Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 144
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 155
Може да помисли и за евентуална ротация ( имам предвид отделните училища, не на национално ниво) при тези условия. Да речем засега до Коледа. Половината ученици една седмица, другата половина - другата. Не е съвсем пълноценно, но пак е нещо. Това намалява необходимата сума. Разбира се и предходното ми мнение, и това са обвързани с идеята да се осигури присъствено обучение до коледната ваканция, като се предполага, че през това време министерството ще успее да достави необходимите тестове. Все пак твърдят, че средства има, но доставките са проблем.

# 1 156
  • София
Аз съм раздвоена. За осмокласника съм съгласна дори да плащам тестове (вярвам, че настоятелството има механизъм да ни извести) само и само да е в училище - харесва училището, децата, всичко.
За дванадесетокласничката дори при държавни тестове няма да дам съгласие за тестване, при настоящото обучение няма смисъл да губи и време за пътуване.

# 1 157
  • София
В петък Николай Денков ще отговаря на въпроси на граждани и медии. Аз смятам да задам своите.
https://m.facebook.com/watch/?v=380889183785314&_rdr

# 1 158
Аз съм раздвоена. За осмокласника съм съгласна дори да плащам тестове (вярвам, че настоятелството има механизъм да ни извести) само и само да е в училище - харесва училището, децата, всичко.
За дванадесетокласничката дори при държавни тестове няма да дам съгласие за тестване, при настоящото обучение няма смисъл да губи и време за пътуване.

В смисъл, че обучението не е добро ли? Нали с тестване ще бъде присъствено.

# 1 159
Току-що класната на дъщеря ми им е съобщила, че директорът на училището /ДУ/ вече е поръчал тестове, така че поне 8 клас ще тръгнат на училище от понеделник.

От понеделник, ако в училището няма изборни секции.

# 1 160
  • София
И от вторник да е, пак ще сме доволни.

# 1 161
Изпуснах последните дискусии.
Вижте, ЧУ са все пак по-гъвкави и бизнес-ориентирани.
В едно ДУ няма как родителите сами да се организират, клас по клас-да, и то пак с много мъка.
Ето как е при нас (конкретно за класа/випуска, за друг клас класната ако е по-гъвкава може и друго да е):
0 родителски срещи за три години;
0 опити на ръководтсвото да стига до родителите, от време на време спускат в Школо заповед на министъра и с това приключват;
не е достигнала нито една анкета до мен-желая или не желая присъствено или каквото и да е;
не съм получила нито една анкета искам или не искам детето да бъде тествано;
не са ме питали ваксинирано ли е;
0 контакт с мен или поне опит за контакт. Аз съм търсила такъв, дори за елементарна родителска среща-беше ми отговорено, че е абсурд да се провежда онлайн такава, защото се нарушавало правилото за конфиденциалност, сакън да не кажат , че Иван не си е написал домашното или Петкан не си пуска камерата (децата са до едно с чинно включени камери, между другото);
откровена демонстрация в моменти на присъствено, за неспазване на противоепидемиологичните правила;
вяло мерене за много кратък период на температура сутрин, сестрата минава само да се изкаже-който кашля да си ходи;
...
Имам и друго дете, в друго училище. Сега тази година в ново, т.е. имам поглед общо над три училища за времето ни в пандемия. Там някак нещата се случват. С класната имам контакт, имаме група, учителите пишат всичко в Школо, имахме си родителски срещи.

Затова изначално писах, че няма база за сравнение дори клас с клас понякога, и пиша само и единствено с цел споделяне как нещата някъде никак, ама никак не им се получават уви.
А ЧУ са просто адаптивни и гъвкави, гледат да си държат децата.
За ДУ си трябват централизирани решения. Като ги оставиха директорите да решават няма какво да се очаква. На места има много учители против маски и ваксини, за тестове да не говорим. Как да с ебори директор и с учители, и с родители.

Ако пропуснем моят казус (той не е казус даже, частен случай също не е, защото доста 12-класници са в ситуацията на моето дете), това е ситуацията през моя поглед над три софийски училища за годините в пандемия. Три училища-три класа-три различни действителности и възможности.

