Каан Урганджъоулу - преди, сега и в бъдеще. Yargı / Присъда Тема 2

• 34 270
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
Йекта си личеше, че е забъркан с наркотиците още като освободи Сердар от ареста. Аз повече се изненадах, че приятелката на Инджи (не и запомних името) хем е забъркана и тя, хем и в Чънар влюбена.

# 181
Добър вечер, момичета Simple Smile
Виждам, че обсъждате нови въпроси - за Парс, за дядото Мердан. Аз обаче смятам, че в последната серия в началните сцени Сема Е. е поставила един ключов въпрос. Не случайно ме мъчеха тези първи 15 минути. Grinning
Гледах ги с два превода няколко пъти и ... най-после като че ли имам за себе си отговор в какво се състои драмата.
Всъщност между Джейлин и Енгин има повече общо, отколкото на пръв поглед откривах. И двамата са израсли в трудни семейства - Енгин с тероризиращ баща, създал му представата, че е едно некадърно нищо; Джейлин - с майка манипулатор, прехвърляща вината за всяка неудача върху някой друг в семейството. Едно ключово изречение има Енгин в монолога си - "Като гледах Инджи, виждах себе си; изхождайки от нейните преживявания, виждах моите". Много ме озадачаваха тия думи, но реално погледнато става дума за липса на любов, за обвинения и принизяване на личността. А това, на което е била подложена Инджи, го видяхме и по отношение на Джейлин. Тук само ще вметна, че има и още нещо общо между Енгин и Джейлин - и единия и другия изпаднаха в  афектно състояние, в което хванаха пепелниците, готови да убиват. От тук обаче започват разликите.
Енгин разказва за гласа на съвестта след убийството - "толкова далечен и приглушен глас" и когато гласовете намаляват, човек се опитва да се защити и оневини. Преподрежда парчетата на видяното, чутото, чувствата, за да ги подреди накрая в картината, чието заглавие звучи така: "Започнах да се чувствам прав, казах си: Инджи заслужаваше да умре".
В разказа си пред Ългаз и Джейлин споделя: "Исках да проверя своята съвест... Можех да го убия в един момент".  В сюблимната ситуация с пепелника гласът на съвестта се появи и като образ - сестра й с думата "аблааа". Но резултатът беше мигновен и съвсем противоположен. А решението й Ългаз обяснява със: сърцето, съвестта, ценностите, силата на волята да не преминеш границите на човешкото. Та разликата е в това - кога заговаря гласът на съвестта и как се извършва прехода от това, което знаеш към съответното действие. Ългаз не случайно споменава силата на волята, а тя при Джейлин се ръководи от сърце и ценности. При Енгин се случва друго - волята в момента на убийството се ръководи от страстите (обида, отчаяние, гняв), а после тези страсти с времето (на отлаганото признание) затъмняват гласа на разума, който знае какво е добро и зло, но накрая е преминал на страната на низшето във волята и заключава, че правилно е убил.
Та изводът, който аз правя за себе си е, че волята, която насочва човек към решение и действие, може да го изведе през афекта като човек, но може и да поквари съзнанието му и да го превърне в дявол. Важно е от какво се ръководи и да не изпусне момента за правилно действие. Силата на Джейлин е много повече от красивата жена и не случайно плени суховатия принципен прокурор.
Спокойна вечер и бъдете здрави Hug
ПП, Нинче, аз за разлика от теб, съм с много резерви към Дядо Мердан. Ама много. Smile

