За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 692
  • 745
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 2 638
Щом си преценила, на мен не ми звучи да има нужда.
 Бих разтворила желатина в една идея повече вода, за да мога да лавирам.

# 646
  • Мнения: 6 147
А във вода ли се разтваря задължително? А при агар-агар същата ли е технологията?

# 647
  • Мнения: 2 638
Да- във вода. Към желатина се добавя хладка вода и се топи на вода баня, но без да завира. Агар- агар се добавя към гореща вода и трябва да заври.
 Не съм пробвала други течности, предполагам с някакъв сок ще стане пак.

# 648
  • Мнения: 6 147
А колко вода се добавя?

# 649
  • Мнения: 2 638
Честно казано, добавям на око със супена лъжица.

# 650
  • Мнения: 6 147
Много благодаря! Ще пробвам пък каквото стане 😄

# 651
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
С агара нямам опит, за желатина казвам.. около 100мл течност стига за едно пакетче, не е добре да е повече от нужното, за да не разрежда.  А иначе течността може да и сок някакъв.

# 652
  • Мнения: 2 638
Аз се чудя, дали мога да застроя супа на следващия ден, след като е сготвена?

# 653
  • софия
  • Мнения: 30 199
Защо да не? Не съм го правила, но не мога да си представя какво би се прецакало. Затопляш, добавяш застройката и доваряваш за десетина минути.

# 654
  • Мнения: 9 445
Дори повече издържат манджите така, кипнати отново.
Младо телешко в буркани - нужно ли е да се запържва преди бурканите и колко време се вари след това?
Ние не запържваме и по-старо месо, просто варим по-дълго. 2-2,5 часа е добре да варите

# 655
  • Русе
  • Мнения: 6 124
Скрит текст:
Какъв е кремът за тортата?
500 г крема сирене
60-80 г захар
450 г тиквено пюре
200 мл. студена сладкарска сметана

Според мен ще е повече от достатъчно 1 пакетче желатин. Разтвори го според инструкциите на производителя. Тиквеното пюре -да няма вода в него. Да е изцедено напълно, ако е било замразено преди това..
Два варианта за крем, без желатин.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_4973.html
https://ipeychev9.blogspot.com/2019/10/2.html

# 656
  • Мнения: 7 944
Аз се чудя, дали мога да застроя супа на следващия ден, след като е сготвена?
Редовно го правя. Готвя си супата вечерта, а на дргия ден я възварявам отново и я застройвам.

# 657
  • София
  • Мнения: 485
Отново ще искам съвети, мили момичета. От седмица ми се яде KFC обаче искам да си го приготвя вкъщи. Как да докарам хрупкавостта на пилешкото ( мисля си за крилца и бутчета ), обаче при условие, че не го пържа?
С МП се опитваме да се храниме здравословно (или поне колкото е възможно), затова не ми се иска да пържа, а и у дома нямаме фритюрник. Така, че искам да използвам фурната. Моля, споделете читава панировка и трик за хрупкаво пиленце на фурна.

# 658
  • Мнения: 7 944
Скрит текст:
Отново ще искам съвети, мили момичета. От седмица ми се яде KFC обаче искам да си го приготвя вкъщи. Как да докарам хрупкавостта на пилешкото ( мисля си за крилца и бутчета ), обаче при условие, че не го пържа?
С МП се опитваме да се храниме здравословно (или поне колкото е възможно), затова не ми се иска да пържа, а и у дома нямаме фритюрник. Така, че искам да използвам фурната. Моля, споделете читава панировка и трик за хрупкаво пиленце на фурна.
Почиствам и измивам крилцата/бутчетата. Поръсвам със сол и черен пипер, чесън на прах и малко соев сос или уорчестър и мариновам за половин-един час. През това време си правя панировка от 50/50 обикновено и царевично брашно, галета, панко или натрошен натурален корнфлейкс, червен пипер (ако обичате люто може да добавиш и малко лют червен пипер), сухи подправки по избор - риган, босилек, чесън, лук, щипка смлян бахар, черен пипер. Овалвам хубаво месото, нареждам го в тавичка, върху хартия за печене, наръсвам със зехтин или олио и пека в предварително загрята на 180-200 градуса фурна.

# 659
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
... От седмица ми се яде KFC обаче искам да си го приготвя вкъщи. ...
За пилешко особено харесвам такава марината, а останалото е като при "2в1"  - в плик - кимион, кориандър, сол и п-р, червен п-р, повечко чесън (настърган/счукан) кисело мляко и олио/зехтин, пилешкото, затварям и раздрусвам - в хладилника за 12часа.  За овалването предпочитам корн флейкса - за повече хрупкавост.

Общи условия

Активация на акаунт