Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 271
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 050
  • София
Защо ЧУ да могат да си купят тестове от аптека, а на  децата учещи в ДУ не се позволява?
Какво им има на децата в ДУ, та толкова да не желаем да им дадем тази възможност?

Аз не съм разбрала, че им се забранява нещо все още, но предполагам, че и с помощ от общините ще могат да направят някакви по-големи поръчки. От къде тази информация?

Слънчева, би ли обяснила защо децата на другите са ''последните''?Здрави, ваксинирани и съгласни да се тестват. Кое ги прави последни?

Не разбирам какво искаш да обясня. Кои са децата на другите, кои са последни.... Все тая на кои деца дават възможност да тръгнат. Аз от вчера се чудя на споровете тук. И не, не ме дразни, че децата в ЧУ са присъствено, защото и да са ДО, това с нищо не помага на моето. Не знам как да обясня аз, за да ме разберете...

# 1 051
Защо ЧУ да могат да си купят тестове от аптека, а на  децата учещи в ДУ не се позволява?
Какво им има на децата в ДУ, та толкова да не желаем да им дадем тази възможност?
 Слънчева, би ли обяснила защо децата на другите са ''последните''?Здрави, ваксинирани и съгласни да се тестват. Кое ги прави последни?
Касае се за някаква дребна сума и   за кратък (надявам се) период докато от държавната администрация се организират за тестове за всяко дете.

Защото се купува за всички деца. А не всеки родител отива и си купува. Организацията е за всички ученици в училището. И затова е решението всички ученици да са присъствено.

Вие ще можете ли да гарантирате, че всички родители на деца в конкретно ДУ ще могат/ще са съгласни лично да купуват от аптеката. Ако можете да го гарантирате и организирате сте в пълното си право да негодувате. Но все пак ще можете ли?

Стигнахме до там да завиждаме на ЧУ, че не спазват правилата за обществени поръчки.

# 1 052
  • София
Ама кой забранява това право на децата в ДУ Rolling Eyes?
Заповедта на министъра, с която задължително пред децата от ДУ поставя дълга, бавна и невъзможна процедура за обществена поръчка докато, за децата в ЧУ стои въпроса  само кой да иде до най-близката аптека.
[/quote]

Това не е вярно. Няколко стотици тестове не могат да се закупят просто ей така от аптеката. Плюс това никой директор няма да ги вземе на цени от аптечната мрежа, а ще потърси цени на дистрибутор. Вие да не мислите, че ЧУ имат безкраен бюджет и средства.

# 1 053
  • София
Абе, то и аз от вчера питам, как си представят, че всеки отива до аптеката и се връща с тест в ръка, ама ...
Вероятно е поради изказването на директорката на Увекинд, че първия ден тестването е извършено с кит от аптеката, закупен от всеки родител. И да, вероятно за първия ден е било така, но не вярвам някой да разчита на това за дълъг период. Няма как...

# 1 054
Сега слушах по новините, че двата учителски синдиката и съюза на работодателите в просветата изпратили протест срещу "новата заповед" за тестовете, защото това щяло да противопостави по-богатите училища с по-бедните.
О, свещена простота!

то си е точно така, за вас щом е простота, така да е...

Ами абсолютна еснафщина, простотия и комунистическо мислене. Ако един е зле, трябва всички да са зле.
Но те тия в синдикати са си всичките от време комунистическо на тези места, та изобщо не е изненада.

# 1 055
Както поставянето на ваксина, така и тестването е право на всеки родител да позволи или да откаже. В това няма разлика ЧУ/ДУ.
Не разбирам защо още го обсъждаме.

# 1 056
Както поставянето на ваксина, така и тестването е право на всеки родител да позволи или да откаже. В това няма разлика ЧУ/ДУ.

Тестването към днешна дата е единственото условие децата да са присъствено. Въртите се в кръг и започвам да си мисля, че сте като в поговорката "сърби, боли, драго ми е". В превод - не знаете какво искате.
Ако не искате тестване, просто подавате молба за дистанционно.
И аз не разбирам защо изобщо обсъждаме избор на други родители, които не са против тестване и искат децата им да тръгнат максимално бързо присъствено.