# 182
Добър вечер, момичета Simple Smile
Виждам, че обсъждате нови въпроси - за Парс, за дядото Мердан. Аз обаче смятам, че в последната серия в началните сцени Сема Е. е поставила един ключов въпрос. Не случайно ме мъчеха тези първи 15 минути. Grinning
Гледах ги с два превода няколко пъти и ... най-после като че ли имам за себе си отговор в какво се състои драмата.
Всъщност между Джейлин и Енгин има повече общо, отколкото на пръв поглед откривах. И двамата са израсли в трудни семейства - Енгин с тероризиращ баща, създал му представата, че е едно некадърно нищо; Джейлин - с майка манипулатор, прехвърляща вината за всяка неудача върху някой друг в семейството. Едно ключово изречение има Енгин в монолога си - "Като гледах Инджи, виждах себе си; изхождайки от нейните преживявания, виждах моите". Много ме озадачаваха тия думи, но реално погледнато става дума за липса на любов, за обвинения и принизяване на личността. А това, на което е била подложена Инджи, го видяхме и по отношение на Джейлин. Тук само ще вметна, че има и още нещо общо между Енгин и Джейлин - и единия и другия изпаднаха в  афектно състояние, в което хванаха пепелниците, готови да убиват. От тук обаче започват разликите.
Енгин разказва за гласа на съвестта след убийството - "толкова далечен и приглушен глас" и когато гласовете намаляват, човек се опитва да се защити и оневини. Преподрежда парчетата на видяното, чутото, чувствата, за да ги подреди накрая в картината, чието заглавие звучи така: "Започнах да се чувствам прав, казах си: Инджи заслужаваше да умре".
В разказа си пред Ългаз и Джейлин споделя: "Исках да проверя своята съвест... Можех да го убия в един момент".  В сюблимната ситуация с пепелника гласът на съвестта се появи и като образ - сестра й с думата "аблааа". Но резултатът беше мигновен и съвсем противоположен. А решението й Ългаз обяснява със: сърцето, съвестта, ценностите, силата на волята да не преминеш границите на човешкото. Та разликата е в това - кога заговаря гласът на съвестта и как се извършва прехода от това, което знаеш към съответното действие. Ългаз не случайно споменава силата на волята, а тя при Джейлин се ръководи от сърце и ценности. При Енгин се случва друго - волята в момента на убийството се ръководи от страстите (обида, отчаяние, гняв), а после тези страсти с времето (на отлаганото признание) затъмняват гласа на разума, който знае какво е добро и зло, но накрая е преминал на страната на низшето във волята и заключава, че правилно е убил.
Та изводът, който аз правя за себе си е, че волята, която насочва човек към решение и действие, може да го изведе през афекта като човек, но може и да поквари съзнанието му и да го превърне в дявол. Важно е от какво се ръководи и да не изпусне момента за правилно действие. Силата на Джейлин е много повече от красивата жена и не случайно плени суховатия принципен прокурор.
Спокойна вечер и бъдете здрави Hug
ПП, Нинче, аз за разлика от теб, съм с много резерви към Дядо Мердан. Ама много. Smile

Ооо, Катя.....не случайно и те харесах и те
 приканих да продължиш да пишеш и в една друга,тема...
Напълно съм съгласна  с твоя поглед и тук..

# 183
  • София
Привет!
Катя, благодаря за чудесните ти разсъждения. Съгласна съм с теб, но има нещо което ме кара да разгранича действията на Енгин и Джейлин. Сега ще кажа моето виждане, което може да не ви хареса, може да не съм права и да виждам нещата не така както са замислени, но аз съжалявам Енгин.  Той не искаше да убие Инджи. Наистина в момент на силен афек той я цапардоса, но не да я убие. Тя буквално си изпроси удара, който беше фатален за нея. Така аругантно и нагло  се държа с момчето, което много й е помагало и пак беше отишла да търси помощ от него. Тя знаеше, че той е влюбен в нея и търпи капризите й и въпреки това жестоко го обиди и предизвика. Малко са мъжете, които могат безпроблемно да изтърпят такова унижение, а и жените разбира се. Ами да, хвана първата му попаднала вещ, за жалост доста тежка и удъра беше фатален. Държанието му на следващите дни ме кара да мисля, че той страдаше и трудно се прикриваше. Аз също се замислям дали Енгин няма психическо заболаване за което загатва погледа и някой дребни негови действия. Неприятно излъчване има този образа и буди в мен съжаление, а не омраза.  Необясними  са действията му  след установяване на смърта на Инджи и изхвърлянето в контейнера. Дали всичко това е негово дело?

