Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 084
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 560
  • Ямбол
Аз и в една друга тема писах, че бих участвала в залагане в колко класове ще съберат 50% ваксинирани/преболедували. Smirk Предположения?
В моя клас са четирима със ЗС - 2 с ваксини, един боледувал и един с антитела. Това са около 17%. Но да кажем, че са малки още - 9 клас. При големите е малко по-висок, но и не повече от 40%. Учителите вече сме с доста висок процент, поне половината са ваксинирани и доста боледували и с антитела, не сме ги смятали скоро, но около 80%.
При нас се говори, че евентуално другата седмица ще пуснат само 12 клас. Другите - чакаме ... да цъфнат налъмите.

# 1 561
  • Бургас
Децата не са важни, да си стоят на ДО до след Великден. Сега идва време да спасяваме зимния сезон, че хотелиерите и алибеговците са с предимство.

# 1 562
  • София
Днес сутринта написах гневно съобщение до директорката в нашата гимназия, с упрек, че не правят нищо, дори анкети към родителите за закупуване на тестове и колко деца имат зелени сертификати.

Получих отговор и ....пуснаха анкети към родителите. Според мен водата ври вече силно и капакът на тенджерата скоро ще избухне!

Ето отговорът:

Здравейте госпожо .........,

Вчера имаше он-лайн съвещание на директорите на софийските училища. Бяхме информирани, че МОН е превело средства на МЗ за провеждане на търг и закупуване на тестове за учениците.

Предложението, което правите, е напълно основателно. Ще информирам класните ръководители да проверят колко от учениците имат зелен сертификат и колко от родителите биха пуснали децата си на училище, при положение, че се тестват два пъти седмично.

Струва ми се, че няма да има голям успех кампания за закупуване на тестове от родителите, още повече, че има поет ангажимент от МОН това да бъде направено централизирано и на по-ниска цена.

Благодаря Ви много за ангажираността, уместните предложение и Ви желая приятен ден.
мда - МОН е превело средства за провеждане на търг. А проведен ли е търгът?

# 1 563
Големите няма да могат да влизат със тестване, освен ако не са тестове от министерството(каквито няма). Дават само опция ваксина, преболедувал или антитела. Звънях в министерството, потвърдиха ми.

# 1 564
Гадамер, пиши после какво е отговорила вашата.
В някаква абсурдна ситуация сме. Целият свят е със ЗС, големите ученици се ваксинираха и ходят на училище. Явно само тук най-отговорните към обществото и здравето си и следващи науката хора са прецакани и сис стоят в къщи с ваксинираните деца. Това е безобразие вече. Ако бяхме нормална държава, отдавна учениците със ЗС щяха да са на училище, а останалите да се тестват. Само, че тук е "опит за политическо самоубийство" да употребиш думата деца и ваксина в едно изречение. При нашата популация и нейното мислене. В нашия клас са 4 - моите двама и още две. За които знам де, може да има и други.

# 1 565
  • Пловдив
Мисленето на българина е, този път ще ми се размине. Затова седя и си трая, нищо не правя, за да го предотвратя, защото този път вече, няма да се случи. Казах! Хау! Вълната, ДО....и този път обаче не ни се разминаха. И все сме изненадани. Сега остава и сняг да завали през зимата. Това винаги е голяма изненада.

# 1 566
Съжалявам, че пак ще го спомена, но не е време в разгара на пандемия и с изчакване в стил "да видя аз първо как ще тръгнат нещата", да се подхожда към ваксинацията.
Моето дете се ваксинира на зелен коридор още в края на миналата учебна година. Приоритетна група е, но не дочака реда си - отиде на зелен коридор в първия възможен момент. Така на 15 септември тръгна присъствено.
Цяло лято четох и се нагледах на наиграване в стил-да пращаме по почивки деца и учители. Ясно е, че тук сме много залитнали по конспиративните теории, но някак много избирателно копираме "добри практики" от запада/Европа/каквото си изберете сами. Как па не изкопирахме ваксинационното им покритие, а само конспирациите този път. Иначе все сравняваме какво е там, някъде. Нищо не ни е като това Там. Ни условия, ни политики, ни практики, колкото и да крадем на парче от тук и там модели (като кръпки върху нашата действителност).
Късно е либе за китка...
Въобще 12 клас не са приоритет в момента, те избутаха, след 5 месеца завършват и както казах, масово са съсредоточени вече в изпити (в ковид среда, някои се пазят повечко вече именно заради предстоящи изпити и излизане в чужбина), та едно връщане ей така от зор точно за тях, точно сега е абсудрно и нелогично. Някои (пак заради избирателно взимане на "добри практики" от тук и там, и наложени промени без всякаква мисъл и визия) са толкова заети с учене, че се молят поне до НГ да им спестят присъствено, за да смогват и да не губят време, камо ли пък да си лепнат болест в най-неподходящия момент.
Ясно е, че някак тези ще останат на ДО, дано не им правят много спънки, защото и това го има.
Приоритетни за мен групи класове са 5-7, когато се кове грамотността. Приоритетни са дори 8-10 клас с първи гимназиален етап сега. Ако ще се връща "на парче"...
Слушам за трагедията с автобуса и загиналите хора, мир на праха им....
Слушам за пореден път апели-трябва одит и сериозна реорганизация, смяна на модели, смяна на правилник.
Смятам, че трябваше да употребим това време на промени за натиск за такива реорганизации в образователната система. А не в протести и писма до директори, с ясното съзнание, че е стрелба с халосни патрони на сляпо. Ще върнат шепа деца ротационно, някак, някъде, под натиск. Без условия, без мерки (не, не се спазват навсякъде, там, където се спазват е по-скоро изключение), без ваксинационно покритие.
Не съм с политическа окраска, леко съм обезверена, но и толкова омерзена на финала на детето ми в образованието му, че наистина се моля просто да се приключва вече с този престой в училище...12 години се нагледах, и се "наиграхме".

