Нашите цветя - обща тема 12

• 35 565
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
  • Бургас
Днес бучнах тази елхичка. Дано се захване!

# 361
Няма ли опастност саксията да падне от този перваз?

# 362
  • София
Миоки , аз от съвсем скоро имам моите алоказии. Тази от Кауфланд ми е Alocasia Portadora и се развива много бързо за момента. Имам един дракон, който представлява 2 листенца ( с доста дълги дръжки) и още не е пускал ново, но скоро е отделено от майката, иначе изглежда добре. То ми е подарък. И наскоро си взех една Cuprea и още един дракон, които са мноого малки, в 6 см саксийки май се водят. Имат по 3-4 листенца и ги държа в импровизирания ми грийнхаус ( кутия от Икеа). Дракончето се надявам да е силвър, защото ми се стори различно от останалите, но ще го видим като има по- големи листа. Бяха много евтини и реших да взема и него, с риск да е същото като този дракон, който имам вече. Сега си поръчах Аlocasia Аzlanii бебета, които изглеждат много извънземно като големи и се надявам другия месец да дойдат живи и здрави. До колкото знам са кекави алоказиите и дори от еднократно течение вкъщи може да хвърлят всички листа и да трябва да се рестартират от грудките. В началото ги избягвах поради капризността им, но листата им са уникални и толкова разнообразни, че няма как да не посъбера малко от по- дребните видове. Следваща в листа ми е блек велвет и може би Поли. В Лидъл имаше наскоро доста големи алоказии на добра цена, няколко вида бяха. Но все от едрите видове. В Кауфланд често пускат и мисля да дебна и там, тъй като не са ми толкова голям приоритет. Най- много исках катерливи/ висящи потоси/ филодендрони и монстера делициоза ( нормална и вариегатна). Повечето неща, които бях набелязал ги намерих, така че сега само допълвам каквото ми хареса. Smiley

# 363
За по-къси стъбла, трябва да им посигуриш повече светлина. Не всички са с къси по природа, но генерално това е правилото.
Моят дракон също беше в мини саксийка като го взех. Ето така изглеждаше да сравниш, дали е същия твоя. Само кашпата му е голяма, иначе вътре и моя беше 6см.
Скрит текст:
като бебе

преди да предаде богу дух. Вижда се че съм я преполивала - върховете от долната страна на листата са като постоянно мокри...

То има silver gragon и dragon scale които много си приличат като форма на листата. Сребърният е с по-светли и сивеещи листа и е с тъмни /пурпурни/ жилки от долната страна. И двете се водят джуджета - растат по-компактно в сравнение с например портадората.
За Аzlanii и аз се оглеждам, но много скъпи са ми тук  Аз не съм в Бг. и са все големи растения.

# 364
Adventures7, искрено ти се радвам на ентусиазма!
Моите резници от плумерия са вече една седмица в саксиите и засега не дават признаци да омекват или гният. Ако още една седмица изкарат, ще им капна по малко водичка. Не пускайте палците, още са ми необходими. Simple Smile

# 365
  • Бургас
Няма ли опастност саксията да падне от този перваз?
Не, Миоки. Лятото там са ми мушките и сакъзите.

# 366
  • София
Да, 2 вида са. Имам Dragon scale ( с дългите дръжки),който ми е подарък отделен от майката растение. А това бебето драгън не мога още да преценя дали е Dragon scale или Silver Dragon. Едното листенце много прилича на силвър, но новото не чак толкова. Ще го видим. Най- много да го комбинирам с другия драгън. И, да, заради светлината са така дръжките, но не е живяло при мен, ще видим като пусне ново листо как ще е.

Миоки , страхотна алоказия и снимка! Пак ще стане такава Simple Smile .

MagniМ , много мило, благодаря! Стискам палци за резниците. Ако не се лъжа, видях, че сте в Малта. Там е идеално за гледане на тропически растения, направо завиждам Smile . И влажност, и температури, светлина... За вътрешно отглеждане говорим де, иначе всичко ще изгори, освен някакви кактуси и подобни. Много любима дестинация ми стана и май ще стане традиция всяка година да ходя.

Аzlanii не съм виждал и аз в Бг, поръчах от Холандия. Но още нямам мнение за сайта, доста време отнема да ги пратят. Като имам опит ще споделя дали го препоръчвам.

