Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 065
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 590
  • София
Ох, каква истина? Повтарям пак: в момента това е само предложение, а не оформен в надлежен документ факт. Предложение, чиято единствена цел е да замаже, че държавата не е готова да осигури тестове, както прави цяла Европа и по този начи да тупка топката. И тази цел е толкова прозрачна. Това е истината и само ти не я виждаш.

ПП. Не знам колко са преболедувалите деца, но съм готова да се обзаложа, че са повече от ваксинираните.

# 1 591
Имам въпрос-по какви съображения гимназиален етап са с продължителност на часовете 40 мин при ДО? Не трябва ли да са по 30 мин?
Наредба 10 за организация на дейностите в училищното образование
(6) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2020 г., в сила от 02.10.2020 г.) Продължителността на дистанционния учебен час за всички видове подготовка при синхронно обучение от разстояние в електронна среда не може да надвишава:
1. двадесет минути - в началния етап;
2. тридесет минути - в прогимназиалния етап;
3. четиридесет минути - в гимназиалната степен.

# 1 592
Каква истина и на кого да отърва? Ако говориш за субективната ти позиция, съгласна съм, че не ми отърва, защото предпочитам да боравя с факти. В случая ти изразяваш личната си позиция по въпроса, а не се стремиш към обективност. Нима смяташ, че процентът на ваксинирани ученици е по-голям от този на преболедували и на такива с антитела? То много неща "пише" в Интернет, но ако тръгне човек да им вярва, не знам докъде ще стигне. Не разбирам каква е целта на това, което правиш, защото то е всичко друго, но не и информиране. Извличаш от статията онова, което ти харесва, и го трансформираш по такъв начин, че човек, когато отвори статията, се пита дали говориш за същия материал. Моите уважения към теб, но това, което правиш, не е коректно най-малкото към всеки, направил си труда да проучи нещата от достоверни източници и да чете с разбиране и обективно.

# 1 593
  • София

Към момента условието за ПО е да е осигурено тестване в училище. Другото е само идея на ниво обсъждане. И не е всички да са ваксинирани, а да са ваксинирани, преболедували или с антитела.  Моето дете е ваксинирано /голямото/, но съм почти сигурна, че класът е далеч от 50% ваксинирани. А с петокласниците какво правим? Стоят си на ДО, докато не навършат 12?
Санака, така е. Обаче ме накара да се замисля, че в настоящите образци на декларациите за съгласие с тестване има и точки, включващи наличие за зелен сертификат- ваксина, преболедуване (за антитела не съм сигурна, давах скоро линк към сайта на МОН и може да се провери). Тоест, и е момента децата 1-4 клас, които имат зелен сертификат не се тестват. На мен тази точка ми направи впечатление, защото когато подписвах декларацията за малката се зачудих защо има опция "ваксиниране" при положение, че още няма ваксина за малките официално. После реших, че просто е еднакъв образеца за всички възрасти (тогава се говореше, ще уж ще пуснат големите след седмица-две), а и нали скоро се очаква ваксина и за 5-12. Но явно нещо са мислели още тогава. Друг е въпросът какво измислиха и ще измислят Rolling Eyes

# 1 594
  • София
...
А аз да питам, кога всички учители ще се ваксинират? Или новата мантра е всички деца ваксинирани, за да пазят учетилите  от "чипиране, стерилитет, ДНК мутации и прочие..."
Процентът на ваксинираните учители е много по-голям от процента на ваксинираните в България. Така че учителите са малко по-отговорни в това отношение от родителите, чиито деца обучават.
И докато мантрата на родителите е - няма да ми пипат детенце  с бъркане в нослето или ваксината ще ми го направи стерилно и ще му промени ДНК-то, то общата картина ще е все такава, ако и 100% да са ваксинираните учители.

Постът ми беше в отговор на написаното от трола, което обаче беше изтрито.
Но иначе горното е калсически пример за "Разделяй и владей" и трябва да призная, че управляващите се справят брилянтно в тази игра.

Коментарът с мамините дечица и тестването се изтърка, а процентът деца, които в момента се тестват доказва, че е и нерелевантен.

# 1 595
Мда. Според МОН повече от 62% от децата 1-4 клас са присъствено. Информация към 22.11. Към същата дата 73% от всички паралелки в начален етап учат присъствено.
Колко процента бяха ваксинираните учители? 40% стигнаха ли? В нашето училище клонят към 100%.

