Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 273
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 065
Лично мен тестването не ме устройва, защото не винаги хваща. Пак в нашия личен и конкретен случай, децата са в профили, омешани до безобразие (в един профил се събират деца от всички класове). А както знаем, не карантинират при наличие на болен съседния клас (нищо, че в профил а омешани всички класове). Вкл. не карантинират и клас с болен преподавател, защото се "води", че е бил с маска (а той не е бил, играли сме го този филм вече) и че е бил на отстояние, а не сред децата между чиновете (и това сме го играли и не е било истина).
За личните и конкретни случаи има чудесни възможности да си оставят детето вкъщи. Дори не е нужно да се ползват другите форми на обучение, посочени в закона. Просто не давате съгласие за тестване и си седите вкъщи до бала. В нашия личен и конкретен случай нямаше проблем с омешването по профили.

Въобще не касае само моето дете - целият випуск е така. И се "омазаха" красиво веднага след 15 септември. До степен да нямат учители по голяма част от предметите и да висят присъствено в свободни часове.

# 1 066
Много ясно, въобще не бих рискувала за 5 месеца да се връща.
Аз на какъв план ще оставя детето не е важно. Принципно казвам, че с омешването на профилите и прикриването на контактни учители нещата не се получиха. Няма и да се получат занапред.

Явне смятате да учи и висшето на ДО
Да си оставите детето на ОРЕС още 5м може, една молбичка до директора и толкова. Имам колега, чието дете вече 2-ра година ще е изцяло на ОРЕС

# 1 067
  • София
Въобще не касае само моето дете - целият випуск е така. И се "омазаха" красиво веднага след 15 септември. До степен да нямат учители по голяма част от предметите и да висят присъствено в свободни часове.
Аз не разбирам какъв Ви е проблемът? Ми, дръжте си детето вкъщи, кой Ви пречи? Или искате и всички останали да са ДО, защото Вас така Ви устройва?

# 1 068
О, аз проблеми нямам. Само посочвам къде има пробойни и защо много хора имат притеснения с присъственото в момента, сега и веднага. Категорично не искам всички да са на ДО. Това никъде не съм го твърдяла.
Факт е, че присъствено нямаха нормален учебен процес. Просто го споделям.

# 1 069
При нас не се омазаха и нямаше болни учители, а отсъстващите деца бяха едно-две по причини извън ковид - пътуване, травма.
Така че тези обобщения не са ок.
Много малко останаха хората, които да не искат децата им да учат присъствено. Да не кажа, че са буквално единици.

# 1 070
Но хора, много ви моля, аз не обобщавам. Споделям за Нашия випуск. Не за вашия или на съседката. Цял месец учебен загубиха в липса на преподаватели по това или онова. И изначално съм писала, че няма как да се обобщава, категорично, нито да се сравнява 3 с 12 клас, нито училище с училище.

# 1 071

Нали Вие питате дали мога да купя тестове за всички деца, аз Ви казвам, че това не е задължително за всички, а само за една( според мен малка) част, защото останалите вече отговарят на условието със своя ЗС.
Щом мога да купя лекарствата, които болната ми съседка  ми поръча от аптеката, защо да не мога да го направя  и за тестове. Къде е разликата?
Всяка година много класове сами се организират за обща поръчка на помагалата и така получават отстъпка, но това не пречи някой да реши сам да си ги поръча. Щом не ни задължават за тях да минем задължително през обществена поръчка организирана от директора, защо да е различно за тези тестове?

Много малък процент деца са ваксинирани или преболедували. Да не говорим, че преболедуването само в нашата държава се счита за валиден сертификат с ограничен срок.
Пак питам. За родителите на всички останали вие персонално можете ли да гарантирате, че ще са съгласни и ще могат да закупят тестове? Ако сте сигурна, отивате пред МОН и ги питате защо, при условие, че имате 100% съгласие за тестване и закупуване от родителите на учениците във вашето училище, не ви се позволява да стартирате присъствено. Надявам се разбирате и няма да се налага трети път да питам/обяснявам?

# 1 072
50% трябва да имат съгласие. Но то от съгласието до организирането... Всъщност мен нещо ме смущава в това купуване и носене на тестове на принципа на помагалата. При доставка от принципала има обозримост и вероятно отчетност, не знам така да си носи и купува тестове класът дали може да се признава за регулярно тестване.

