Любими откъси, мисли, цитати, с които живеем - 9

• 63 478
  • 749
  •   1
Отговори
# 630
"Покани човека в твоя мир, не отивай в неговата буря "
Японска поговорка

ПП - темата ми е любима, списващите в нея също. Може ли някой да разтълкува поговорката? Мисля, че не успявам да стигна до пълния й смисъл.

# 631
Ако твоят живот е тих и подреден, обкръжавай се с такива хора, не търси проблемни хора. Поне аз така го разбирам.

# 632
Според мен значи да отвориш сърцето си , научи/ покажи/ направи добро , не ходи да раздаваш шамари и да сееш войни.

# 633
Аз го разбирам като: ако близък е в някаква драма, да го успокоиш, да му покажеш алтернативен път напред, без да се ангажираш с директно решение на проблемите му. Тоест да помагаш, съхранявайки се.

# 634
Хубава поговорка. Доколко е правилно не знам, но за себе си я тълкувам по възможно най-простия начин: звучи ми като еквивалент на нашата "С какъвто се събереш, такъв ставаш". Различни сте с даден човек, но да успееш да съхраниш себе си и вместо той на теб да ти оказва отрицателно въздействие, ти да направиш така, че да се промени към по-добро.

# 635
Аз го интерпретирам като напътствие как да общуваме помежду си - ако си постигнал някаква вътрешна хармония е по-добре да бъдеш такъв като пример особено за тези, в които бушуват по-силни емоции.

Ето и цитат от мен:
“Ще продължите да страдате, ако имате емоционална реакция към всичко, което ви се казва. Истинската сила е спокойно да наблюдавате нещата, осланяйки се на здравия разум. Истинската сила е сдържаност. Ако думите имат контрол над вас, това означава, че всеки друг човек може да ви контролира. Дишайте и позволете на нещата да отминат.”
Уорен Бъфет

# 636
Който е намерил в теб щастие, е твой. Всички останали са гости.

# 637
"Покани човека в твоя мир, не отивай в неговата буря "
Японска поговорка

ПП - темата ми е любима, списващите в нея също. Може ли някой да разтълкува поговорката? Мисля, че не успявам да стигна до пълния й смисъл.

Аз го тълкувам все едно бурите и трудностите в живота на близките ни се случват и те имат потенциала да нарушат и нашето собствено спокойствие и мир. В такива моменти, вместо да пускаме по спиралата на хаоса и емоциите и да се фокусираме върху драмите, трябва да сме човекът, който създава хубави дни, щастие и спокойствие в живота им. Спокойната среда, от която се нуждаят, като по този начин запазваме и собственото си равновесие.

# 638
"Лъжата може да обиколи света, преди истината да си обуе ботушите"

Тери Пратчет

# 639
  • София
"Питам: колко пари са нужни на човека, за да стане добър?"

Учителят Петър Дънов

# 640
"Човек няма две сърца - едното за хората,а другото за животните,(за домашните любимци). Той или има сърце,или няма." – Алфонс дьо Ламартин

# 641
  • София
"Най-добрият учител в живота е опитът.
  Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо."

# 642
"Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив."

Волтѐр

# 643
  • Пловдив
Светът все повече бива проектиран така, че да ни
депресира. Щастието не е добро за икономиката | Мат ХЕЙГ

Причините да останеш жив
Колко причини би намерил всеки отделен човек, за да остане жив? Много, достатъчно или никакви – зависи от толкова неща.
От преживяванията, чувствителността, вярата, надеждата, амбицията, от ината ако щете. Британският автор Мат
Хейг познава най-тъмната страна на депресията и отчаянието, които все по-често спохождат съвременните хора – без
значение дали са бедни, богати, образовани или недотам. Как се преживява съкрушителна житейска криза и има ли светлина в
края на тунела? В своята книга „Причините да останеш жив” (Изд. „Intense“), Хейг ни окуражава да празнуваме малките
радости в живота и миговете на душевна хармония, напомня ни, че винаги има причини да останем живи. „Мисля, че
книгите са способни да ни спасяват, и дори мисля, че донякъде те ме спасиха от депресията. Да проявяваш емпатия не е
полезно само за този, с когото съпреживяваш болката. Полезно е и за теб самия, защото това е начин да погледнеш
Светът
Светът все повече и повече бива проектиран така, че да ни депресира. Щастието не е много добро за икономиката. Ако бяхме
щастливи с това, което имахме, защо щяхме да се нуждаем от повече?
Как се продава овлажняващ крем против стареене? Като накараш някого да се тревожи за остаряването.
Как подтикват хората да гласуват за определена политическа партия? Карат ги да се тревожат за имиграцията.
Как ги подтикваш да плащат за застраховки? Като ги караш да се тревожат за всичко.
Как ги подтикваш да се подложат на пластична операция? Като подчертаеш физическите им недостатъци.
Как ги подтикваш да гледаш телевизионно предаване? Като ги караш да се тревожат, че ще изпуснат нещо, което другите ще
гледат.
Как ги подтикваш да си купят нов смартфон? Като ги накараш да се почувстват така, все едно изостават от другите.
Това да си спокоен се превръща в нещо като революционна постъпка. Да си щастлив със собственото си ненадградено
съществуване. Да се чувстваме удобно с разпиляната си човешка същност не би било хубаво за бизнеса.
Въпреки това нямаме друг свят, в който да живеем. И всъщност, когато наистина се вгледаме по-внимателно, ще видим, че
светът на вещите и рекламата в действителност не е животът. Животът – това са другите неща. Животът е това, което остава
щом махнеш настрана целия този боклук или поне за малко му обърнеш гръб.
Животът са хората, които те обичат. Никой никога няма да избере да остане жив заради един iPhone. Хората, които се
свързваме чрез него – те са, които са от значение.
И веднъж щом започнем да се възстановяваме и да живеем наново, го правим с нов поглед. Нещата стават по-ясни и осъзнаваме
неща, които по-рано не сме осъзнавали.
От: „Причините да останеш жив”, превод Антония Иванова изд. „Intense“

.....................................

В много шамански общества, ако отидете при лечител и се оплачете, че сте обезсърчени, отчаяни или депресирани, той ще ви зададе един от тези четири въпроса:
“Кога спряхте да танцувате?
     Кога спряхте да пеете?
           Кога престанахте да позволявате,  приказките да ви омагьосват?
     Кога престанахте да търсите утеха в сладката територия на тишината?”
текст: Gabrielle Roth

# 644
Нещо малко по-бодро:

“Отегчен съм” е безполезно твърдение. Искам да кажа, ти живеш в страхотен, голям, необятен свят, от който си видял нула процента. Дори вътрешността на твоя собствен ум е безкрайна, продължава вътрешно, необятно, разбираш ли? Фактът, че си жив, е невероятен, така че не можеш да кажеш “скучно ми е.”
Луйс С. К.

Общи условия

Активация на акаунт