Последна редакция: ср, 24 ное 2021, 13:58 от Fancy

# 1 596
Много по-трудно ще е да върнат само някои паралелки за по-големите.
При ротация поне бяха цели випуски, сега идеята им е явно следната:
Учител А влиза в 5-ти "а" клас присъствено в първи час, после отива да си намери празен кабинет с достатъчно добър интернет в училище за часа си с 5-ти "в" клас, за които същото съдържание трябва да е планирано по различен начин, защото са онлайн. Отива после в 7-ми "б", след това търси пак кабинет за часа с 6-ти "а", на които преподава различно от на 6-ти "б", които са онлайн. На всичкото това отгоре половината от присъстващите паралелки всъщност са онлайн, защото нямат сертификати, така че и с тях трябва да се съобрази всичко.
Аз не си представям колко училища могат да го направят това да работи чисто логистично.
За учителите дори не коментирам, това е безумен труд да се направи както трябва и съобразено със спецификите на всяка група. Но и чудеса от храброст да направим, 100% пак ще сме виновни.

# 1 597
  • София
Ох, Денков присъства на консултативната среща по тема Образование. Rolling Eyes

И подозирам, че съфорумка от темата е писала това:
https://nmd.bg/otvoreno-pismo-ot-mayka-na-devetoklasnitchka-dets … hi-ot-stayata-si/

Благодаря!

# 1 598
  • София
Мда, предполагам същият потребител, който се жалваше, че децата в ДУ са дискриминирани.
Иначе похвална инициатива.

# 1 599
Ох, сега го прочетох това. Просто нямам думи.

# 1 600
  • София
Вероятно да, но както се видя, когато вървим едни срещу други, не се получава нищо. Затова и не сметнах за нужно да го споменавам. Не, че очаквам някой да излезе с позиция, както от споменатите в писмото институции, така и получателят му. Но все пак...
Офф, слушам срещата. От 30 минути някакъв е взел думата и говори общи приказки. Дебатите по тема Здравеопазване бяха по-динамични и интересни.  Confused

# 1 601
Похвална инициатива - да. Но.... отново проблема е в децата от ЧУ, че може да се върнат в клас... Ами Ду имат спестени пари от времето на ДО; има общини, които могат да помогнат, най-вече има родители, които също бихапомогнали за организацията... Айде стига вече, заради комплексите на някои страдат всички.

# 1 602
  • София
Ох, забравих я тази среща, но май по-добре, че не я слушам.
Слънчевата, ще те затрудни ли, ако след края на срещата резюмираш какво са обсъждали и какво са се договорили?

# 1 603
  • София
Този път не съм съвсем съгласна. Четох го няколко пъти и малко по-долу пише това "– аз нямам право да купя тест от аптеката, както ще се прави в частните училища, а държавата до този момент не е показала категорично, в цифри и срокове, че има намерение да го направи. "
Мисля, че проблемът се дефинира в това, че абсолютно хлопнаха възможността за ДУ да го направят...

Росита, ще продължи часове, а още не са минали 40 минути. Нищо интересно до тук. Единственото, което ме впечатли е, че трябва да обхванат в системата на образованието и децата от 0 до 3 години. Joy

# 1 604
  • София
Този път не съм съвсем съгласна. Четох го няколко пъти и малко по-долу пише това "– аз нямам право да купя тест от аптеката, както ще се прави в частните училища, а държавата до този момент не е показала категорично, в цифри и срокове, че има намерение да го направи. "
Мисля, че проблемът се дефинира в това, че абсолютно хлопнаха възможността за ДУ да го направят...
И частните не могат да го направят. Направили са го две чуждестранни училища, в които макар да учат висок процент българчета, са били отпратени при раздаването на безплатните тестове за началните класове. Т.е. купуват си всички тестове. Във въпросните две чужди училища всички учители са ваксинирани, от горен курс има и висок процент ученици с ваксина.
Та българско частно имаше само едно отворило врати миналата седмица и бързичко го затвориха. Като нищо и чуждестранните ще затворят с някоя нова МЗ заповед, защото с МОН заповед не могат.

Общи условия

Активация на акаунт