За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 633
  • 745
  •   1
Отговори
# 690
Днес купих корени куркума и имам два въпроса-1. Как се съхраняват корените- в чекмеджето за зеленчуци в хладилника или в шкаф?
2. За какво ястие/десерт мога да ги ползвам- наразяни, настъргани?
Благодаря!

# 691
  • Русе
Скрит текст:
Моля ви за идеи как да оползотворя 3/4 кофичка заквасена сметана (около 300 гр)?

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/07/blog-post.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2017/07/blog-post.html

# 692
Куркумата я съхранявам във фризера.
Стържа я на ситно ренде както е замразена - ползвам при направа на бульони, при варене на пиле за супа ( и на свинско месо съм слагала - за супа като варя), за ориз....

# 693
  • Sofia
Дени, само имай предвид (ако не знаеш), че много боядисва прясната куркума.

# 694
  • София
Днес купих корени куркума и имам два въпроса-1. Как се съхраняват корените- в чекмеджето за зеленчуци в хладилника или в шкаф?
2. За какво ястие/десерт мога да ги ползвам- наразяни, настъргани?
Благодаря!

Съхранява се в кутия с капак в хладилника до 2 седмици. Може да се замрази за няколко месеца.

1 с.л. настъргана прясна куркума = 1 ч.л. суха

Ето няколко рецепти:

Домашна горчица

Карфиол с тиквички, нахут и подправки

Постна крем-супа с червена леща

Гръцка баница с тиквички - Колокитопита

# 695
  • Точно където трябва
[Докато сте на чопър/ блендер и т.н. , кой уред би настъргал тиква за баница? Освен ръчно ренде. Ако има такова, което и да нареже зеле за салата/ туршия/ готвене, както и тиква за баница, веднага го вземам.

# 696
  • София
[Докато сте на чопър/ блендер и т.н. , кой уред би настъргал тиква за баница? Освен ръчно ренде. Ако има такова, което и да нареже зеле за салата/ туршия/ готвене, както и тиква за баница, веднага го вземам.

Кухненски робот.

# 697
Дени, само имай предвид (ако не знаеш), че много боядисва прясната куркума.
О, да, пръстите ми винаги са  жълтаво оранжеви 2-3 дни докато се измият след настъргване, хем не я беля и гледам много, много да не я пипам. С лъжица я избутвам в бульона

# 698
Аз стържа тиквата с чопъра от Лидъл, стъкления. То не е точно стъргане, но за тиквеник си става идеална.

# 699
  • София
Нямам чопър и не зная дали върши работа, но като чета много се харесва, имам си блендер на Браун и съм повече от доволна вече много години, има си и допълнителни към него, ползвам си всички. Ето например, тиквата ще я сложа на парнеца в блендера и на пулсации ще я доведа до много дребни кубчета, така и правя, не мога да стържа на ренде, това си е мъка за мен, а и вече нямам ръце

# 700
vaychka, за куркума говорим
Инак, да, тиквата в комбайна стържа

# 701
vaychka, за куркума говорим
Инак, да, тиквата в комбайна стържа
Ели между вашите постове е питала за тиквата Simple Smile

# 702
Извинявам се, пропуснала съм го ☺️

# 703
  • Sofia
При мен този в дясно на снимката ми с двата блендера, със съответната приставка, не с Sобразния нож.
За настъргване (тъкмо тиквата за тиквеник настъргвам винаги с него) и за рязане на шайби.

Скрит текст:

Последна редакция: пн, 29 ное 2021, 23:21 от Morena

# 704
Благодаря на всички за отговорите за куркумата! Ползвала съм само суха при къри, ориз, но днес се изкуших за прясна.
За настъргване на тиква, моркови, ябълки, червено цвекло; зеле ползвам един 20 годишен Мулинекс, но почти същия пускаха и в Лидъл( около 40- 50 лв)
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт