Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 078
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 575
  • Пловдив
Отново всичко се прави "на парче". Пак ще има изненадани.....Виждам, че нагласите са всички в клас, децата не се разболяват, децата не разболяват, вирусът е измама.....Аз пък питам до кога с това мислене и с тези нагласи. Вече 3 учебна година стана ясно, че това не работи!

# 1 576
Аз също писах писмо до Директорката ни (в ЕГ), с предложение чрез Настоятелството да се задейства нещо в посока закупуване на тестове или поне да се видят какви са родителските нагласи, да не стоим безучастно и да чакаме да паднат бройките само. Хайде познайте дали имам отговор... Варна е с високи стойности дори за ротация, какво да говорим за връщане на всички.

# 1 577
Аз и в една друга тема писах, че бих участвала в залагане в колко класове ще съберат 50% ваксинирани/преболедували. Smirk Предположения?
Според близка приятелка работеща в столична  лаборатория повечето ученици, които  се изследват за антитела покриват необходимия за ЗС брой, но според мен събирането на нужния % желаещи ПО ще се ръководи от съвсем други...съображения.
 Колкото бе грешка даването на правото всеки сам да решава за ваксинацията, вместо  решението да бъде взето от компетентни за това  експерти на Европейско ниво и за всяка конкретна група според спецификата  на възраст, заболявания и т.на т. и всички държави-членки да го приложат , толкова е грешка даването на право на родителите да решат дали децата им да посещават училище. Забележете само и единствено у нас.
 Какво имам предвид.
Скрит текст:
Има родители, които работят изцяло в сивия сектор или в най-добрия случай се осигуряват на минимална заплата. Няма да излъжем , ако предположим че тези хора трудно покриват разходите си и евентуална възможност за карантина заради +тест от училище би била катастрофа за бюджета им. Те ще изберат отказ от тестване и ще оставят децата си у дома  не защото имат притеснения около самото тестване, а от чисто финансови съображения.
Посещаването на училище от където и да го погледне човек си е разход-за дрехи и обувки, за тетрадки и помагала, за път, джобни ...и какво ли не. Аз не бих изключила и това като аргумент да се остави дете от финансово затруднено семейство или семейство, което не цени високо нуждата от образование.
  Искам да кажа , че истинските причини за отказа от тестване и  лишаването  на доста деца от правото да посещават училище могат да имат ....съвсем странични причини.
 И тъй като посещението на училище за много деца е единствената надежда за измъкване от някои семейства и общности-капани, то за тези деца бъдещето изобщо няма да е розово. Особено след(за сега)3 години у дома.
  Колкото в по-рискова група са въпросните деца , толкова по-невъзможен ще се окаже достъпът им до образование. Това обаче няма как да засегне само тях.
 И кой ще е отговорен? Родителя взел решението или този, който е дал правото на този родител да взема такива решения с ясното съзнание какви ще са истинските съображения за тях.
Големия въпрос е още колко години ще се въртим в това блато.

# 1 578
  • Пловдив
Не мисля, че някой ще позволи да се действа както реши училището. За сега има противоречиви заповеди и единственото непроменено е състоянието на епидемиологичната обстановка и брой заболели. Е, ако не се действа в посока тези бройки да са трайно ниски, ДО ще ни "залива" като вълните. Колкото и да филосовстваме, че децата не са фактор......Това е. Просто е.

Последна редакция: ср, 24 ное 2021, 10:54 от dazel

# 1 579
Няколко пъти се опитвах да напусна темата. Неуспешно.
Дадох си няколко дни за размисъл.
Наслушах се и се нагледах на абсурдни заповеди, насоки, шикалкавене, откровени лъжи, мнения и т.н. За мое съжаление Бояна се оказа абсолютно права за всичко. Flowers Hibiscus
Нашето училище е в готовност за присъствено обучение. Малък брой деца в паралелка, неголеми випуски, възможност за двусменен режим, осигурени тестове... Но седим и чакаме. Незнайно какво.
Твърдо съм решила да не се поддавам на внушения и решения "отвън" за детето си.
Ние, семейството ми, имаме различни (от общоприетите) планове за обучението на третото ни дете в гимназиален етап, които по разбираеми причини няма как да споделя публично.
Сериозно обмислям вариант, ако условията за ПО не отговарят на моите изисквания, да преминем към самостоятелна форма на обучение.
Тепърва започвам да проучвам възможностите.
Слава на Бога, че нямам малки деца.

# 1 580
  • София
Все още никой не е поставил някакво условие! Каквото и да е!
Може ли линк към нормативен документ, който поставя ваксинацията за такова!

Дори, след като и аз като Фран, подишах малко, мисля, че вчерашната статия си беше чисто журналистическа интерпретация. Естествено, че ще искат ЗС за боледуване, ваксинация или антитела, без да включват тестване, защото тестване ще е осигурено в училище. Ако има паралелки, в които над 50% от децата имат такъв и няма да чакат държавните тестове, няма причина да ги карат да чакат...