# 1 057
А от синдикатите ще искат ли да се предвидят пари за тестване в бюджет 2022 или ще искат само пари за заплати?

# 1 058
Лично мен тестването не ме устройва, защото не винаги хваща. Пак в нашия личен и конкретен случай, децата са в профили, омешани до безобразие (в един профил се събират деца от всички класове). А както знаем, не карантинират при наличие на болен съседния клас (нищо, че в профил а омешани всички класове). Вкл. не карантинират и клас с болен преподавател, защото се "води", че е бил с маска (а той не е бил, играли сме го този филм вече) и че е бил на отстояние, а не сред децата между чиновете (и това сме го играли и не е било истина).

# 1 059
То затова се прави два пъти в седмицата, та да хване. Все пак в другите страни работи по някакъв начин.

# 1 060
Лично мен тестването не ме устройва, защото не винаги хваща. Пак в нашия личен и конкретен случай, децата са в профили, омешани до безобразие (в един профил се събират деца от всички класове). А както знаем, не карантинират при наличие на болен съседния клас (нищо, че в профил а омешани всички класове). Вкл. не карантинират и клас с болен преподавател, защото се "води", че е бил с маска (а той не е бил, играли сме го този филм вече) и че е бил на отстояние, а не сред децата между чиновете (и това сме го играли и не е било истина).

За Вас разбрахме - искате ДО  до края на годината, защото детето е 12 клас! Вас нищо друго не Ви устройва!
Няколко пъти се посочи решението - индивидуален план!

И след като работи тестването в много държави,  е редно да го приложим и тук! Още повече, че около 50% от родителите няма да си пуснат децата в клас и така контактите тук ще са доста по-малко, отколкото примерно в Германия и Австрия

# 1 061
Много ясно, въобще не бих рискувала за 5 месеца да се връща.
Аз на какъв план ще оставя детето не е важно. Принципно казвам, че с омешването на профилите и прикриването на контактни учители нещата не се получиха. Няма и да се получат занапред.

# 1 062
  • София
За личните и конкретни случаи има чудесни възможности да си оставят детето вкъщи. Дори не е нужно да се ползват другите форми на обучение, посочени в закона. Просто не давате съгласие за тестване и си седите вкъщи до бала. В нашия личен и конкретен случай нямаше проблем с омешването по профили.

# 1 063

Тестването към днешна дата е единственото условие децата да са присъствено. Въртите се в кръг и започвам да си мисля, че сте като в поговорката "сърби, боли, драго ми е". В превод - не знаете какво искате.
Ако не искате тестване, просто подавате молба за дистанционно.
И аз не разбирам защо изобщо обсъждаме избор на други родители, които не са против тестване и искат децата им да тръгнат максимално бързо присъствено.
Нали Вие питате дали мога да купя тестове за всички деца, аз Ви казвам, че това не е задължително за всички, а само за една( според мен малка) част, защото останалите вече отговарят на условието със своя ЗС.
Щом мога да купя лекарствата, които болната ми съседка  ми поръча от аптеката, защо да не мога да го направя  и за тестове. Къде е разликата?
Всяка година много класове сами се организират за обща поръчка на помагалата и така получават отстъпка, но това не пречи някой да реши сам да си ги поръча. Щом не ни задължават за тях да минем задължително през обществена поръчка организирана от директора, защо да е различно за тези тестове?

# 1 064
Защо на индивидуален план, може просто да си остане на ДО детето. Заедно с всички други, които предпочитат, независимо по какви причини.
Поне да има и нещо позитивно от цялата работа.

Нещо ме смущава в това индивидуално купуване на тестове - при общата доставка има някаква обозримост и вероятно отчетност, то така ако всеки си купува и носи се размива и всякаква отговорност, кой занесъл, кой направил...

Общи условия

Активация на акаунт