Последна редакция: ср, 24 ное 2021, 08:21 от 705966

# 1 567
  • вкъщи
И моето дете е в 12 клас и ми се иска да бъде в училище в последните месеци с класа си, защото трета години виси пред компютъра и и  е отнета възможността за нормално обучение.  Време има за всичко ако има и желание. Ваксинирана е и наистина страда за контактите с учителите и съучениците си.
Кой каквото ще да ми говори и да ме убеждава, положението в което сме в момента е извън нормалното човешко битие и не бива да продължава повече. Вирус има и винаги и ще има и това не значи, че трябва да живеем, учим и работим затворени завинаги.

# 1 568
Никой не говори за завинаги и за заключване.
Който може да чете с разбиране е разбрал какво съм написала.
Нищо не ни е нормално тук, ни преди ни по време на пандемия.
Отличници сме в черната хроника, само това мога да кажа, в световните новини сме само със смърт.
С това излизам от темата.
Успех и здраве на всички.

# 1 569
Ами ти какво направи?
Гадамер е написала писмо до директора. А ти какво?
Единствено те запомнихме, че си против връщането в училище, защото детето ти е 12 клас и няма смисъл да рискува заразяване за толкова кратко време. Защото е заето с подготовка за изпитите.

# 1 570
  • София
Гадамер, аз бих изпратила отговор на отговора от рода на:

"Благодаря Ви за детайлния отговор. Бих Ви помолила също да ми пишете дали Ви интересува какво е мнението на преобладващата част от родителите относно самофинансиране на доставка на тестове. Такава стъпка би била временно решение до доставянето на административно закупените тестове. Като родител не съм съгласна детето ми да изчака в дистанционно обучение бъдеща административна доставка."

Поздрави,
..."

Последна редакция: ср, 24 ное 2021, 09:27 от Аш

# 1 571
Ами ти какво направи?
Гадамер е написала писмо до директора. А ти какво?
Единствено те запомнихме, че си против връщането в училище, защото детето ти е 12 клас и няма смисъл да рискува заразяване за толкова кратко време. Защото е заето с подготовка за изпитите.

Не е мястото тук да давам отчет аз какво съм правила 12 години. Доста съм правила, реално, не с писане, особено по форуми.
Имам и друго дете, в 8 клас е.
Няма нужда мен да помните.
А дали помните учителската стачка?

# 1 572
Не е мястото тук да давам отчет аз какво съм правила 12 години. Доста съм правила, реално, не с писане, особено по форуми.
Имам и друго дете, в 8 клас е.
Няма нужда мен да помните.
А дали помните учителската стачка?

Аз не питам за 12 години. А за сега. И беше риторичен въпрос. Не е нужно да ми отговаряш. Казваш, че писането до директори е излишно. Всъщност всеки се опитва да прави това, което му е възможо и смята за правилно.

Много добре помня единствената учителска стачка. И какви бяха целите и. И какво?
А ти се набиваш на очи в тази тема с позицията си.

# 1 573
5 - 12 клас се връщат на ротационен принцип, според решението на конкретното училище.
В нашия град имаме училище, което когато беше на ротация върнаха за цялото време само 1 и 2 клас. НЕ върнаха за нито един ден 3 и 4 клас. Понеже е по решение на директора

# 1 574
5 - 12 клас се връщат на ротационен принцип, според решението на конкретното училище.
В нашия град имаме училище, което когато беше на ротация върнаха за цялото време само 1 и 2 клас. НЕ върнаха за нито един ден 3 и 4 клас. Понеже е по решение на директора

Защото така им е по-лесно.

Общи условия

Активация на акаунт