Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 43

• 28 294
  • 751
  •   1
Отговори
# 570
Cinderella, не ми се струва чак притеснителен холестеролът ти. Отслабваш ли в момента? По-голямата част холестерол тялото го изработва и без да приемаш изобщо яйца или други храни. Можеш да "изчистиш" видовете сирена- особено, ако ядеш топен сирена и други подобни.
Аз да ви кажа какво ми се случи вчера. 🙂 Понеже бях само на кафе и не бях гладна, не ядох до около 18 ч. И минах покрай една кафемашина и реших да пийна нещо топличко, че скоро не се очертаване нито да ям, нито да се прибирам (а още не бях и гладна). Чудесно...Натиснах бутона за намаляване на захар! Тъпата машина, вместо да ми намали/премахне захарта, ми направи напитка без чаша (бутонът за без чаша беше на друго място, не съм объркала)!!! Хайде, пуснах наново монети, този път реших да не натискам "без захар", че поне да ми налее напитката в чаша, а не да изтече в машината...Взех напитката, отпих- почти се търпеше, въпреки че се усещаше, че е сладко (аз никога не разбърквам това в чашата, защото много рядко "без захар" е наистина без захар). Стигнах до дъното, пак никога не изпитвам докрай, заради захарта. Ама този път имаше сигурно еквивалента на 3 пакетчета захар на дъното! Е, познайте дали няколко минути след това не ме заболя главата...Значи, това е новият им трик- искаш да намалиш/махнеш захарта, "дават ти" напитка без чаша => трябва да сложиш пак монети, ако искаш напитка с чаша. Много хитро. Рядко се възползвам от машините, но така съвсем ме отказват...
Азара, чудесно изглеждат! 🙂
Деси, аз бях (доколкото помня), не Миоки...😋 То не е случайно това, плодовете поне са естествена сладост. Когато бях бременна те ми бяха основният източник на сладко; не ми се ядеше шоколад, нито шоколадов сладолед...😃 Всъщност, през бременността не помня да съм имала храни които неистово да желая, хранех се с истинска храна и ми беше ок. По-скоро имаше неща които не ми се ядяха- в първите месеци почти повърнах от иначе любима зеленчукова супа със спанак (буквално бях сменила цвета на лицето), кюфтетата ми миришеха на мухъл (приготвени с многохляб обаче, не като нашите кюфтета), от месо ми се повдигаше (особено от такова "сухо" пилешко филе, на тиган без мазнина), кафето ми миришеше на изгоряло...😄 Вероятно тогава, в първите месеци бих оценила някоя пържолка вместо сухото пилешко филе...

Последна редакция: вт, 23 ное 2021, 14:16 от dolce miele

# 571

Отказах и кафето, между другото, защото четох, че сте писали, че вдигало инсулина. Sad

Нещо не си дочела и разбрала явно.
Кафето в огромни количества би могло да доведе до повишаване на кортизол и оттам и на инсулин.
В кафето няма нищо, което да предизвика отделяне на инсулин.

# 572
1 блок от Лидл шоколада е доста голям блок. Не е като стандартните шоколади. Аз него го деля на 4.
Та не знам при вас как е.

Невенче, и мен ме мързи принципно. Ама на мц не мога. Та затова и нещо бързо спретвам.
Едно време не ми го побира акъла как съм прекарвала един тон време в кухнята за правене на разни въглехидратни манджорляци и торти.
А по поводи си има веган торти, които също не ми се отразяват зле. Даже за празниците ще си поръчам една малка.

Другата причина поради която използвам понякога меласа или кокосова захар е, че искам организма да се учи да се справя с нея. А тия новопоявили се подсладители са ми тъмна индия. Освен това моето тело е видяло през годините страшни работи. И предвид режима, на мисля, че ще го уплаши нисковъглехидратен сладкиш с банани или веган торта веднъж в месеца.
Стевията поне е единствения натурален подсладител, ама не е за мен.

Елора,
по какво и след колко време разбираш че дадена храна не ти се отразява добре?

# 573

Елора,

За каква точно храна питаш?
Ако питаш за стевията. Ами след употреба на уж здравословен шоколад със стевия, ми предизвика инсулинов глад и желание за още и още сладки неща.
Обикновения натурален в който има захар не предизвиква такова нещо.
Стевията предизвиква отделяне на инсулин за доста дълго време.
Научаваш се да слушаш тялото си.

# 574

Елора,

За каква точно храна питаш?
Ако питаш за стевията. Ами след употреба на уж здравословен шоколад със стевия, ми предизвика инсулинов глад и желание за още и още сладки неща.
Обикновения натурален в който има захар не предизвиква такова нещо.
Стевията предизвиква отделяне на инсулин за доста дълго време.
Научаваш се да слушаш тялото си.

Питам защото си купих глюкомер но незнам кога трябва да измервам КЗ за да разбера че някоя храна не е за мен и какви стойности не трябва да имам.Ако можем да ми разясниш ще бъда благодарна Simple Smile

# 575
За който и по принцип си е пил кафе без проблеми не би трябвало да пречи особено. В умерени количества, разбира се. Майка ми е с високо кръвно, за съжаление от много години. И личната лекарка дето си е от старата школа, и кардиоложката казват че до 1-2 нормални кафета на ден не са проблем.
Ако някой не толерира кофеин поначало или пък пие повече отколкото толерира, тогава разбирам да махне кафето. Ама в противен случай си е ненужно лишаване от една от радостите в тоя живот, според мен Grinning
Холестеролът не ми изглеждада е зле и на мен, освен че всякакъв възпалителен процес също може (и трябва) да го вдигне и може би е нещо такова когато има по-висока стойност. Независимо дали е нещо по стави, зъб или нещо друго дето не се вижда на пръв поглед или е нещо по-очевидно. Повече биха ме притеснили триглицеридите ако са високи, но те изобщо не са.
Според мен си е чудесен прогрес и то ако не се лъжа за сравнително кратко време.

