Нашите цветя - обща тема 12

• 34 865
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
Не ги хвърлях няколко години поред, но нищо не излезе.

Последна редакция: пн, 27 дек 2021, 22:54 от Анонимен

# 586
Софт, радост за очите и душата са новите ти придобивки Simple Smile! Прекрасни са, особено филодендрон " Биркин".

# 587
  • have faith and be patient ..
Четирилистната детелина цъфти в розово, имам в саксийка и в градината пред блока, сама си се прибира, сама си излиза, има малки луковички, никакво внимание не и отделя, но зимата саксийната презимува на вън на студеното стълбище, може би това има значение, не е в апартамента на топло

# 588
  • София
Имам дървото на живота подарък от 3 месеца. Трябва ли да го пресадя и кога? Има ли нужда от голяма саксия? Колко често да го поливам. Рядко го поливам- веднъж на 7-8 дни. Няколко листа му се спаружиха и окапаха, на какво се дължи? Трябва ли да се тори и как?
Имам сингониум на 16г. Само веднъж съм го пресаждала. Много лесно го гледам и ми краси вкъщи Подрязвам го когато много се изкриви. Преди два- три месеца започна бързо изсъхване на листата едно сред друго. От 4- 5 стръка остана само 1 с живи листа. Изрязах всичко сухо. Таман се чудих защо загива и забелязах да прокарват нови коренчета и в последните 20 дни избуяват свежи зелени листа.  Съживи се. Да правя ли нещо?

Последна редакция: вт, 28 дек 2021, 07:04 от Мигла

# 589
  • Мадрид / София
Мигла, дай снимки да се видят растенията, за които питаш. Така по описание, макар и подробно е трудно да се прецени.

# 590
И аз искам да знам за дървото на живота. Имам две, хванаха се от малки чески и утроиха размера си. Но са в същите малки саксии, в които ги бучнах. Изглежда им е добре, но може би ще са още по-добре ако ги преместя.
Софт, толкова много красоти, не знам къде ги побираш.
На моята щерка са ѝ подарили елхичка в саксия. Ще я взема защото при нея нищо не вирее, въпреки че се съмнявам да оцелее и при мен. А няма къде да бъде засята на открито.

# 591
Магни, такава елхичка гледах 2-3 години в саксия, само редовно я пресаждах в по-голяма, според размера на короната. Накрая ми омръзна и я засадих в градината. Не знам в твоите жеги как ще се чувства, но при мен с редовно поливане преживя едно много горещо лято, докато беше в саксия. Единствен проблем беше, когато я нападнаха гъсеници. Гризат само във вътрешността на младите светлозелени клончета, и са със същия цвят като тях, трудно се забелязват. Гледай за паяжинки.

Дървото на живота също го гледам в саксия според размера на короната, колкото нагоре - толкова надолу.
Аз не торя сукулентите по принцип, ако не изглеждат добре, направо ги пресаждам. Поливане веднъж седмично според мен е прекалено често. Бързото скапване е по-скоро признак на преполиване, отколкото на засушаване. Но поливането зависи от условията, размера на саксията, субстрата...

# 592
Здравей те, да попитам тези които гледат сентполий как се постъпва в този случай?

Това издължаване какво да го правя? Да го засипя просто с пръст или да одрежа и вкореня на ново? Гледах някъде в ютуб клип точно за този случай, но не мога да го намеря.

# 593
Дървото на живота също го гледам в саксия според размера на короната, колкото нагоре - толкова надолу.
Чудесно! Остават си така за сега. Аз зимата изобщо не ги поливам, каквото поемат от дъжовете. Лятото когато се сетя.
Ще мъча и елхичката. Ще мисля сенчесто място през лятото и ще поливам, пръскам пък каквото стане. Четох, че искат много влага не само в саксията.
Да ви покажа едно Плуми в саксия. Днес попаднах на него. Дали някога ще мога да се похваля с такова, времето ще покаже.

# 594
Desislava, теменужката се е издължила така, защото има нужда от повече светлина, ако имаш възможност сложи я до прозорец.
Дървото на живота, колкото по рядко го поливам толкова по добре се чувства Simple Smile, уморила съм няколко от преполиване.

, лятото едното го преместих в по голяма саксия, че старата му беше много малка.

# 595
  • София

Ето ми го дървото на живота и новоокапали листенца. Май го преполивам. На колко дни се полива?

Това е сингониумът ми, с новите издънки и дългата остана от старите. Беше огромен- това остана.

този кактус ми го подариха лятото с цъфнали лилави цветчета, които окапаха.  Сега се чудя жив ли е и как да го поливам.  Не е пресаждан. Дървото и то не е пресаждано, но поне си е тежка пръст, кактусът не ми прилича на почва.

Последна редакция: вт, 28 дек 2021, 11:53 от Мигла

# 596
Сингориумът ти реве за нов дом според мен, но аз сменям пръст само есен и пролет🙂 .
Кактуси зимата не поливам .

# 597

Софт, толкова много красоти, не знам къде ги побираш.

По первазите, лятото на терасата, която е големичка. Миналото лято обаче се излъгах да гледам домати и люти чушки и там едва ги събрах.

# 598
Поливай красулата само като поомекнат листата. Изглежда преполято. На моята сънсет на етикетчето даваха само в чинийката да се полива.
А кактуса е страхотен, него един път в месеца му е достатъчно и то по една лъжичка, не повече.

# 599
И моят сингониум остана доста плешив. Беше порастнал доста рошав, с дълги криви стъбла и във всички посоки. Орязах го почти до дъно. Отрязаните листа в буркан с вода да пускат корени и след няколко месеца, ще събера всичко в нова саксия.
Скрит текст:
преди

сега

и опит да снимам двете, не много добра снимка.

Общи условия

Активация на акаунт