достъп до лечение, защото се лекува само covid. Огромни са щетите в образованието, физическото и психическото здраве на поколения деца.
 Държавата за пореден път взе милиард и половина заем от името на същите тези деца!

п.п.
Отново се пишат наредби без да се споменава за преболедувалите и ваксинираните деца сякаш не съществуват, а тях ги има и мястото им е в училище!

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 15:02 от mamamari

# 956
Нашето училище е СУ. През миналата учебна година само два месеца нямаше никой в сградата. Малките ученици си учеха почти цялата учебна година, т.е. сградата се отопляваше от сутрин до вечер заради тях. Нищо не е спестено и икономисано от режийните.
И сега малките са си на училище. Бяха онлайн три дни миналата седмица. Това е.

# 957
Предполагам вече изяснихме, че сегашната ситуация с ДО  съвсем не е окончателно , а просто една от многото, които ни предстоят на фона на общото мнение относно ваксините и успешните практики от света.
При това положение най-малкото, което нашите политици дължат на българските младежи е ясни и точни правила и равнопоставеност . Това напълно изключва до болка познати практики  от миналото ''по нашия начин'', ''по другия начин'' и ''за едни -така, а за други -иначе'', защото търпението се изчерпа.
 Щом кризата е здравна, то и аргументите би следвало да са изцяло здравни, а това напълно изключва вариант за разделяне на децата на такива от ЧУ и такива от ДУ, а на такива със ЗС (тест,ваксина, антитела, преболедувал) и такива отказващи всичко това.
Друго не може да има.Не може да се допуска спекула, която да разпределя възможността за тестване само сред деца от ЧУ. Не може да се забранява на деца с ваксина или преболедували да посещават училище. Не може да се делят децата на такива, които могат или не могат да си позволят  и то за такава дребна сума.
Но най-вече не може това безобразие да продължава в годините напред и да ограничава българските ученици или българските болни( не от covid), защото някаква част от обществото има правото да не се ваксинира.
Една трета от смъртните случаи са заради липса на достъп до лечение, защото се лекува само covid. Огромни са щетите в образованието, физическото и психическото здраве на поколения деца.

Добре! С всичко съм съгласна. Какво предлагате? Различно от случващото се.

# 958
Аз предлагам всички ученици със ЗС на училище - ваксинирани, преболедували, с тестове. Като няма пари за тестове, ваксините са безплатни. И на мен ми писна моите да продължават да учат от къщи.

# 959
  • София
Не се ли изясни, че никой не разрешава САМО на ЧУ да поемат финансирането за тестове и така да върнат децата в училище?! Същото ще е възможно и за Общински/Държавни училища. Управниците ни не се интересуват дали тестовете са закупени с пари от бюджета на училищата (общински, държавен, частен) или с дарение от родителите. Условието е да се осигури тестване за децата без ЗС.

Общи условия

Активация на акаунт