Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 209
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 185
  • вкъщи
Единствено в България децата учат по този начин. Тестове трябваше да се осигурят преди началото на учебната година,а не по никое време да чакаме и да губим време.

# 1 186
  • София
Почти бях сигурна, че голямото дете на magi-sveta  и детето на 705966 са в едно училище.
Е, не са в едно, в сходни са... За съжаление и на двете места наистина се говори за организационни проблеми от години. Разбирам ги и двете...

# 1 187
....за учениците от първи до четвърти клас е най-важно да са присъствено, затова са първи....

То остана дангалаците да им се зловиди на първолаците. На майките, по точно...
Съгласна съм с това за мъниците, но   мога ли да оспоря препоръките офталмолога на детето си, когато казва не повече от час на електронни устройства. Увреждането на зрението е необратимо. Материалът е огромен и много , много сложен няма как да се спази препоръката на лекаря.
 Каквото сме се сетили е сторено- всички сме с ваксина, но полза няма.

Как да решим кое е по-важно, когато за всяко дете има нещо от огромно значение, което трайно ще бележи целия му живот от тук на сетне?
За едни е психичното здраве, за други- проблеми с теглото, за нас - зрението...
Кое е по-спешно според вас? Кого да изберем и кого да оставим на съдбата му?

# 1 188
Така е, всеки си има основания и за всички са правилни.
Но решенията се вземат по друг начин  и какво да си говорим, то няма значение животът и смъртта на хората, и та какво да говорим за тегло и очила.
Проблемът за зрението също безпокои и мен, нас.

# 1 189
И за мен е дискриминация да има тестове за 1-4 клас, а за останалите не. Че моите деца какво са виновни, че са родени по-рано?
Виждам пълна апатия в тях и в моите ученици вече, обучение от разстояние трябва да се прилага за не повече от седмица. Вече е абсолютно неефективно и води до страшна умора и изтощение при всички. Свободни часове децата ми нямат, нито пък в нашето училище е допустимо, независимо в ДО или ПО.

Каква дискриминация, за учениците от първи до четвърти клас е най-важно да са присъствено, затова са първи. Също така, това са учениците, които не могат да бъдат оставяни сами. Казахте, че сте учител, значи знаете много добре.

Колкото е дискриминация, че децата в горен курс на ЧУ тръгват присъствено, а в държавните не... толкова е дискриминация, че горен курс не ходят, а малките са присъствено. Wink

Логиката е една и съща, както и аргументите. Затова е време да се уточните има ли дискриминация или няма. Wink

# 1 190
Дете на близка приятелка е започнало да се самонаранява след като е спряло дори да разговаря с връстниците си.
Хората са ужасно притеснени и с право...
Аз не мога да кажа чие дете е важно и чие не е.
Не знам как министърът си го е позволил. Много има да лежи на съвестта му.

# 1 191
....за учениците от първи до четвърти клас е най-важно да са присъствено, затова са първи....

Съгласна съм с това за мъниците, но   мога ли да оспоря препоръките офталмолога на детето си, когато казва не повече от час на електронни устройства. Увреждането на зрението е необратимо. Материалът е огромен и много , много сложен няма как да се спази препоръката на лекаря.
 Каквото сме се сетили е сторено- всички сме с ваксина, но полза няма.

Как да решим кое е по-важно, когато за всяко дете има нещо от огромно значение, което трайно ще бележи целия му живот от тук на сетне?
За едни е психичното здраве, за други- проблеми с теглото, за нас - зрението...
Кое е по-спешно според вас? Кого да изберем и кого да оставим на съдбата му?

Затова трябва да сме гъвкави. Животът и условията в момента предоставят хиляди възможности. Всеки може да регулира нуждите си до някаква степен, да се съобрази, да направи компромис, стига да има и насреща гъвкав подход.
Във века на комуникацията и такъв хубав интернет у нас, с достъп до необятния свят на знанието, достъп до всякакви виртуални библиотеки и силното развитие на технологиите е грехота да не сме гъвкави и приспособими.
Просто ние не сме. Не се възползваме от ситуации, не правим от дефекта-ефект, така да го кажа.
Но това е също процес, иска време и узряване, а образователната ни система здраво е заседнала в миналото. Не е до ДО въобще.
При едно  прилично приспособяване към ситуацията наистина желаещите да останат на ДО щяха да имат шанса да се възползват и да вървят достатъчно успешно напред. Към момента това е нож с две остриета, защото при 5 деца на ДО например, адекватно включване в часовете няма. Правят го или за всички, или за никой. Пак да кажа-при нас. Не навсякъде може би.
При необходимост от присъствие от какъвто и да е характер - тестове и ваксини отдавна трябваше да са приложени.
А не да се пращат деца и учители на безплатни почивки лятото, да се допускат нетествани на 15 септември масово всички и т.н. и т.н.
И не да се връщата веднага и на всяка цена в пика на заразата. Особено пък цитираните набори с изпити. Имате ли идея как се ходи на изпит с ковид?

