Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какъв е най-оптималният график при 12-часови работни смени + нощни?

 • 1 182
 • 18
 •   1
Отговори
 • Мнения: 60
Здравейте!

Започнах нова работа преди месец и през обучителния период бях на нормални 8-часови смени от понеделник до петък, а събота и неделя - почивни. Очакваше се да си остана в този график, но напусна един човек, който караше 12-часови смени и сега трябва да заема неговото място.

Видях, че графикът на хората, които карат 12-часови смени е следния: 1ва (7 - 19), 2ра (19 - 7), 2дни почивка, 1ва, 2ра, 2 дни почвика....което ми се струва доста неоптимален график.

Разрових се малко в нета и видях няколко варианта:
3 на 3 - 3 първи, 3 почивни; 3 нощни, 3 почивни
4 на 4 - същото като при 3 на 3

Бихте ли споделили Вашият опит: Какъв е най-оптималния график при 12-часови работни смени + нощни?

Благодаря Ви предварително!

# 1
 • Мнения: 7 613
Зависи на какъв период са заложили да се прави изравняване. Аз съм работила с два дневна, два нощна и четири - почивка. Но тогава се изравнява на два месеца. В компанията, в която работиш, явно целят изравняване на по-кратък период и затова смените са 1-1-2. Не виждам нищо неоптимално. Въпрос на ресурс и организация. И двете са решение на работодателя. Така са решили - така са направили.

# 2
 • София
 • Мнения: 31 749
При 168 часа на месец, имаш 14 дни работни.

# 3
 • Мнения: 60
Зависи на какъв период са заложили да се прави изравняване. Аз съм работила с два дневна, два нощна и четири - почивка. Но тогава се изравнява на два месеца. В компанията, в която работиш, явно целят изравняване на по-кратък период и затова смените са 1-1-2. Не виждам нищо неоптимално. Въпрос на ресурс и организация. И двете са решение на работодателя. Така са решили - така са направили.

Според мен е неоптимално защото:
1. да кажем, че в понеделник съм 1ва смяна, това значи, че в неделя (който ми се води 2ри почивен ден) трябва да легна по-рано, за да не съм смачкан.
2. след 1вата смяна сигурно ще съм уморен и ще легна по-рано от обичайното
3. ако легна рано, ще стана рано във вторник и вечерта ме чака нощна
4. ако не легна да поспя преди нощната, ще съм много уморен
5. след нощната започват да текат 2та ми дни почивка, като единия от тях (сряда) ще го проспя и на следващия(четвъртък) пак ще трябва да си легна рано защото в петък съм на работа 1ва смяна.

И така тези 2 почивни дни са доста орязани от към свободно време.

# 4
 • Мнения: 7 613
Въпросът тук е, дали всъщност това има значение? Ако са те питали как искаш и ти проучваш възможности - ОК. Ако обаче нямаш избор, това, че ти е неоптимално има малко, да не кажа никакво значение.
За теб това да си лягаш рано в неделя е минус, за друг е плюс. Всеки има своя си живот и своя си предпочитан график. В тази компания са преценили, че за тях е оптимален този график. Ако всеки служител може да избира - избери си по-оптимален. Ако няма такава възможност, тази дискусия няма много добавена стойност.
Това, което мога да кажа, е че графикът ти е напълно законен.

# 5
 • Мнения: 2 617
Била към 2 на 2, на същия график - дневна, нощна, 2 почивки.
На мен нощните ми минаваха леко, но проспивах целия ден след това.
Но пък имаш повече свободно време от 5 на 2.
Идеален вариант е 2 на 2, ама само дневни Simple Smile

# 6
 • София
 • Мнения: 31 749
Аз в момента съм 5 на 2 и направо ми иде да вия! Вечер докато се прибера и вечерям и лягам. Например, до куриер мога да отида само събота сутринта.

# 7
 • София
 • Мнения: 20 105
Работила съм съвсем малко дневна, нощна, 2 дни почивка. Не е за мен това....хем е било, когато бях млада, под 20 г. Предимството е, че можеш да си свършиш някаква работа, когато почивката ти е в работен ден.

