Интересни фамилни имена

• 36 828
  • 479
  •   1
Отговори
# 150
# 151
Урдови
Вардеви
Кърчеви
Киричеви
Джеферлиеви
Чапразлиеви
Горните фамилии са все от Бургаското село Константиново, за хората там казват, че били македонци. Има доста странни фамилии в това село.
Сещам се и за една зъболекарка Крушева.

# 152
"Чапразът, в смисъл на елемент от колан, има по-заобиколен произход. На турски чапраз значи кръст, а като наречие означава кръстосано настрани, на верев. Затова е елемент от колан, защото е всъщност закопчалка. Така се затваря колана, с чапраз, на кръст, нещо се слага. А дали чапразът е украсен или не, въпрос на свободен избор. Но чапразът е скръстването, заставането напряко." Ето го и произхода на фамилията Чапразлиев.
Урдов - действително произходът на фамилията е от Егейска Македония.
Още фамилии:
Вардунски
Георачки
Църноречки - ясно откъде е, Черна река
Хльостаров
Пъйнев - сам е казвал, че фамилията идва от украински - пъйн - и означава пекар, хлебар
Гагашев
Црънчев - наскоро научих, че има село Црънча, Пазарджишко, нищо чудно фамилията да е с тамошен корен. Иначе човекът е пловдивчанин.
Вакарелски - имах такъв преподавател. Колежка греши фамилията при влизане в кабинета му и поздравява: "Добър ден, доцент Ихтимански". Отговаря ѝ: "Колежке, сбъркали сте гарите".
Кулаксъзов / Колаксъзов
Дремсизов
Гарнизов
Копривчин
Веремеев
Танъмов
Бангеев / Бангиев
Елмазов
Коралски
Карадаиев
Ишкиев
Шкетиев
Къркеланов

# 153
Мангови
Тронков
Шарови
Шаркови
Цънцарова
Шикерова

# 154
Въпросният Тумбараков, за когото писах по-горе, на други места из Интернет го срещнах като Тумбарков. Както и да е, фамилията си е странна.

Още странни фамилии: има варненска лекарка д-р Анастасия Димбарчева, а преди години познавах д-р Зинка Лекова...

Познавам хора с фамилии Керезов и Керелезова, Чимева, Чанкова, също съм срещала фамилните имена: Пенчоков, Базитов, Шотеков, Тутеков, Тотоманова... Преди години имаше министър Анна-Мария Тотоманова. Имаше и министър Васил Чичибаба...

# 155
Чимчимова, Рибова, Митакова, Бонджиева, Праскова, Тагавова.

# 156
Познавам хора с фамилии Керезов и Керелезова, Чимева, Чанкова, също съм срещала фамилните имена: Пенчоков, Базитов, Шотеков, Тутеков, Тотоманова... Преди години имаше министър Анна-Мария Тотоманова. Имаше и министър Васил Чичибаба...

Аз познавам Кикерезов, а прадядо ми се е казвал Чанко, имам доста роднини Чанкови😊

# 157
  • Наблизо
Кайкови може да идва от Кайчо.Така казват на Николай по Враца и Плевен..

# 158
  • Пловдив
Цитат
От врачанския край Тагарински, Врачовски(предполагам от руски - врач/лекар)
Не е нужно да е от руски, думата я има и на български със значение билкар или гадател - за врачка поне сте чували.
Баба ми по майчина линия е била Врачева по баща. Семейството и идва от село Ръжево в Пловдивска област, но не знам нищо за произхода на името.

_____
Урда е извара, възможно е оттам да идва името Урдов.

_____
Селата Црънча са две - до Пазарджик и до Смолян. А с името Црънчев познавам и един пазарджиклия.

Последна редакция: сб, 06 ное 2021, 08:03 от Магдена

# 159
Патлиджанови
Пелопидови
Марковски
Малчанкови
Коджуманови

# 160
Стомонякова

# 161
За Карафезиеви – най-вероятно идва от Кара Фезия/Кара Фейзи.

Скрит текст:
Теллар са руком изрука;
в Хасково града голяма,
на широките сокаци,
на високите боклуци:
- Бягайте, стари и млади,
че ще Фезия да дойде,
Фезия-караешкия,
старци ще под конь да зима,
младите роби да кара,
дечица в огън ще мята.
.......
Не било мъгла от Бога,
ми било мъгла от барукь,
от барукь, още от куршум.
Кат' Ефендьето идеше,
Индже и Кара Фезия,
домус-араба караха,
право в Алагюн вървеха,
та запалиха кулата,
кулата Алагюнската.

# 162
Здравейте, дали имате информация относно :
Борчев
Буков
Дряновски
Шокови

# 163
От къде може да произлиза фалимията Коканови? Съмнявам се да е от кока, въпреки че назад във времето се е използвала за лекарство.

# 164
  • София
Кокан е едно устройство, което се ползва в риболова за закачане на уловените риби на него.
А най-вероятно просто на прапрадядо Коко (обикновено умалително на Николай или Константин).

Общи условия

Активация на акаунт