Хитринки за всякакъв случай

• 75 319
  • 363
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Asinka, от инакоезични сайтове прочетох ето това:

Лекьосаната страна на плата се поставя  върху попивателна хартия, след това от опакото се навлажнява с лакочистител. Хартията се сменя  често. Проверява се предварително дали плата понася действието на лакочистителя.
(не става за ацетатни и триацетатни тъкани)

А това го дават за почистване на лак за нокти от килими:
1.Разтвор: три седми спирт за горене + три седми етер+ една седма амоняк

2. с ацетон или амилацетат (ацетон и лакочистител май са различни неща)
3. с бензин за запалки (петното само се тампонира (да не се търка) с напоен с бензина парцал)

# 286
Темата е много полезна, да ви попитам нещо и аз : Как да си изпера еко палто, ако някой е прал моля да даде съвет ooooh!

# 287
  • Русе
Темата е много полезна, да ви попитам нещо и аз : Как да си изпера еко палто, ако някой е прал моля да даде съвет ooooh!
Не го пери,може да го повредиш. Занеси го на химическо чистене.

# 288
  • Русе
Много добри идейки има тук  Hug
Някои ги знаех, някои тепърва ги вкарвам в употреба  Grinning

# 289
Темата е направо супер!И аз да се впиша с нещо: когато боядисвате косата си и се притеснявате,че боята няма да стигне към сместа прибавете балсам за коса.Знам го от една фризьорка и от години го използвам като боядисвам майка ми,че тя е много икономична Laughing

# 290
Поздравления и от мен за темата, макар че късно я открих. Ето и моите хитринки:
При изгаряне мястото се полива със спирт или ракия. Вегнага отнема болката и не става мехур.
При разстройство се взима резен лимон (както е с кората) овалян в смляно кафе.
За кашлица се приготвя чай от 3-4 дафинови листа на половин литър вода Hug

# 291
  • о`майна лунна нощ е
При удар /особено при малките деца/ мястото се третира веднага с мазнина. Моето диване беше направило опит за изглади ръба на секцията, но зълва ми го намазала на няколко пъти с масло. Първоначално мястото се подуло много, но като ми го докараха вечерта имаше само червена лента на мястото на удара и сравнително лек оток.

# 292
  • Шотландия
При удар /особено при малките деца/ мястото се третира веднага с мазнина. Моето диване беше направило опит за изглади ръба на секцията, но зълва ми го намазала на няколко пъти с масло. Първоначално мястото се подуло много, но като ми го докараха вечерта имаше само червена лента на мястото на удара и сравнително лек оток.
При удар също - взима се голям кухненски нож и се притиска до удареното място, особено ако е върху кост. Сменя се често - да се усеща студеното на метала. Като се стопли, ножът в студена вода и пак така. Не става оток или е по-малък.

За изгорено, първото средство е много течаща вода от чешмата на изгореното. Ама много. После всичко останало.

# 293
Ползвала съм следното " средство" за отстраняване на петна по лицето при боядисване на косата с боя: пепел от цигара (колкото и странно да звучи). Винаги , когато се боядисвам се цапам с боя - я зад ухото, я по челото .Когато свърша с процедурата по боядисване обтривам с малко пепел петната по лицето си и така престоявам докато не си измия косата. Петната по този начин много бързо и без особено търкане се махат от кожата.

# 294
Аз пък практикувам така :
при изгаряне веднага намазвам с паста за зъби,от температурата се напуква, измивам и пак веднага мажа.
При удар  от хладилника кубчета лед и в една торбичка, като се разтопи сменям с нови.
Не се подува и не посинява.

# 295
При изгаряне- веднага се намазва мястото със сапун или суров картоф /знам го от лекар/. В яслите точно с олио мажат децата, които са се ударили, за да не посиняват  Grinning.

# 296
Страхотна темичка  Hug
Видях няколко предложения за почистване на сребро. Ето го и моето: в медно джезве се добавя 1 ч.л. сода за хляб. Химиците ако искат да обясняват какво се случва...Среброто става като ново.

За херпес , за да не избие- изгаря се малко парче вестник  в чиния - след пепелта остава нещо като черно масло (може би от мастилото). Слага се само върху мястото

# 297
  • Габрово
При изгаряния и аз използвам суров картоф - настъргвам го на ситно ренде и правя компрес - да постои поне половин час.
При удар, за да не се подува и посинява налагам яко с лед в найлонова торбичка - държа го поне 10-15 минути. Неприятно усещане е, но пък си заслужава да се избегнат цицините после.
Изпитано средство против херпес е натъркването на мястото няколко пъти със злато.
А кухненската маса съм "облякла" с мушама - изрязана по формата на масата (че е шантава Wink), надупчена с перфоратор за хартия по края, през дупките съм промушила вързанка и с нея стягам мушамата от долната страна на плота на масата. По този начин не се размества. Отгоре слагам покривка и не се притеснявам, когато децата разлеят нещо. А когато готвя или меся нещо просто махам покривката.
  bouquet

# 298
  • София
Това с мушамата е идея newsm10. Че ми е писнало ден през ден, махни покривката, застели мушамата и обратно. А и  също за захващането й от долу с някаква връзвалка  bouquet
Имаше писано някъде, че постилат някакъв балатум изрязан по масата и отгоре покривката, ама мъжО не иска и да чуе за балатум, щото "химията" му не става за месене и точене на теста.

# 299
Това за вързаната мушама е хитро newsm78...аз все още карам само на подложки и се фукам с хубавата маса,ама децата кога ли ще я повредят Rolling Eyes
опс,пак оспамих

Общи условия

Активация на акаунт