Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 312
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 960
‼️УЧИЛИЩАТА СЪЩО ЩЕ МОГАТ ДА ОСИГУРЯВАТ ТЕСТОВЕ, ЗА ДА ВЪРНАТ ПО-ГОЛЕМИТЕ УЧЕНИЦИ В КЛАС
Браво!
Чудесна новина. Очаквана.
Топката е в ръцете на директорите. Следя няколко по-известни. Sweat Smile
На желаещите присъствено обучение, пожелавам да им се случи.
На тези, които ще заложат на ДО, пожелавам да получат качествено такова.
Flowers Hibiscus Heart

# 961
  • София
Щом кризата е здравна, то и аргументите би следвало да са изцяло здравни, а това напълно изключва вариант за разделяне на децата на такива от ЧУ и такива от ДУ, а на такива със ЗС (тест,ваксина, антитела, преболедувал) и такива отказващи всичко това.
Друго не може да има.Не може да се допуска спекула, която да разпределя възможността за тестване само сред деца от ЧУ.
Боже, ама наистина не можете да прочетете с разбиране елементарни неща! Нали точно това обясняваме многократно - децата НЕ се делят на такива от ЧУ и ДУ, а на такива със ЗС /за които е осигурено тестване в училище/ и на такива без ЗС /за които не е осигурено тестване в училище/. Това, че училищата, които в момента са осигурили ЗС за учениците си са частни, по никакъв начин не променя този факт. За каква спекула става въпрос? Flushed Кой е разпределил възможността за тестване само сред децата от ЧУ? Тази възможност е за всички, просто само някои са се възползвали от нея към момента.

ПП. Преболедувалите и ваксинираните са споменати още в първоначалната заповед ясно и точно - те не трябва да се тестват, за да ходят на училище.

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 15:51 от sanaka

# 962
Предлагам незабавно връщане в клас на всяко дете разполагащо със ЗС без да има значение по каква причина е получен, нито в какво е училището ЧУ или ДУ.
Държавата да не си измива ръцете с директорите, защото държавните училища  не случайно са държавни , а не на директорите и да намери необходимите средства за да съдейства на децата, които нямат  ЗС, но имат желание да спазват правилата и да учат присъствено.
Предлагам при бъдещите пикове на заразата ограниченията да засягат само  хората избрали да не се ваксинират.
За да се получи обаче, не бива да се чака болниците да се препълнят .Много е важен и ефективния контрол и глоби.
Пазарите, ГТ и магазините са пълни с възрастни хора с маски под носа. Опитвала съм да правя забележка , но са ми реагирали изключително агресивно. Ако контрола на държавата си беше на място, много от тях не биха се разболявали.
 Предстои зимния туристически сезон и от сега държавата вече е охлабила мерките, както го бе направила през лятото, но след това знаем,  че идват и пиковете, и затварянията за учениците .

sanaka, ako беше както твърдите,  днес децата със ЗС нямаше да учат от дома , но те са там .

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 15:30 от mamamari

# 963
  • София
Всъщност е така. Децата със ЗС /преболедували, ваксинирани или тествани в училище/ и при минимум 50% съгласни родители /това не трябваше да го поставят като условие според мен/ имат право на ПО. Проблемът не е в липсата на право, ограничаването на права, неравни права и пр., а в липсата на осигурени от държавата тестове. Или казано по друг начин, децата със ЗС не са в момента в училище, не защото не им е дадено право, а защото няма осигурени тестове.

# 964
Отново не сте права. Децата със ЗС бяха изпратени у дома без въпроси. Никой дори не се направи, че пита и да провери дали е редно, дали отговарят на условията.
Ей така ги изпратиха у дома.
Точно за потъпкани права по всички възможни начини иде реч.

# 965
  • Варна
Колко са децата със зелен сертификат в момента? Нещо от рода на 5-6% ми се върти. Я има по едно в клас, я не. Аз не си представям как те се връщат в училище, как точно ще учат присъствено? По човек в стая и учителите ще преподават присъствено на тях и отсъствено на останалата част от класа? Чисто технологично няма как да стане от днес за утре. Отново е нещо, за което трябваше да бъде помислено предварително.

# 966
  • София
Отново не сте права. Децата със ЗС бяха изпратени у дома без въпроси. Никой дори не се направи, че пита и да провери дали е редно, дали отговарят на условията.
Ей така ги изпратиха у дома.
Точно за потъпкани права по всички възможни начини иде реч.
Изпратиха всички у дома. Вие очаквахте, че ще осигурят ПО само за по едно-две ваксинирани деца ли? И моето е ваксинирано, но нямам такива нереалистични очаквания.