За мен разликата с постъпката на Джейлин е огромна. Тя отиде  в офиса защото знаеше, че Енгин е там и с ясната цел да се разправи с нето и да отмъсти /като баща си / за убийството на сестра си. Да и тя беше силно афектирана от вида на убиеца на Инджи и разговара им. Грабна стъклената бонбониера, достатъчно тежка за да го убие но се стъписа при спомена за Инджи и избра "доброто".
Катя, аз мисля, че още много малко знаем за дядо Мердан. За него също ще гадаем, но за мен е интересен образ. Аз смятах, че бързо ще приключи сериала, но сега мисля, че няма да е скоро. Според мен се откриват още много тайни, които трябва да разгадаваме.
Хубава вечер и до скоро.

# 184
  • Кърджали
Принципно бих съжалила Енгин, ако не бяха думите му " Тя заслужаваше да умре", "Да не го бе правила", " Тя искаше да умре", " Бях прав да я убия".
Всичко, което показва, че много добре осъзнава какво е направил, нл не изпитва грам съжаление. " Съвестта му замлъкнала щом гласовете в главата му били намалели"...

# 185
...
 При Енгин се случва друго - волята в момента на убийството се ръководи от страстите (обида, отчаяние, гняв), а после тези страсти с времето (на отлаганото признание) затъмняват гласа на разума, който знае какво е добро и зло, но накрая е преминал на страната на низшето във волята и заключава, че правилно е убил.

Ето тук се крие истината.
Но, и аз като Нина изпитвам съжаление към него тъй като действията му съвсем не бяха преднамерени...

Диди, +1. Историята е по-завладяваща, Каан и Пънар ми харесват повече и... за миг дори не се замислям, че вече съм ги виждала един до друг в Любов 101 и да правя някакви сравнения.

# 186
Здравейте! Simple Smile
За съжалението. Аз съм съгласна, че убийството в афектно състояние е спонтанно. Но точно за това Джейлин реши да се срещне с Енгин очи в очи, тя очакваше да чуе поне, че съжалява за стореното (трите варианта, които представи пред него в началото). Но ... изслуша една самооправдаваща се съвест. Енгин, според мен си е социопат.
Скрит текст:
Има не много видима разлика между социопата и психопата. Социопатът може да изпитва вина и угризения в известна степен, психопатът няма съвест. Социопатът е с по-вероятно спонтанно поведение, психопатът може напълно да скрие емоциите си и да поддържа даден образ за пред другите дълго време. Социопатът може да създава дълбоки емоционални отношения с определени хора (семейство, приятели), при психопата емпатията липсва въобще. Има и мозъчни разлики. Социопатите накратко: възприемат себе си като повелители на всичко и всички, другите са средство за целите им (Джейлин му викаше: това, твоето не е любов, а стремеж да владееш); могат да са злонамерени и хитри, но имат усещане за морал; те са импулсивни натури и трудно се контролират, имат ниски нива на емпатия, не съчувстват на жертвите си. Въобще не поемат отговорност за постъпките си.
Сема Ер. може и да ни е представила два вида реакции - на нормален и човек с личностно разстройство, но проблемът е, че механизмът на преход от разбирането на правилното до вземането на решение е характерен за огромна част от хората. Ако човек не извърши правилното в екстремна ситуация (Джейлин е пример), се намесва  волята, ръководена от по-низшата човешка природа (гняв и страх). А тя има силата да отлага разумното решение, докато накрая стигне до извода, че правилно е това, което тя иска. В случая то е да оневини себе си за убийството - "Тя заслужаваше да умре". И нещо повече, да обвини за собственото си действие други хора, даже баща си. Същото виждаме и при Елчин, която се тормозеше от истината, но само си ревеше, а накрая влезе в комбина със сина си.
Затова, аз мога да съжалявам Енгин само в сцените, при които е подложен на ужасен тормоз от баща си, но не и в случая с убийството, а още по-малко - в по-нататъшните му действия.

