Нашите цветя - обща тема 12

• 35 560
  • 745
  •   1
Отговори
# 345
Всичките ми орхита, които са с цветоноси в момента, са с разклонения по тях. Вероятно в следствие на тора за орхидеи, който ползвам тази година. Минали години, когато не съм торила, не са правели така, та и аз мисля, че тор е много по-добре от всякакви съмнителни методи, ама всеки си преценява. Някои хора обичат да експериментират с неконвенционални методи Simple Smile

# 346
И моите винаги имат тор за орхидеи под формата на пръчки, но нищо не се получава. Според мен просто им е топло.

И дипладениите са тропически растения, но очевидно много добре се чувстват на открито през зимата в Германия. Преди всяка година ги прибирах и дотам бяха. А азалията определено обича хладно. Уточнявам, че при нас температура рядко пада под нула, а много студено изключително рядко става. И вятър няма.   Но парното убива почти всичко цъфтящо при мен. Имаме мощен овлажнител, но не помага.

# 347
Възможно е и топлото да им се отразява, а може и тора да е неподходящ. За орхидеи ли е специално? Колко градуса е в помещението обикновено сега? При мен от както застудя, вкъщи е между 18 и 23, но на первазите пада и до 16-17 през ноща, макар че едната орха стои на по-топло и пак изкара цветонос с разклонения.

# 348
Два пъти съм пробвала орхидея - не е моето цвете:)
Ето малко Декемврийски красоти

# 349
Да, за орхидеи. Между 23 и 25 е температурата. По потници и къси панталони ходим в къщи и спим завити с чаршафи. Просто е много топло и сухо. И не можем да го регулираме. Ако намалим парното, спира. 😆

# 350
Малко цвят от моята градинка

Пратих в цветния рай сенецио-то, не разбрах какво се обърка

# 351
Да, за орхидеи. Между 23 и 25 е температурата. По потници и къси панталони ходим в къщи и спим завити с чаршафи. Просто е много топло и сухо. И не можем да го регулираме. Ако намалим парното, спира. 😆
Е топличко си е, като го комбинираш и със сух въздух, много е възмжно, но не значи непремнно, че няма да цъфне никога. Може пък да не й е дошло времето още, ако сравнително скоро е приключил стария цъфтеж.

# 352
Вече имаме "умни" косачки и какви ли не други уреди. Попаднах на това в интернет :
Kитaйcĸaтa ĸoмпaния Хіаоmі пъĸ пpeдлaгa "yмнa" caĸcия зa цвeтя RоРоt. Ha външнaтa cтeнa нa caĸcиятa имa пpиĸpeпeн UЅВ ĸoнeĸтop и caĸcиятa тpябвa дa ce пpeзapeждa cpeднo oĸoлo вeднъж мeceчнo. Cлeд зapeждaнe ycтpoйcтвoтo зaпoчвa пocтoяннo дa cлeди cъcтoяниeтo нa пoчвaтa в caĸcиятa - дa пpoвepявa влaгaтa и нaличиeтo нa миĸpoeлeмeнти - и чpeз Вluеtооth дa изпpaщa инфopмaциятa дo cмapтфoнa нa coбcтвeниĸa. Πpилoжeниeтo cъдъpжa инфopмaция зa 3000 pacтeния и вcяĸo oт тяx изиcĸвa индивидyaлни ycлoвия зa oтглeждaнe. Cъщo тaĸa, интeлигeнтнaтa caĸcия вoди "днeвниĸ нa cъcтoяниeтo" нa pacтeниeтo и пpaви дopи нaглeдни гpaфиĸи.
Стигнаха и до "умните" саксии Simple Smile

# 353
И собственикът започва да получава десетки известия… това сам да се спамиш…
И от удоволствие се превръща в задължение

# 354
Аз имам една такава джаджа, която не е саксия, а се забива в почвата и измерва влага, основни микроелементи и осветеност, като показва дали тези неща са в оптимални граници спрямо растението, което измерва в момента. Свързва се през Bluetooth с приложение в телефона и показва информацията. Слагам си го в която саксия ме интересува в момента. Прави и графики, но не го ползвам ежедневно. Данните ги виждам, когато си заредя приложението, не ме спами постоянно, нито праща мейли. Ползвам го, когато ми се занимава с цветята - напр. дали имат нужда от наторяване. Влагата и осветеността ги меря, когато имам ново растение, което не знам къде да разположа и колко да поливам и то веднъж-два пъти седмично за първите 1-2 седмици. Ако не ми се занимава, стои в шкафа. Когато реша да обгрижвам цветята обаче, е доста забавно.
Имам също система за поливане, която пусках и спирах през интернет, докато отсъствахме от къщи месец и половина през лятото. Ползвам се от технологиите в общи линии и съм доволна Simple Smile

# 355
  • София
Здравейте, чудесна тема сте заформили. Наскоро се преместих и започнах да "озеленявам" апартамента. Отдавна чаках този момент, след години по тъмни и студени квартири. Сега пък почнах да усещам, че мястото няма да ми стигне за всички видове, които съм си харесал. Sweat Smile Видях, че има и други фенове на филодендроните, потосите, сингониумите и монстерите. Като цяло към тях съм се насочил и вече имам доста от желаните ми видове. Много бързо си направих немалка колекция. Все още са ми доста малки растенията или са резници, които вкоренявам, но се надявам скоро да мога да се похваля със снимки на по- развитите. Особено се вълувам за монстерите, тъй като вкоренявам няколко резника.Змиярникови (Araceae) са си ми най- любими, започнах и алоказии да харесвам наскоро. Уж към по- малки растения се стремя, а в Кауфланд си хванах една Алоказия на промоция, която явно ще стане голяма, но не намерих вида и като я купувах ( за 6 лв ). Имам я от около 20 дни и вече има 2 нови листа и я пресадих. Традесканциите също ми допадат, но си взех и няколко с дребни листа, които нещо хич не ми стоят добре и може да ги махна на пролет. Ще се радвам да обменяме опит, а защо не и да разменим по някой резник в бъдеще. Ще гледам да следя темата.

