Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 155
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 170
  • Отвъд алеята зад шкафа
В държавното имаме родителско настоятелство. Всяка година ни принуждават от училището да събираме пари за много неща. Обаче в момента - пълна тишина.

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 12:42 от gadamer

# 1 171
  • European Union
Сериозно ли има толкова ограничени хора? Визирам потребителите, които си представят учителите като някакви безполови лелички, които си копаят градинките и си готвят супата. Нали и ние сме родители. И както всички пишещи тук искаме най-доброто за нашите деца.

# 1 172
  • Ямбол
В нашата гимназия свободни часове няма и учители, които нямат възможност за нет също няма, училището дава възможност  да се вземат устройства или да се работи от училище. Някои са си избрали безхаберни училища и си мислят, че навсякъде е така. В този смисъл, съм съгласна, че подобно мислене е ограничено.

# 1 173
  • Бургас
вчера една учителка ме остави без думи - била на село и до края на седмицата щели да имат свободни часове„

Ако е в отпуска, си е напълно нормално. Да, учителите също имат право на отпуски, така че си е в правото. Дали ще са свободни часовете или ще има заместник това си зависи от организацията в училище.

# 1 174
  • European Union
Не е точно така. Имам право на отпуск във времето за ваканция на учениците. В учебно време платен отпуск се взима много трудно, почти невъзможно, и основно за здравословни проблеми. Например преглед, за който не мога да си взема час в извънработно време и няма да ми дадат болничен. Но за екскурзия или почивка мога да си взема отпуск веднъж на 5-6 години. И пак ще е с много обяснения защо не е във ваканционен ден.

# 1 175
И къде беше същият този омбудсман когато за децата от ЧУ няма пари за постъпване в 1 и 8 клас, които се отпускат за ВСИЧКИ ученици в ДУ?
Изглежда неволно сте била заблудена относно тези пари, защото до колкото ми е известно са били обвързани с дохода на родителите, а не с училището . Моето дете  също никога не е имало право на тях.
  Що се отнася до ''парите следват детето'', когато  бях принудена сама да обучавам дето си у дома цели две години тъй като  температурите в  училището му бяха извън всякакви наредби, а в населеното място друго училище няма, държавата ни просто си спести този разход, от което парите за отоплението на останалите още намаляха.
 И в близката болница, и местните лични лекари, и всички институции за които се бях сетила бяха на ясно с проблема и не си мръднаха пръста с години. При последната проверка бе установено нормални учебни занятия при  6 ( шест) градуса . И пак ставаше дума за пари и малки деца.

# 1 176
  • Варна
Вчера от класната разбирам, че са имали съвещание при директора и да преподава онлайн само на ученици, които не са дали съгласие за тестване. Причина-родители злоупотребявали, отиват на почивка например и ги държат вкъщи. С две думи щом си болен не може да ти преподават онлайн. И сега какво не дай боже детето се разболее - да снимам амбулатория лист, че да вземат да го пуснат да учи онлайн 🙄 да се смея ли да плача ли. Аз ли нещо пак не съм разбрала, но нали от както сме в пандемия това беше основната идея децата вече да не излизат "дървени" , "грипни" ваканции (които точно основно се ползваха масово от родителите за почивки), за да не губят от материала.

# 1 177
В нашата гимназия свободни часове няма и учители, които нямат възможност за нет също няма, училището дава възможност  да се вземат устройства или да се работи от училище. Някои са си избрали безхаберни училища и си мислят, че навсякъде е така. В този смисъл, съм съгласна, че подобно мислене е ограничено.

И в нашето училище не може просто така учител да не влиза в час, защото му скимнало. Ако има болен, или някой е възпрепятстван класната уведомява децата, че няма да имат час. И при ДО и при ПО.
И въобще...все едно да не ида на работа и да не уведомя шефовете. Невъзможно ми се вижда.