Последна редакция: вт, 07 дек 2021, 23:32 от Adventures7

# 367
MagniМ, стискам палци за пулмериите. Вероятно ще са ок щом още не са започнали да гният.

Adventures7, да хубавото е, че като се комбинират 2-3 стъбла в една саксия, изглеждат по-богати и кичести, особено ако имат наклонността да хвърлят старите листа докато пускат нови и ако са от по-дългостеблените. Джуджетата могат и по 1 заради късите стъбла.
Дано да успея да я докарам до приличен вид някой ден. Отне й 2 години предния път Satisfied
И от Холандия ще ми излязат златни за съжаление. Ще ги чакам по-нататък като се нормализират цените при мен. От кой сайт поръча?

# 368
MagniМ , много мило, благодаря! Стискам палци за резниците. Ако не се лъжа, видях, че сте в Малта. Там е идеално за гледане на тропически растения, направо завиждам Smile . И влажност, и температури, светлина... За вътрешно отглеждане говорим де, иначе всичко ще изгори, освен някакви кактуси и подобни. Много любима дестинация ми стана и май ще стане традиция всяка година да ходя.
Аз нямам много стайни цветя - дестина саксии само и то лесни за отглеждане - сансивиери, драцени, алое вера, един замиокулакс, една маранта, една шефлера и сингониума който ми даде съседа - между другото той изкара две нови листа и доста дръпна на размери, но е все така светъл цвят. Повече ме радват тези, които са навън и да лятото в жегите никак не е лесно да им осигуря добри условия. Зимата пък им треперя заради ветровете и продължителните дъждове. Затова все повече залагам на многогодишни местни видове. Някоя петуния, мушкато и винка за цвят. Харесвам рози, рудбекия, кала, карамфилчета но не се справям с отглеждането им. Най-добре виреят бугитата и жасмините ми. И разбира се кактусите и всякакви сукуленти - еониуми, алоета, аптения и разни дето дори не им помня имената. Simple Smile Юките и палмичките ми също растат чудно. Последно сях семена от финикова палма и дузина вече са се показали. За две години във форума много неща научих и покрива ми е доста зелен вече. Ако не се хванат плумериите ще си купя - голяма красота са като нацъфтят. И все така издирвам поне още два хибискуса, но явно не им е сезон. В момента е пълно с коледни звезди и циклами - последните ги убивам успешно и затова ги подминавам въпреки, че има невероятен избор на цветове. Показаните от вас за мен са висш пилотаж. Simple Smile
Скрит текст:
Когато отново посетиш моят остров, се обади ще ти дам резници, на желано от теб местно цвете. И много се радвам, че ти е харесало - аз съм влюбена в това място

# 369
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
слънчо, на цикламите няма какво да им утрепеш, освен ако не ги  държиш като водни лилии или не ги полееш отгоре.
вземай смело, поливай в чинийката когато листата им омекнат и започнат да висват надолу. ако водата остане в чинийката повече от 4-5 часа я излей.
и да знаеш, издържат навън и зимата под снега. заспиват, събуждат се напролет първо с цветове и после  с листа. Simple Smile Simple Smile Simple Smile
гледала съм и в домашни условия. заспива, оставям я без поливане около месец и след това леко я събуждам. еднократно леко поливане, докато покаже някакъв белег на събуждане и после според кавото покаже.
кучета са. взимай и показвай. Simple Smile

# 370
Точно така поливам, Добри. Нито миналата зима оцеляха, нито тази - едничка само бях взела за проба и месец не издържа. Знаеш че няма сняг при мен, но зимата е толкова влажно, че на стайните ми цветя пръстта почти не изсъхва. Поливам дори на две седмици веднъж някои от тях. Отгоре като слагам тор, по често в паничките.

# 371
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
нямам представа каво се е объркало. в София оцеляха в сандъче на открит балкон. че се и размножиха даже.

# 372
Моята бяла циклама живее на балкона, както се вижда, в момента има задържал се сняг. Преди повече от месец я купих и само в началото леко я полях.

Магни, има външни и стайни циклами. И стайните не обичат топло, нито слънце. В Малта много няма такива условия.

# 373
Софт миналата зима купих две - червена и бяла, страшно красиви. Наредих ги на балкона. Още на другия ден листа и цветове бяха провиснали извън саксиите. После ги прибрах и изкараха цели два месеца. Може и три да бяха. Но накрая една по една си заминаха - бях добавила и трета огромна, добила увереност че ще ги бъде. Simple Smile
Затова сега само зелени имам
На вторият ред в средата и в дясно са “спасени” . Средното беше даже без саксия, самотни две листенца на малко коренче. Не им знам вида, но живнаха и им се радвам.

# 374
Средното прилича на някакъв потос, а до него от дясно на драцена.

Общи условия

Активация на акаунт