# 1 162
  • София
С този ход ще стане това, което е ставало винаги - в по-добре организираните училища и тези с по-мотивирани родители, вероятно и в най-желаните гимназии, родителите отново ще се самоорганизират и ще се поръчат тестове. Както преди се плащаше за ремонт на стаята или нещо друго, сега ще платят за тестовете. Нова вариация имаме на приказката - решението е в ръцете на този, който има зор.

# 1 163
Липсата на гъвкавост се случва в една от елитните софийски гимназии.
Контакт и действия виждам в кварталната гимназия на другото ми дете.
Личното ми мнение, без да ангажирам никой, разбира се е, че в конкретния случай едното училище се крепи на мотивацията на самите деца в по-голямата им част, гонят си целите сами децата, търсят начини, учат си, присъстват си (тези, които са заинтересовани). Особено 12 клас - вече се пускат документи за чужбина за Университети, текат изпити, подготовки (на много деца не им е само един чалга-бал в главите за щастие, има светлинка в тунела). Да не забравяме, че са набор с промени, които не са канализирани, никой няма никаква представа за нищо в момента. Такива деца, разкъсвани в иди ми-дойди ми, някакви ротации, присъствено обучение, при което се виси в празни свободни часове заради заболели, рискуват да ги карантинират баш за изпити. Разбира се, гаранция от никъде нямат, при тази липса на широко покритие на ваксините.

# 1 164
  • София
Точно заради елитна столична гимназия, в която за пет години виждам само хъс у децата, няма да пусна дъщеря ми присъствено. Достатъчно е натоварена и достатъчно и е уплътнено времето . И в момента, по-малко от седмица до изпит за сертификат продължават да се пропускат часове по езика,  да се планират тестове по биология, защото точно в деня преди изпита е по план, да се правят презентации по физическо и да нямат вече осми пореден час математика...

# 1 165
Това казвам и аз - като не помагат, поне да не им пречат...
Тези неща се виждат сега, когато са дистанционно.

# 1 166
  • София
За подгответата е важно да са присъствено, а абитуриентите вече са на финала и не им се занимава много с присъствено учене.

# 1 167
Не е до занимава им се-не им се занимава.
Някои учат много, повярвай. Присъственото им взима от време за учене. Уроците дали ще са присъствено - са си лекционни, нямат нужда от присъствие. Поне при нас.
Подгответата - зависи вече.
Другото ми дете е 8 клас, извън училище втора година си учи език онлайн и бележи страхотен напредък, та ако визираш нуждата заради езиковите гимназии-силно зависи от преподавателя всичко. Пак за сравнение - 12-класникът е в езикова гимназия и 8 присъствен клас беше пълна дупка (заради преподавател, не защото не учи, целия клас са бездънна яма, до един, и всеки се спасяваше кой как намери, дори и по други предмети, но това е друга тъжна тема).

# 1 168
Губя надежда, че ще върнат децата в училище, от страна на учители и директори виждам само нежелание и единственото, което говорят е само пари, защитават си диванното преподаване„
Всеки ден имат свободен час по нещо - вчера една учителка ме остави без думи - била на село и до края на седмицата щели да имат свободни часове„ Няма ден без някой свободен час, класиката е, нямам интернет. Как пък един ученик не се оплака от проблеми с нета и този проблем ходи по даскалите само.

# 1 169
  • Бургас
Как няма да говорят за пари директорите, като не са им отпуснати?
Ако трябва да се правят по 2000 теста на седмица, за месец това е близо 8000 теста. По 4 лв. да си ги набавят са 32000лв. От къде ще се вземат тези средвства в държавните училища?
Сериозно питам!
Нямат шанс към момента ДУ да закупуват тестове с налините им средства.
За мен въпроса е защо МЗ и МОН спят, а не осигурят тестове поне за 5,7,8,12 клас, че им е важна годината и след седмица, две за останалите.
Дискриминация не виждам с ЧУ, а с това, че 1-4 клас имат тестове от държавата, а останалите не.

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 09:28 от MeMyselfI

Общи условия

Активация на акаунт