# 967
Ваксинираните и преболедували деца също не е лошо да се тестват заедно с другите. Това е в тяхна собствена полза и на семействата им.  Не мисля, че са особено защитени в нашите условия. И без това са по единици в клас, едва ли ще оскъпи толкова тестването.

# 968
  • София
при положителен тест на дете в понеделник и потвърден с пср паралелката в карантина ли е или не?

# 969
Колко са децата със зелен сертификат в момента? Нещо от рода на 5-6% ми се върти. Я има по едно в клас, я не.
При нас никой никога  не е питал, за да има каквато и да е  информация.
После тези данни също подлежат на актуализация. От район до район също огромна разлика, та няма как да питата в Свищов, пък да смятат процентите и за в Перник.
Днес никой не знае колко са ЗС  в един или друг клас. Каквито и цифри да се споменат са спекулация.

Изпратиха всички у дома. Вие очаквахте, че ще осигурят ПО само за по едно-две ваксинирани деца ли? И моето е ваксинирано, но нямам такива нереалистични очаквания.
Нали обсъждахме правата, не очакванията.
Моите очаквания са да се приложи това, което прилагат страните от Европа и да се спазват човешките права на всички  граждани, както е там . Ни повече, ни по-малко.
А какви са вашите очаквания и не само за сега , а и  за следващия пик, който се очаква през февруари? А за по-следващия вече традиционно октомври-ноември....и така до 2030?

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 17:30 от mamamari

# 970
https://blitz.bg/zdraveopazvane/izvnredni-novini-za-golemite-uch … o_news852252.html

Не знам, но за мен тази новина, ако не е фалшива, показва пълна абдикация на държавата.
Проблемът на давещите се е проблем на самите давещи се...

# 971
"Междувременно в МОН са постъпили няколко устни и писмени запитвания от частни училища, които имат възможност сами да закупят тестове за по-големите ученици, за да възстановят изцяло присъственото обучение, без да чакат доставка от държавата.

„На всички тях е отговорено, че това може да стане след промяна в Насоките, утвърдени със спомената заповед на двамата министри”, посочват от МОН. В същото време обаче от социалните мрежи стана ясно, че едно от частните школа у нас вече е възстановило присъствените часове и за големите си ученици. "

С това искам да приведа до знанието на  дамите, твърдящи, че аз не чета с разбиране и че частните и дори държавните училища били имали право, ако имат пари, да си връщат децата на училище - ами по действащата заповед нямат, до следващата заповед на министъра, която тепърва чакаме... Точка.

# 972
В училището, което върна всички деца, 22-23% са с ваксини или с някой от другите сертификати.
За финансирането - доброзорният членски внос за училищно настоятелство (идея нямам само в това училище, в което сега учи детето ми, не държат на него и досега никой не е искал сума по тази линия), са чудесен начин за солидарно стартиране на тестването.
За частните училища и тези със силно селективно прием е ясно защо приоритет е присъственото обучение. Добрите рейтинги на база добро представяне на учениците са техните пари прим. За държавните елитни - имат си състезатели, за които присъствената подготовка и концентрацията нямат алтернатива в ДО. Ментални спортисти.
Кога ли ще вземат да ни се намесят лимките и да ни стане ясно, че единственият работещ подход е този на Увето - училище, родители и деца са в една лодка. Очаквам другите няколко добри частни да ги последват и след тях да се раздвижват елинтите държавни.

Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 07:14 от рони

# 973
Не знам, училищата имат ли право да си обявяват поръчки, намират доставчици? Това е доста рисково за директорите и не бих ги обвинила, ако предпочитат държавната обществена поръчка.

# 974
https://blitz.bg/zdraveopazvane/izvnredni-novini-za-golemite-uch … o_news852252.html

Не знам, но за мен тази новина, ако не е фалшива, показва пълна абдикация на държавата.
Проблемът на давещите се е проблем на самите давещи се...

Новината не е фалшива, макар че, поднесена от Блитц, звучи точно като такава.
Няколко поста по-нагоре момичетата я копнаха от Вайбър канала на МОН.
Вече е обичайно да прехвърлят топката на Директорите, те пък вероятно ще се оправдаят с липсата на пари и така до пролетта... Ако по някаква случайност паднем под 500/100000 поне може по 1-2 седмици да походят ротационно големите на училище.

Рони, напълно заставам зад думите Ви, и двете ми деца учат в 'елитни, селективни' училища, обаче са по 1200-1300 деца тотал, аз не виждам как организационно ще се случат нещата, и в двете училища Директорките са разтропани дами, които държат нещата под контрол, но не вярвам да се наемат да правят самосиндикално нещо, ще си чакат държавните тестове. Успокоявам се, че поне ДО е на прилично ниво!

Общи условия

Активация на акаунт