# 1 581
  • Пловдив
Достатъчно е възрастните да се ваксинират. И да загърбим малко този манталитет каквото и да правим, вирусът ще пълни болниците, затова нищо няма да правим.

# 1 582
  • София

Към момента условието за ПО е да е осигурено тестване в училище. Другото е само идея на ниво обсъждане. И не е всички да са ваксинирани, а да са ваксинирани, преболедували или с антитела.  Моето дете е ваксинирано /голямото/, но съм почти сигурна, че класът е далеч от 50% ваксинирани. А с петокласниците какво правим? Стоят си на ДО, докато не навършат 12?

Последна редакция: ср, 24 ное 2021, 12:34 от sanaka

# 1 583
  • София
Ваксиниране на учениците като условие за училище, за мен би бил цинизъм във върхов вариант... Значи, за да запазя баба ми жива, трябва да посегне с неизвестно какво на децата...под принудата, че съм длъжна да им осигуря образование... А възрастните ще продължават да си правят каквото си искат, основно хора над 60 в ГТ са без маски или с лигавници, на забележките те гледат злобно или тъпо... продължават да се събират кибици по 20 пред блоковете и да си плюят в устите, но децата трябва да оберат всичко... Що за тъпотия...
Вярвам, че разумът ще надделее, но не вярвам, че нещо ще се случи преди Нова година (вътрешно усещане, а и опит, как работи системата - бавно и трудно, дори при голямо желание; уви, не се отчитат последиците)

Последна редакция: ср, 24 ное 2021, 13:07 от magi_sveta

# 1 584
  • София
Ехаа, тук се трие със скоростта на светлината.

А аз да питам, кога всички учители ще се ваксинират? Или новата мантра е всички деца ваксинирани, за да пазят учетилите  от "чипиране, стерилитет, ДНК мутации и прочие..."

# 1 585
Не мисля, че някой ще позволи да се действа както реши училището. За сега има противоречиви заповеди и единственото непроменено е състоянието на епидемиологичната обстановка и брой заболели. Е, ако не се действа в посока тези бройки да са трайно ниски, ДО ще ни "залива" като вълните. Колкото и да филосовстваме, че децата не са фактор......Това е. Просто е.

Точно така е. И е правилно да има отговорно решение от МОН и МЗ за всички, а не всеки директор да решава, в зависимост от броя на кресливите родители в неговото училище. Това с 50 процента ЗС надали ще стане. По-добре да осигурят тестове или поне при спадане на бройките заразени, да се мине на ротация, както беше заложено в плана първоначално.

# 1 586
  • Пловдив
Ако наблегнем на социалния ефект от ПО, то тогава приоритет трябва да бъдат децата на родители, които не могат да си позволят да плащат тестове и уроци. Тези деца съвсем ще изпаднат от системата, а това засяга цялото общество. Как си го представяте, в бъдеще, общество с 10% ходили ПО на училище и 90% завършили незнайно как. Аз не искам такова бъдеще за моето дете. Да мислим малко по-глобално, а не само тук и сега. Затова всякакви чипирания, игри на криеница, болен ли съм, здрав ли съм, аз ще си пърхам в обществото, и на работа, и на ресторант, пък те докторите са ми длъжни, трябва да престанат. Лобито на ресторантьорите е вресливо. Но очевидно лобито на лекари и учители е по-силно. Особено лекарите имат своето пълно основание. Какво ни показват по телевизията, няма значение. Какво става при изключен телевизор?

# 1 587
Митева, трият поста ти, защото е тенденциозен, целящ да провокира и отгоре на всичкото - неверен. За сведение, във "вестника", който цитираш, пише следното:
"Просветното министерство предлага ако 50% от учениците в един клас имат зелен сертификат, т.е. са ваксинирани, преболедували или имат антитела, те да се върнат в училище без тестване."

Къде в цялото това нещо виждаш ваксинацията като единствена и абсолютна възможност за връщането на учениците в клас? Разбираме, че си настроена положително към ваксините, но темата не е за това и с най-добро чувство ще те помоля да се отправиш към темата за ваксините, ако нямаш какво да кажеш конкретно по темата за ДО. Не ти е за пръв път тенденциозно да публикуваш някакви гръмки и скандални твърдения, които целят да провокират останалите участници в дискусията.

# 1 588
  • Ямбол
...
А аз да питам, кога всички учители ще се ваксинират? Или новата мантра е всички деца ваксинирани, за да пазят учетилите  от "чипиране, стерилитет, ДНК мутации и прочие..."
Процентът на ваксинираните учители е много по-голям от процента на ваксинираните в България. Така че учителите са малко по-отговорни в това отношение от родителите, чиито деца обучават.
И докато мантрата на родителите е - няма да ми пипат детенце  с бъркане в нослето или ваксината ще ми го направи стерилно и ще му промени ДНК-то, то общата картина ще е все такава, ако и 100% да са ваксинираните учители.

# 1 589
  • BG
Имам въпрос-по какви съображения гимназиален етап са с продължителност на часовете 40 мин при ДО? Не трябва ли да са по 30 мин?

Общи условия

Активация на акаунт