Нашите цветя - обща тема 12

• 34 861
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
Купих намалено, напъпило коледниче от Кауфланд Simple Smile

И Каланхоето, което Ени качи на корицата на темата, още си цъфти...

# 601
Аз Дървото на живота зимата го поливам 1-2 пъти в месеца, а лятото всяка седмица. Гледам го целогодишно на остъклена северна тераса. Лятото дори го къпя под душа Simple Smile.

# 602
  • София
Благодаря ви! Дървото няма да го поливам повече от веднъж-дваж месечно. Пък да видим. Сложила съм го на един шкаф сравнително близо до светлина, но не се огрява. Дали е ОК? А сингониумът на пролет да го местя ли? Или ще е ОК с новите издънки?

# 603
А тези тенксгивънчета такива ли им остават листата тънки като хартия или защото е малко още, после да набъбват? Сравнявам с коледниче, на което са му плътни като сукулентни.
Моето каланхое остана само гола пръчка, нямам идея как го уморих, уж не поливам често. Дали ще тръгне пак или да го засилвам? Стъблото е твърдо.

# 604
А сингониумът на пролет да го местя ли? Или ще е ОК с новите издънки?
Сингониумите обичат да ги подрязваш - стимулира израстване на нови издънки. Ако преди е растял добре където е бил, остави го там. Просто го подрязвай от време на време, за да стимулираш нов разтеж и разклонения, а резниците, след като пуснат корени, може да ги бодваш в същата саксия, за да стане по-пълно растение.

# 605
Мисте,браво! Аз бях на косъм да изхвърля моите каланхойчета. 😁 Не е моето цвете това.
Много искам дърво на живота,подсещате ме да обиколя и да потърся.

# 606
Моите Дърво на живота, мисля съм ги показвала. На почти 18. Г. са. Захваща ни са от клонче, когато се тоди синът ми. Та на една възраст са. По-голямото е високо 1.20 Лятото са вън, зимата вътре на топло. Просто такива са ми условията, но ги прибирам чак късно октомври. Поливам ги редовно, 1 път в седмицата, ЗАЩОТО са на топло и в 2та случая. Но оставям да се засуши. Имай предвид, че имат много малка коренова система. Колкото голям юмрук сигурно, дори и с тези размери. Така че саксията е по-скоро с цел баланс на голямото и тежко растение. И красота, разбира се.
Листа падат редовно. Не се притеснявай. Особено пролет и късна есен, когато го премествам. Нормално е. В тези моменти обикновено също орязвам, оформям короната. Все ми е жал да хвърлям изрязаното Simple Smile.
Лятото също ги къпя Simple Smile с маркуча, но трябва да е надвечер, да не изгорят. Просто всичко къпем, защото става 40 градуса.
Използвам конопено въженце, с което оформям корпната, “прибирам” клоните , привързвам и т.н. Иначе под собствената тежест ще вървят надолу.
Лятото вън гледам да е на пъстра сянка, обикновено са под чадър, имаче изгарят листата. Като го изкарам дори ползвам един тензух, който мятаме в първия месец на климатизация.
Ако есента го внесеш на студено, ще заспи и тогава прави едни бели цветчета. Не са кой знае какво.
А ако някой иска - имам десетки израстъци. Подарявам ги. Но то не е скъпо и в магазина.

Магни,
При теб ще са си като у Дома:)
Ето едно от Барселона

# 607
Лелееее, жестоки бе 😍 Ще взема да си потърся и аз. Имам едно каланхое, беше ми подарък с огромни листа, прецъфтя, поорязах го, на листа расте /по-малки като размер/, но не цъфти. Оранжевото ми коледниче още докато цъфтеше започна да си спаружва листата, пресадих го, ще му дам шанс. Купих нова саксия и се чудих какво да засадя в нея, накрая бучнах една прокарала семка от мандарина, да видим дали ще потръгне 🤨. Азалията цъфти, капят и листата, пуска нови...не мога да я разбера ще я бъде ли, повече от месец е вкъщи.

# 608
Миоки, живот и здраве на пролет ще подрежда и моите сингониуми, че сега ме е страх, като е студено да не им видя сметката.
Мариета, няма как да забравя уникалните ти Дървета, показвала си ги и преди Simple Smile!
Десито, от къде са розовите кашпи, керамични ли са ?

# 609
Да, керамични са. Тази на земята е от Пепко, а другата от Мьомакс.

# 610
Момичета, много хубави дървета на живота показвате! Моето е някакъв сорт с мънички листенца, и като цяло е още дребосъче, няма и една педя.

Мигла, аз не гледам сингониуми, но не е нормално пръстта да е така сбита и отделена от саксията, както ми се струва на снимката ти. Пресаждам си стайните цветя по всяко време на годината, когато е нужно. Даже през зимата имам повече време за това. Особено след като не върви добре, бих сменила веднага пръстта с нова, в същата саксия.
Кактусите по съвет на една мила съфорумка, ги садя в смес от ситни камъчета тип мозайка, и пръст в съотношение 3:1. Но пресаждането е ужасно преживяване, особено на такъв със ситни бодлички. Сукулентите ги садя в същата смес, но 1:1. 

Последно спасих едно намалено антуриумче от супермаркета, бяха в отлично състояние, но попрецъфтели и явно пред изхвърляне. А стария ми антуриум го орязах и сложих клонки да се вкореняват в мъх.

# 611
  • София
Леле, Мариета, благодаря за споделеното. Невероятен успех имаш с Дървото на живота. Браво. Дано и при мен намеря баланс и го отгледам. Освен поливане нещо друго?

# 612
И аз се присъединявам към поздравленията за дръвчетата на живота. Много са хубави и спретнати Simple Smile

Natt***, аз също като Phloxx не чакам определен сезон за пресаждане на стайните цветя, които стоят само вътре. Този сингониум го окълцах преди месец-два и само чакам листата да пуснат достатъчно корени във водата, за да ги събера заедно.
Албо сингониумът ми пуска само бели листа обаче. Няма грам зелено, ще трябва да го режа и него, но още няма подходящо място (коляно с въздушни корени) и малко се притеснявам дали ще оцелее още дълго, ако вървят така нещата. Следващото листо също ми мирише, че ще е чисто бяло, ако съдя от стъблото от което тръгва.

# 613
Хм. Сега като говорите за сингониум се сетих, че вчера видях един вид с частично розови листа. Мисля, че Миоки е показвала такъв. По- късно май ще отскоча пак да го видя, че и кашпи ми трябват, също и свястна лейка. Наредени хубави цветя, а между тях грозна пластмаса. Не става така. 😬

# 614
Да, дървото на живота тук става огромно, има го във всеки двор, дом и изобщо е като троскота. Цъфти много. Не иска грижи. Но аз не съм му голям фен. Въпреки че моите две саксийки са доста симпатични.

Общи условия

Активация на акаунт