# 8
 • Мнения: 2 979
Графикът се напасва с графиците на другите работещи по смените. При нас е месец за месец, не твърд график 2:2 или някаква друга фиксирана стъпка. Изравняването е на 3 мес. Всички сме правили графици, много зависи от броя хора на работа. Минимално необходими  за 12 часови графици са 5 човека, за да могат да имат задължителната по КТ междуседмична почивка. Блъскали сме и по 10 дни без почивен ден и не е човешко. 2 нощни едно след друго също, понякога при повече работа и две дневни едно след друго се изкарват тежко. А едно време карахме по 30 часа нон стоп. Първа смяна, продължава в цял ден, след нея направо нощната и на другия ден още 6 часа до края на първата смяна. Млада съм била, издаянвала съм го.
 С 4 човека е трудно да се напасне. Ако има отпуски, ако има изрично посочени желания за свободни определени дни.... става голямо судоку, което иска понякога дни наред съгласуване, въртене и напасване и подготовка на емнайсет версии, понякога наистина над 10, с хиляда разговора с тоя и оня дали е съгласен така или онака. И накрая началството минава с молива и прее..половината желания на работещите и напъните за съвършенство на правещия графика.
14 смени по 12 часа всъщност вероятно са 7 дневни и 7 нощни. 7 нощни хабят 14 дни - деня пред тях не е свободен целия, защото без следобедно полягване не става, а деня след нощното човек е парцал и на практика не е в състояние. 14+7 са си 21 работни дни, колкото средно е един месец.
Оптималният график е балансираният, с равен брой празнични дневни и нощни за всички, равен общ брой дневни и нощни за всички, съобразен с желанията на работещите. Ако няма напасване, един месец един ще направи компромис, следващият месец друг, да не обира един и същ луфтовете месец след месец.

# 9
 • Мнения: 1 579
Важно е да се уточни оптималният за кого.
Работила съм на такива смени, бях направила графика така: 2 дневни, 2 нощни, 4 дни почивка. Голям кеф! Запълвах си времето с втора работа, проекти, екскурзии, купони и т.н.
На втората нощна, обаче, вече едва гледах и ми идваше доста тежка, та не съм била идеалният служител. След 4 почивни дни пък ми трябваше половин ден, за да навлезна в случвалото се предходните дни.
Значи, въпрос на гледна точка. На специфики на работата. Дългосрочност на тоя смЕнен режим на работа и т.н.

# 10
 • sofia
 • Мнения: 8 334
Мъжът ми е на такъв график от години... възможно най-шибаният вариант е това. Как ли не са му ги въртели тъпите смени, но този вариант оставиха. Иначе е бил две дневни, два почива, после две нощни, два почива ... като броя дневни и нощни е по равно разпределен между четиримата колеги. Това е по-добре за организма, иначе не знаеш на кой свят си.

# 11
 • Мнения: 6 810
Работила съм едни странни нощни Grinning, от 3 сутринта до 3 следобяд. Едната седмица - 3 дни работа, 4 почивка, другата - 4 дни работа, 3 почивка. Издържах 10 месеца, но ми беше много много трудно. По-скоро заради безумното започване в 3. Ако беше 8-8, може би нямаше да ми е толкова зле.

# 12
 • София
 • Мнения: 20 105
Да, от 7-8 до 19-20 ч. е по-нормално и не се усеща толкова, но 3 ч. сутрин си е кошмарно. Предполагам шофьорите на автобуси са на някакви подобни смени от рано сутринта, да не кажа от през нощта....
Всякакви баничарници, хлебопроизводство....

# 13
 • София
 • Мнения: 31 749
Баничките са от 4, но приключват до 12 . Толкова де - 8 часа.
Аз като млада карах 5 нощни и две почивка от 8 до 5 . Тогава не съм си давала сметка колко съм имала нужда от почивка.

# 14
 • München, Deutschland
 • Мнения: 5 251
Баща ми мило и драго дава за ден дневна, ден нощна, 2 почивка.  Т.е. за него това е оптималният график. Вече е на този график, а за работа от понеделник до петък с нормално работно време и уикендът почивен казва, че му е много натоварваща и не би работил.

След нощната става малко по-късно, ходи на плуване, на връщане пазарува, занимава се през деня с моделиране. Казва, че не си представя да трябва да ходи по институции, лекари, магазини, басейни тогава, когато масово ходят хората. Също и че така си разпределя чудесно времето. Преди дневните си ляга в 12-1, иначе примерно към 1-2, т.е. няма особена промяна на графика му за сън в зависимост от смените.

Дремва си и следобед, когато се случи вкъщи.

Въпрос на напасване е явно, за мен би било много тегаво, но аз съм свикнала да почна сутрин в 7, 8, 9, но да знам, че вечер докъм 5-6 ще съм приключила, а уикендите са ми свободни. Така или иначе около мен са единици тези в офиса, които започват след 8.

Общи условия

Активация на акаунт