# 1 073
Пак отговарям.
1. Една част от родителите ще се възползват от своето право да не се съгласят децата им да бъдат тествани и ще предпочетат те да останат на ДО.
2. Никой не може да знае към този момент каква част от учениците имат ЗС . Щом е признат от МЗ на РБ, кои сме ние та да нищим и да разделяме кой го е получил за наличие на антитела и кой от ваксини?! Щом сме на територията на тази страна се съобразяваме с това .
 Твърденията , че преболедувалите деца са малко са абсолютни спекулации,  породени от малкия брой официално изследвани под страх от карантина и загуба на работа за родителите, НО вече е дадена възможност да влязат в официалната статистика с изследване на антитела.
Допускам, че към този момент не са го направили, защото са безсмислено хвърлени пари при положение, че децата от ДУ за задължени да са у дома до заповед, която да им даде някаква друга възможност. Към днешна дата те нямат избор и никой не ги пита имат ли ЗС.
 3,Онази част, която остава и трябва да разчита на тест за достъп до класните стаи, ако и се позволи  би си закупила тестовете, така като е позволено на децата от ЧУ.
 Ако  2+3  прави 50% , както изисква заповедта, защо на тези деца да не се даде възможността , която се дава на децата от ЧУ?!
Вярвам, че ако това се позволи, в следващите седмици и месеци всички ще намерят пътя към класните стаи . Кой с тест, кой с ваксина.

Конкретно за нашия клас  бих се изненадала сериозно ако излезе, че е останал някой, който не се е срещнал с вируса, защото имаме поне два доказани официално случаи, след които не е последвала карантина и имаше много деца с поразително еднакви симптоми  дори и на училище . Това без маски и без дистанции.
Престъпление е тези деца да бъдат принуждавани да стоят по цял ден пред мониторите и да им съсипваме очите.

# 1 074
Оф, децата от ЧУ никой не ги пита ваксинирани ли са, прекарали ли са го. Тестват се всички. Аман! Как не ви омръзна да гледате в тази паница?

Оставям на страна онова допускане, че има нелегални преболедували извън статистиката, заради карантина. По-престъпно мислене от това, здраве му кажи. Щото някой го било страх да не си загуби работата. А, че някой може да си загуби живота заради това няма значение.
А този бългаски патент за сертификат с антитела е само заради изборите. Подават малко храна на масите, за да изглеждат симпатични.

# 1 075
"Нелегално" преболедували познавам лично, това не е мит.

# 1 076
Аз не казвам, че е мит. А, че е престъпно. Още повече последващото им легализиране, заради изборите.

# 1 077
  • European Union
Сега слушах по новините, че двата учителски синдиката и съюза на работодателите в просветата изпратили протест срещу "новата заповед" за тестовете, защото това щяло да противопостави по-богатите училища с по-бедните.
О, свещена простота!
Истинската простота е да се вярва на преразказа на медиите, вместо да се прочете оригиналното писмо.
Реалният протест е срещу евентуалното задължаване на директорите да закупуват тестове от бюджета на училището, а не срещу противопоставянето на училища.

Много ме е яд на такива безпочвени твърдения. Още от времето, когато пресякоха в зародиш идеята за черно-бели учебници, защото щяло да противопостави учениците. С най-голяма радост бих купила на моите деца учебници от по-тънка хартия, които тежат по-малко, но нямам възможност, защото все някой подскача като ощипан.

# 1 078
Оф, децата от ЧУ никой не ги пита ваксинирани ли са, прекарали ли са го. Тестват се всички. Аман! Как не ви омръзна да гледате в тази паница?

Оставям на страна онова допускане, че има нелегални преболедували извън статистиката, заради карантина. По-престъпно мислене от това, здраве му кажи. Щото някой го било страх да не си загуби работата. А, че някой може да си загуби живота заради това няма значение.
А този бългаски патент за сертификат с антитела е само заради изборите. Подават малко храна на масите, за да изглеждат симпатични.
Нашите ЗС са от ваксина, ако това има някакво значение за Вас. Защото в ситуацията, в която сме поставени към момента това няма никакво значение, за хората разписващи заповеди.
 И не гледам в ничия паница, а се възмущавам когато третират детето ми като човек- второ качество , ''последен'' и т.т.

# 1 079

Да си оставите детето на ОРЕС още 5м може, една молбичка до директора и толкова. Имам колега, чието дете вече 2-ра година ще е изцяло на ОРЕС
Към момента не може, т. к. така и НС не гласува тази възможност до края на настоящата учебна година, независимо от внесените предложения. Засега може само до края на извънредната епидемична обстановка, т. е. до 30.11.2021 г.
П.П. Така често спряганият индивидуален план (да се разбира индивидуална форма на обучение) не изключва присъствени посещения в сградата на училището. (Ама прочетете си го тоя ЗПУО). Така че не върши работа за учениците, които не желаят да посещават присъствено заради пандемичната обстановка и рискове от омешване в профили и неспазване на мерки (маски, дистанция и др.).

Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 14:28 от poems

Общи условия

Активация на акаунт