# 187
Аз като чета Катя, за Енгин, излиза че Енгин е социопат без собствени норми за добро и зло.
Един вид, не е виновен, защото никой не му е вменил чувството на отговорност към живота, че същият е изконна ценност.
Т.е. той не е имал разумни доводи и пример пред себе си, за да приеме убийството, като нещо забранено и носещо вина. Отиде на погребението, прегръща семейството, държа се нормално. Направо психопат по учебник имаме.

# 188
  • София
Здравейте, момичета!
Не искам да се противопоставям на никой, относно отношението ми към Енгин. Съжалявам го защото за мен той е едно нещастно момче. От дете е подложен на натиск и терор от баща си. Нещастно влюбен в момиче, което не заслужава такова самоотдаване и от което е унижаван до краен предел.
Социопат или психапат е? Или силно наранен човек ? Рано е да го определям. Задавам си само въпроса, ако е такъв до сега Джейлин не е ли имала повод да го подозира в психически отклонения. Тя се познава  с него от ученическите години, той е най- добрия й приятел и пръв помощник в работа й. След убийството на Инджи ли е "превъртял".? /За Инджи ще пиша допалнително, защота тя най -много ме разочарова и ядоса и заради нея пострадаха много хора, а и още ще страдат/.
Аз мисля, че той много добре съзнава какво е  извършил. При разговорът му с Джейлин той искаше да се защити пред нея и пред съвестта си.  Като адвокат той знае, че и най -големия престъпник има право на защита.

Хубав ден и до скоро. Бъдете здрави.

# 189
Привет!
Благодаря за коментарите! Flowers Bouquet

Енгин се е превърнал в умалено копие на баща си, той е негово творение не само във физиологичен смисъл, а и като личност. Мисля, че все още не го осъзнава. Попил е всичко от него, израснал е без обич, без вярна посока в живота. След убийството на Инджи плака, но от страх и старателно прикри следите, изхвърли трупа и продължи да живее, сякаш нищо лошо не е направил. Липсват му морални ориентири, нямал е от кого да ги получи. Но все пак той не е расъл на самотен остров, завършил е университет, все нещо и някой би трябвало поне малко да му е повлиял, за да осъзнае сгрешения семеен код. Затова мога само да го съжалявам, че е имал нещастието да се роди в това семейство и да се превърне в негова жертва.

Чънар е разочарованието на Метин като баща и на Ългаз като брат. В много отношения е пълна тяхна противоположност - лъже, занимава се с незаконни неща, липсва му силата на техния характер. Той също като Енгин уби човек, макар и при различни обстоятелства - бореше се да спаси живота си. Разликата в реакцията му след убийството е коренно различна от тази на Енгин. Плаче, измъчва се, за него товарът е непоносим и вероятно скоро ще се издаде. Защото всъщност, без да осъзнава, в него са заложени честността и съвестта - като при брат му и баща му.

Колкото и да са различни Йекта и Метин, и двамата имат сходни прояви - Метин е вкарал невинен човек в затвора, а Йекта сега опита същото с Осман. Подбудите им са различни - единият е спасявал болната си съпруга, другият сина си. Но резултатът и сега би бил същият, ако Ългаз и Джейлин не бяха се намесили.

С прикриването на убийството на Зафер, Метин се опитва да поправи грешката, която е направил в отношението си към Чънар. Пенсионира се веднага, защото достойнството, съвестта му не позволяват да остане на страната на закона.

Йекта направи всичко, за да скрие престъплението на сина си, не изпита никакви угризения и сега, неочаквано за него, се оказа жертва на Енгин.

Всеки в някакъв момент в живота може да сгреши, да пристъпи отвъд границите на закона, разликата е в това как се отнася към грешката си, осъзнава ли я, има ли съвест, която да му позволи да се промени, да излезе на чиста вода. Откъде започва всичко - от опита на Метин да спаси болната си съпруга - благородно намерение, което отведе и него, и останалите герои в трите семейства до ада.