Последна редакция: вт, 23 ное 2021, 11:09 от natka

# 576
Cinderella, търсиш под вола теле с тоя холестерол. Имаш висок HDL и ниски триглицериди, другото не те интересува, особено на фона на всички други подобрени показатели. Нали не мислиш, че тялото ти е глупаво и оправя всичко друго, само холестерола ти "влошава"

# 577

Миоки, не съм бременна, а необяснимото очарование от плодовете ми е поне от лятото 😂

По-добре очарование от плодове, а не от торти и вафли Grinning
Ми хапвай си. Но ограничено.
Киви, мандарини, круши, но по-твърди, че меките са с висок ги. И банани чат пат, но зелени.
Грозде, не. Тази есен да съм изяла общо десетина зрънца грозде. Много ми е сладко.

Питам защото си купих глюкомер но незнам кога трябва да измервам КЗ за да разбера че някоя храна не е за мен и какви стойности не трябва да имам.Ако можем да ми разясниш ще бъда благодарна Simple Smile
Глюкомер не ползвам. С ир съм и знам кои храни вдигат инсулина.
Може да измериш нормално количество кз с глюкомера, но инсулина с него не може да измериш.
Може да хапнеш сладко и да измериш ниска кз, но това значи просто, че си избълвала инсулин, чиято роля е да свали кз.
Ех, кога ще изобретят инсулиномер Grinning

# 578
Роси, кз се мери преди хранене, 1 час след него, а при някои хора и 2 часа след това. Мери се и на гладно. С подобни измервания съм установила, че хляб при мен вдига много кз, от под 5 отива на 8 и нещо. Нямам такъв проблем при картофи обаче, нито пък и глад след тях, което разбира се не означава, че ги ям често и по много.

# 579
Роси, кз се мери преди хранене, 1 час след него, а при някои хора и 2 часа след това. Мери се и на гладно. С подобни измервания съм установила, че хляб при мен вдига много кз, от под 5 отива на 8 и нещо. Нямам такъв проблем при картофи обаче, нито пък и глад след тях, което разбира се не означава, че ги ям често и по много.

alivi, да разбирам ли че ако кз е под 6,1 след дадена храна значе не трябва да я консумирам? А дали до 1 час или трябва да са 2 часа, за да е минало достатъчно време и пак да измеря кз?

# 580

alivi, да разбирам ли че ако кз е под 6,1 след дадена храна значе не трябва да я консумирам? А дали до 1 час или трябва да са 2 часа, за да е минало достатъчно време и пак да измеря кз?
Аз винаги съм мерила 2 часа след.... то на 1ви час е нормално да се качи захарта и при здрав човек, но ако на 2ри още е висока, вече не е ок. Над 6.1 за мен е много. Сутрин веднага след ставане задължително се проверявам и си записвам....

# 581

Аз винаги съм мерила 2 часа след.... то на 1ви час е нормално да се качи захарта и при здрав човек, но ако на 2ри още е висока, вече не е ок. Над 6.1 за мен е много. Сутрин веднага след ставане задължително се проверявам и си записвам....

А дали след бързо вървене след храната и преди да се измери на 2 час ще е верен резултата, тъй като няктде бях чела, че вървенето смъква кз?
Аз сега точно това направих -нахраних се, преди това измерих кз-беше 5,9, след храненето вървях 1.5км бързо и дали да вярвам на резултата който ще излезе на 2-рия час.Мисля че не трябваше точно сега да вървя толкова, за да разбера дадената храна как ми се отразява...

# 582
  • София
Cinderella, поздравления за постигнатите успехи!
Бих се радвала да споделиш как постигна покачването на В12, което за мен е мъка и на вит.Д. Какви дози вит Д. приемаш, правиш ли почивка?

# 583

А дали след бързо вървене след храната и преди да се измери на 2 час ще е верен резултата, тъй като няктде бях чела, че вървенето смъква кз?
Аз сега точно това направих -нахраних се, преди това измерих кз-беше 5,9, след храненето вървях 1.5км бързо и дали да вярвам на резултата който ще излезе на 2-рия час.Мисля че не трябваше точно сега да вървя толкова, за да разбера дадената храна как ми се отразява...
точно след хранене трябва да вървиш. Много добре си направила - така се прави. Целта ти е да си държиш ниска КЗ, а не да си водиш статистика кое колко ти я вдига.

# 584
Роси, ако преди хранене е била 5,9, а след него 6,1, то тогава след хранене стойността не е ненормална, но тази преди хранене е висока. Ако обаче е била 4,5 и е станала 6,1, то тогава вече се е повишила доста. Аз лично все още  не съм стабилизирала стойности под 5 дори след хранене, но почти винаги съм под 6, а ако съм над 6 значи съм изяла някаква простотия. Сутрешната кз ми е най-голям проблем, в повечето случаи е малко над 5, понякога под 5.
За въпросите с ходенето нямам голям опит, тъй като нямам време да се разхождам след ядене, с 2 малки деца не ми се получава, а изобщо не виждам как може да се получи при работещи хора. Преди време ходех сутрин на гладно, около 2 км, до детската градина и обратно и това ми вдигаше кз до почти 6.
Премери няколко пъти на 2-ри час, просто за да видиш дали вече е паднала кз. При различните хора това се случва по-различно време.

Общи условия

Активация на акаунт