Почти бях сигурна, че голямото дете на magi-sveta  и детето на 705966 са в едно училище.
Е, не са в едно, в сходни са... За съжаление и на двете места наистина се говори за организационни проблеми от години. Разбирам ги и двете...

За съжаление, далеч не са само организационни. В началото бяха организационни, децата бяха оставени сами да си подреждат и слагат часове по договорка с учители...Но това успяха някак да го канализират миналата година и сега учат по програма, нормално. На други нива нещата много куцат.

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 11:41 от 705966

# 1 192
  • София
И заради проблемите в някои училища трябва всички да се проспособим към ДО. Но пък добре облечено в клишета за необятен интернет, възможности, гъвкавост.
Моето дете е в 12 клас и няма нужда от частни уроци, за да и освобождавам време от ходене на училище. Има нужда от работа с преподавателите, до достъп до лабораториите.

# 1 193
И заради проблемите в някои училища трябва всички да се проспособим към ДО - защо всички? кой къде е написал всички? Написала съм-да има адекватни възможности. Но пък добре облечено в клишета за необятен интернет, възможности, гъвкавост.  - благодаря, но е факт. В момента в профилите ползват точно клипове и материали на чужд език от интернет.
Моето дете е в 12 клас и няма нужда от частни уроци, за да и освобождавам време от ходене на училище. Има нужда от работа с преподавателите, до достъп до лабораториите. - браво, чудесно, но някои нямат късмета да имат качествени преподаватели по важните му предмети. Лаборатории-каква мечта за нашето елитно софийско школо...Точно в тази връзка съм писала и напред, но се чете избирателно - важно е практикумите да са присъствени, професионалните паралелки, всеки, който има нужда да има достъп. И това щеше да е реалност при гъвкавост и адаптивност и освобождаване на коридор за тези, дори с едно по-широко ваксинационно покритие, с навременни тестове, с управление на пандемията.

Много моля да се чете внимателно.

# 1 194
И заради проблемите в някои училища трябва всички да се проспособим към ДО.
Роси, кризата е здравна.
Децата ни са затворени, защото болниците са препълнени . Вирусът не пита в какво училище учат децата ни, а дали има или не ваксина.
Проблемът не е в някои училища. Проблемът е във всички училища.

# 1 195
Не случайно медицинските университети си пуснаха студентите присъствено, с условие за ваксинация. Друга специаланост, която стартира с лекционни форми, като една Българска филология в началото, може чудесно да се слуша навсякъде къде то си и дистанционно с висока успеваемост.
Сори за клишето-ама...гъвкавост и приспособимост. А не всички под общ знаменател.
Здравната и образователната система вървят ръка за ръка.
Берем плодовете на дългогодишен упадък и на двете. Просто пандемията изкара на повърхността това, което беше дълбоко замитано под килима.

# 1 196
И заради проблемите в някои училища трябва всички да се проспособим към ДО.
Роси, кризата е здравна.
Децата ни са затворени, защото болниците са препълнени . Вирусът не пита в какво училище учат децата ни, а дали има или не ваксина.
Проблемът не е в някои училища. Проблемът е във всички училища.

Мне, проблемът е в безотговорните родители, МОН и пасивното ръководство на някои училища.
Не съм съгласна нашето училище да се заклеймява като проблемно. В него ръководството прави каквото е по силите му и се справя повече от отлично.
Само защото вие не виждате смисъл от присъствено обучение във вашия случай, не значи, че други като вашите деца не искат и не смятат за по-подходящо да се обучават присъствено. Частни предпочитания не се удовлетворяват. Цяла Европа намери начини да не затваря постоянно училищата, само ние сме май най-умните в кавички.

# 1 197
Колкото и да сме гъвкави и да хвалим онлайн ученето, нищо не може да замени прекия контакт във всяко едно отношение. Големи-малки, без значение, при всички има важен социален елемент. И мина времето, в което да казваме, че трябва още малко да потърпим, защото е ясно, че нито ще е малко, нито се търпи вече.
Единиците случаи, на които майките им смятат, че им е супер вкъщи пред екрана могат да си следват избрания път, без да се опитват да убедят всички колко перспективно и прекрасно е времето, в което живеем.

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 12:44 от Анонимен

# 1 198
Никой никого не заклеймява.
Говорим за децата .Всички деца !
Разбирам борбата за оцеляване на бизнеса в частния сектор на образованието, но нека и те разберат, че  живота и здравето на всички български деца са по-важни.

# 1 199
То щото много търпим тук, та сме на този хал.
Силно изопачено е това, което съм се опитала да напиша. Който разбрал-разбрал.

Общи условия

Активация на акаунт