Джейлин в последния епизод каза на Ългаз - "аз обичам хората". Предполагам, че нейното семейство не винаги е било такова - промените са настъпили след влизането на Зафер в затвора - поне за Инджи е сигурно. Липсата на бащата е изиграла огромна роля в живота ѝ. И никой не е успял да го замести - Джейлин се самообвини, че е лишила сестра си от внимание докато е учила, работила...
Именно невинността на баща ѝ насочва Джейлин към професията адвокат. Зафер търси справедливост и опита сам да раздаде правосъдие, защото е разочарован и изгубил вяра в системата. Джейлин използва непозволен начин да стигне до убиеца на сестра си, но за щастие има коректив в лицето на Ългаз.

Последна редакция: сб, 13 ное 2021, 12:49 от LU4IQ

# 190
Здравейте!
До утре вечер има много време и ако искат може да ни дадат още жокери. Друг е въпросът как ще ги "разиграем".

Сега прочетох подробния коментар на Лучия и той ме наведе на мисълта, че поколението на бащите - Метин, Зафер и Йекта, може би защото са живяли по-дълго, но много тежки копромиси са допуснали и със съвестта, и с морала, и продължават така досега. То вярно, че животът и ние в него, не сме само черни и бели и се налага да правиш компромиси в името на близките си. Разбира се, тримата са ги направили поради различни причини и не може да има знак на равенство, но са факт и действията на Метин, и действията на Зафер, а за Йекта - начин на живот.

Много често се поставя въпроса за "границите" във взаимоотношенията, в поведението, но това са неписани норми и явно всички имаме собствени представи за това, докъде може да стигнем...

# 191
  • Кърджали
Попаднах  на един репортаж с Онур Дуймаз имму сложих субтитри. То репортажа е от няколко дни май, ама аз сегс попаднах на него
http://ok.ru/video/2704583756515 - Репортаж с Онур Дуймаз

# 192
Попаднах  на един репортаж с Онур Дуймаз имму сложих субтитри. То репортажа е от няколко дни май, ама аз сегс попаднах на него

Изключително много Благодаря за всичко Александра....Това, човек да се добере и до артиста и да подразбере и неговото усещане  за ролята, която изгражда си е Чооок добре! 👍👌🌹🌺

# 193
Попаднах  на един репортаж с Онур Дуймаз имму сложих субтитри. То репортажа е от няколко дни май, ама аз сегс попаднах на него

Толкова естествен в ежедневието и ....толкова убедителен в ролята си .....МОЖЕ ГО !!!!!!

# 194
Здравейте! Преди няколко часа го прочетох в една от групите във Фейсбук. Оригиналът не съм видяла. Итересно става. Повече.

Цитат
ПРИСЪДА - озет, 9 епизод
Един вълнуващ сериал, който е с непредсказуем сюжет. Очакванията се разминават тотално с действията на героите.
Само още един ден и се надявам да видим:
- една започваща любов
- действията на истинския убиец
- един изчезнал труп
- “новия” Парс
След като Енгин обвинява Йекта за всичко, Джейлин и Ългаз разбират, че спешно трябва да предприемат действия.  Използвайки метода, предложен от Ългаз, те искат да изпратят Енгин в затвора.  Този път обаче е пълен с препятствия, които са емоционално трудни за Джейлин.
Парс, в резултат на обвинението на Йекта, е изправен пред възможността да разкрие основната си тайна и се държи по съвсем различен начин!  Метин, в търсене на изчезналия труп на Зафер, е изправен пред неочаквана изненада и Йекта е решена да накара Лачин да си плати за това, че е на страната на Енгин.
Джейлин и Ългаз емоционално се сближават един с друг, освен това това сближаване променя установените им правила.  От една страна, те се опитват да накажат Енгин за преживяното, а от друга, те са принудени да отговарят на въпроси, генерирани от чувства, които не могат да признаят пред себе си.

Общи условия

Активация на акаунт