# 1 178
  • вкъщи
И за мен е дискриминация да има тестове за 1-4 клас, а за останалите не. Че моите деца какво са виновни, че са родени по-рано?
Виждам пълна апатия в тях и в моите ученици вече, обучение от разстояние трябва да се прилага за не повече от седмица. Вече е абсолютно неефективно и води до страшна умора и изтощение при всички. Свободни часове децата ми нямат, нито пък в нашето училище е допустимо, независимо в ДО или ПО.

# 1 179
  • София
Скрит текст:
И къде беше същият този омбудсман когато за децата от ЧУ няма пари за постъпване в 1 и 8 клас, които се отпускат за ВСИЧКИ ученици в ДУ?
Изглежда неволно сте била заблудена относно тези пари, защото до колкото ми е известно са били обвързани с дохода на родителите, а не с училището . Моето дете  също никога не е имало право на тях.

Скрит текст:
Що се отнася до ''парите следват детето'', когато  бях принудена сама да обучавам дето си у дома цели две години тъй като  температурите в  училището му бяха извън всякакви наредби, а в населеното място друго училище няма, държавата ни просто си спести този разход, от което парите за отоплението на останалите още намаляха.
 И в близката болница, и местните лични лекари, и всички институции за които се бях сетила бяха на ясно с проблема и не си мръднаха пръста с години. При последната проверка бе установено нормални учебни занятия при  6 ( шест) градуса . И пак ставаше дума за пари и малки деца.

Дали съм била заблудена, или Вие сте заблудена? Или така ви е удобно, за да защитите тезата си?
Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2021/2022 година. Средствата се отпускат независимо от техните доходи при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството.
https://asp.government.bg/bg/novini-i-akcenti-asp/pomosht-ot-300 … a-20212022-godina

Останалаото дори няма да коментирам.

# 1 180
Ако е в отпуска трябва да има назначен заместник предполагам, а училището е от смятаните за елитни в София.

Лиляна, да те светна, че в София възможност да си избираме много училището няма, системата е електрона, централизирана и те слагат според адреса, не е концерт по желание.
По въпроса за парите. За София се обяви, че училищата са спестили 200 млн от дистанционното, очевидно ресурс имат и резерв.

# 1 181
И за мен е дискриминация да има тестове за 1-4 клас, а за останалите не. Че моите деца какво са виновни, че са родени по-рано?
Виждам пълна апатия в тях и в моите ученици вече, обучение от разстояние трябва да се прилага за не повече от седмица. Вече е абсолютно неефективно и води до страшна умора и изтощение при всички. Свободни часове децата ми нямат, нито пък в нашето училище е допустимо, независимо в ДО или ПО.

Каква дискриминация, за учениците от първи до четвърти клас е най-важно да са присъствено, затова са първи. Също така, това са учениците, които не могат да бъдат оставяни сами. Казахте, че сте учител, значи знаете много добре.

То остана дангалаците да им се зловиди на първолаците. На майките, по точно...

# 1 182
  • вкъщи
А осми клас,които са в ново училище и учат нов език ? Нима е по- маловажно за тях? А 7,10 и 12 клас,които им предстоят изпити?

# 1 183
Хм. Ами моето дете избра не безхаберно училище, едно от най-желаните в страната е. Та на тях точно им куца и организацията, и комуникацията. Това с избирането хич не е застраховка.
Относно ученето/преподаването принципно - Всичко зависи от преподавателя, и на живо, и виртуално. Това е.
Имам база за сравнение за успеваемостта на ученика и преподаването както присъствено, така и дистанционно. Този, който преподаваше качествено и овладяваше класа присъствено, си поставя предмета и уроците със същата успеваемост и качество и виртуално. Тези, които закъсняваха, не обявяваха свободен час, или препорават "сбъркано", си останаха така и дистанционно. Аналогично е с учещите или несериозните в учението деца. Защото в момента коментираме основно това - дали им се преподава и как. Това си зависи изцяло от преподавателя.

# 1 184
А осми клас,които са в ново училище и учат нов език ? Нима е по- маловажно за тях? А 7,10 и 12 клас,които им предстоят изпити?

Те са следващите.

Общи условия

Активация на акаунт