Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 16

• 46 655
  • 756
  •   1
Отговори
# 105
Никога не съм обичала сладко. Ям по съвсем малко шоколад на ден и слагам съвсем малко захар в кафето.
И пак ми се струва висока захарта.

# 106
  • В полите на Пирин планина
А други въглехидрати? Тесто, картофи, ориз, плодове? Те също вдигат кръвната захар.

# 107
Когато човек свикне на ниско-въглехидратно меню, просто не му се яде сладко.
Имам приятелка която от година поддържа такъв режим на хранене. Свали 10 кг, но каза че апетитът й към сладко не се е променил. Умира за шоколад и не може да се лиши от него, както си беше и преди де. Може би е до човек.

# 108
А други въглехидрати? Тесто, картофи, ориз, плодове? Те също вдигат кръвната захар.

Ми по принцип всичко си ям, но не прекалявам с нищо. Хляб не ям, но ям пици, примерно.

# 109
  • В полите на Пирин планина
Този показател показва просто моментно състояние. А някакви симптоми имаш ли? Примерно коремно затлъстяване или хипоглекимии? Ако няма, то не означава непременно някакъв проблем. Иначе може да се изследва гликиран хемоглобин. Той показва нивата на КЗ за период.

# 110
  • София
celika, кръвната ти захар все пак е в норма, не го мисли много.

Утро, аз така си го написах сладкото веднъж на три дни, но реално не вземам предвид, ако съм изяла 1-2 бонбона на ден, когато някой черпи в офиса. А при нас почти всеки ден има черпене за някакъв повод.
Хляб почти не ям, също и тестените изделия съм ги свела до минимум. Картофи много обичам и няма шанс да ги изключа съвсем. Реално като махнем всичко вредно, ми то какво остава за ядене?! Sunglasses

# 111
Този показател показва просто моментно състояние. А някакви симптоми имаш ли? Примерно коремно затлъстяване или хипоглекимии? Ако няма, то не означава непременно някакъв проблем. Иначе може да се изследва гликиран хемоглобин. Той показва нивата на КЗ за период.

Ами то това е много отдавна, но например не мога да стоя гладна. Пада ми явно захарта и ми прилошава, пречернява...
Коремче винаги съм си имала, но иначе не съм с наднормено тегло. Дори съм доста под 50 кг.
Иначе хемоглобинът ми се оказа доста нисък.

# 112
  • Бургас
Момичета, пих един месец желязо,  направих пак изследвания, подобрение няма нито при желязото, нито при хемоглобина, взех да се притеснявам, ще отида при личната, ама се чудя дали не трябва и при някой специалист, какъв трябва да е

# 113
Момичета, пих един месец желязо,  направих пак изследвания, подобрение няма нито при желязото, нито при хемоглобина, взех да се притеснявам, ще отида при личната, ама се чудя дали не трябва и при някой специалист, какъв трябва да е

хематолог

# 114
  • В градината...
Утро, мерси за информацията. Съвпада с това, което знам и аз.
И аз съм с майка хипертоничка и лекар. Тя вдигаше кръвно при натоварване в работата, а беше в интензивно отделение.
Явно ще съм и аз като нея.
Без захар мога, тя е като наркотик. Колкото повече, толкова повече. Единственото, което наптаеих е, че отрязах захарта в кафето обаче. По 1 ч.л. на ден. Нищо не е, но за месец са 30 ч.л., за година - 360.

# 115
Момичета, пих един месец желязо,  направих пак изследвания, подобрение няма нито при желязото, нито при хемоглобина, взех да се притеснявам, ще отида при личната, ама се чудя дали не трябва и при някой специалист, какъв трябва да е
Няколко месеца трябват. Лекар ми го е казвал при по-големи кръвозагуби.
Сигурно го знаеш, желязото за да се усвои не трябва да се смесва с млечни продукти, кафе и пр. Около 2 часа по памет.
Хематолог е специалиста.  По принцип нивата на витамин в12 също влияят на хемоглобина и усвояването на желязото, както и фолиевата киселина. Имало е моменти съм била на инжекции Б12 по схема и желязо.
Била съм и на комбинация от 2 железни препарата - ферофолгама и тотема ампули, за по-бързо вдигане на хемоглобина. Храната също е от значение.

# 116
  • Бургас
Не знам откъде я завъдих тази анемия, нямам нито кръвоизливи, нито кръвозагуби, цикълът ми е супер оскъден по 2-3 дена,  месоядна съм, хапвам си, даже съм си с  наднормено тегло... Май изкарах ковида преди три месеца, но беше супер леко- само гърло и хрема... Фолиева и витамин В12 са ми в норми, обаче хемоглобин 106 /115-160/,   желязо 3.30 /6-26/, феритин 2.78 /4.63-204/ и още някакви левкоцити, еритроцити и т.н. са ми извън нормите

# 117
И аз бяха така 4м след Ковид, феритин поднормен доста.

# 118
Не съм карала Ковид, ама желязо в кръвта почти нямам Grinning Grinning Grinning
Обаче не ям много месо и имам поне един ден обилен цикъл, този месец - два.
Правих изследванията точно след тези обилни дни.

# 119
Аз ,във връзка с моята анемия , знам, че имам мутация свързана с обработка на фолиевата киселина. Но това го открих когато правехме изследвания за друго. Явно обаче и циклите са били от значение, защото като ми спряха заради Мирена и хемоглобина ми стана 130. Преди това беше под 100. Чувала съм, че при щитовидна също може да има проблеми с хемоглобина. Не знам доколко е достоверно.

Общи условия

Активация на акаунт