Поздрави! Simple Smile

# 356
Adventures7, добре дошъл в темата! Очакваме и снимков материал Simple Smile!
Да се похваля и моето коледниче цъфна

.

# 357
Adventures7,добре дошъл. И аз като Нат да напиша,че ще се радваме на снимки. 😊

Еделвайс,може ли линк за тази джаджа? Много си падам аз по такива неща,ще ми бъде интересно и бих си купила. 🥰

При мен нищо интересно. Цъфна ми едната орхидея,чакам още две. Коледничето цъфти,но и хвърли доста пъпки,няма угодия на това чудо. Коледната звезда расте и тя. Май това ме радва за момента.

# 358
Скрит текст:
Здравейте, чудесна тема сте заформили. Наскоро се преместих и започнах да "озеленявам" апартамента. Отдавна чаках този момент, след години по тъмни и студени квартири. Сега пък почнах да усещам, че мястото няма да ми стигне за всички видове, които съм си харесал. Sweat Smile Видях, че има и други фенове на филодендроните, потосите, сингониумите и монстерите. Като цяло към тях съм се насочил и вече имам доста от желаните ми видове. Много бързо си направих немалка колекция. Все още са ми доста малки растенията или са резници, които вкоренявам, но се надявам скоро да мога да се похваля със снимки на по- развитите. Особено се вълувам за монстерите, тъй като вкоренявам няколко резника.Змиярникови (Araceae) са си ми най- любими, започнах и алоказии да харесвам наскоро. Уж към по- малки растения се стремя, а в Кауфланд си хванах една Алоказия на промоция, която явно ще стане голяма, но не намерих вида и като я купувах ( за 6 лв ). Имам я от около 20 дни и вече има 2 нови листа и я пресадих. Традесканциите също ми допадат, но си взех и няколко с дребни листа, които нещо хич не ми стоят добре и може да ги махна на пролет. Ще се радвам да обменяме опит, а защо не и да разменим по някой резник в бъдеще. Ще гледам да следя темата.

Моите алоказии нещо не понесоха добре тази есен. Хем ги имам от 3 години, не са пресни-пресни. Имам една cuprea, една back velvet и една silver dragon.
Дракона, която беше станала прекрасна - с големи листа и щеше да цъфти, както писах преди време, изгни корените и все още е пънче с едно единствено малко листо.
Скрит текст:
Черното кадифе изкара най-после едно голямо листо лятото и тръгна да вади следващото и изведнъж септември месец спря. С времето новопорасналото и все още неоформено листо (предполагам), започна да вехне. Нейните корени са добре, няма гнило или видим проблем, та с нея нещо друго се случи, но нямам идея какво. Четох, че заспивали зимен сън, но вкъщи не е ставало толкова студено, а и както казах, не са за първа година с мен и няма някаква сериозна промяна на околната среда, даже повече светлина съм им осигурила.

Купреята беше станала една издължена и крива и лятото нарязах на парчета. Събрах и една купчина булбички от почвата. Вече 4 месеца ги дундуркам. Имам поне едно 10 бебчета. Общо взето, всичко се хвана и от булбите и от парчетата стъбло.
Три отделни стъбла от три булбички в тази саксийка. 
Скрит текст:
Останалите са горе-долу с този размер на листата, но са от парчетата от стъблото и са в друга саксия + още 4 булби без листа все още.

От другите две алоказии, булбите също вървят добре, но все още нямам листа, че по-късно ги засях. За съжаление, от черното кадифе имам само едно ново растение, освен ако не нарежа майката, че ме дразни как стои и не прави нищо. 
Като гледам, май ще подновя и трите алоказии с бебетата. Добивът е добър Joy само където отнема време.

Част от другите бебета - от ляво черното кадифе, от дясно двете сребърни дракончета. На заден план бебе филодендрон pink princess.
Скрит текст:
И майчиното растение Black velvet. Две стъбла, а остана само с 3 листа като несъстоялия се разтеж е на голямото което е само то на стъблото. Снимана е от най-красивия си ъгъл Satisfied
Скрит текст:
Не ми върви тази година с алоказиите особено. За това поръчах още една /две отделни растения от две поръчки/ с кадифени листа - Micholitziana, която ще покажа по-късно като пристигне и второто растение. Едното е едно листо с корени, другото е малко растение пак с едно листенце и планът е да ги събера заедно. 

Общо взето съм пълна с резници и растения бебета основно и аз Simple Smile

# 359
Еделвайс,може ли линк за тази джаджа? Много си падам аз по такива неща,ще ми бъде интересно и бих си купила.
Подарък ми е и не съм сигурна точно от къде е, но ето една подобна:
https://www.amazon.com/Bluetooth-Detector-Automatically-Fertilit … ure/dp/B0851FBJ3C

Последна редакция: вт, 07 дек 2021, 17:38 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт