Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 16

• 46 729
  • 756
  •   1
Отговори
# 510
Както писах някъде по-горе в темата нямам цикъл от три месеца. От  една година съм с изменения в продължителността му и с прескачания в месеците. Вчера ходих на преглед, 3мм лигавица, спокойни яйчници. Назначи ми хормоланлни изследвания. След като нямам никакви допълнителни оплаквания като топли вълни, изпотяване, нервност и безспокойство се съгласих с доктора, че приемането на прогестеронови препарати е излишно. Все пак има дами според, който ХЗТ е добре за запазване качеството на живот. Какво мислите вие, струва ли си риска, който носи ХЗТ при положение, че съм почти на 49г.? Взимате ли нещо за превенция на остеопорозата, която в менопауза носи риск?

# 511
Дамите с хормонална спирала и/или високо кръвно,  забелязали ли сте някакви проблеми в сърдечната дейност - аритмия, ускорен пулс или друго след ваксина?
Аз вземам и хапчета за кръвно.

# 512
Аз така и не се ваксинирах.
Къди, аз много пъти съм писала тук, че съм пила ХЗТ над 5 години и че съм ЗА  ХЗТ с две ръце, но за по-млади жени, за ранен климакс. Моите проблеми започнаха още около 40 г. Тогава моят гинеколог ми обясни че е изключително вредно да спре цикъла толкова рано. Може и физически заболявания да се появят, а психическите са сигурни. И че е имал много пациентки на антидепресанти точно в този период, преди и около 40 години, когато им е спрял мензисът. Но за възраст 49 според мен вече няма нужда. Макар че същия моя гинеколог ме убеждаваше че американките пиели до 55 г. Още повече че ти нямаш и дай боже да нямаш и занапред никакви неразположения. Няма смисъл да приемаш ХЗТ на 49 г. Но разбира се това е само мое мнение.

# 513
  • София
... забелязали ли сте някакви проблеми в сърдечната дейност - аритмия, ускорен пулс или друго след ваксина?

Нямам хормонална спирала. Вече 1,5 м. след втора доза Модерна имам аритмия и ускорен пулс, не непрестанно, но често. Започнаха още след първата доза, преди не ми се е случвало.

# 514
Отново подчертавам че всичко през което преминаваш  не е от ваксината нито от спиралата. От възрастта е. Просто при теб се случва едно лошо наслагване, хем възрастови отклонения хем спирала като ново тяло, хем ваксина. Понеже при мен всички е развлачено в един доста голям времеви период и освен това преди да почнат симптомите на пременото бях вече 6 години със спирала, смея да твърдя че като почнат менопаузалните симптоми те изглеждат точно така. И все ти се  струва че нещо странично го причинява. Но това е факт. Организмът ти се държи като повреден уред - освен цикъла и всичко около него има още - вълни, аритмия, сърцебиене, задух, кръвно, косопад, безсъния, главоболия, напълняване или отслабване, разсеяност, забравяне, лоша концентрация... Мога да изброявам още. От възрастта е.

# 515
Някоя дама да е ползвала тези капки?
https://po-krasivi.net/%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD/miomax

# 516
Както писах някъде по-горе в темата нямам цикъл от три месеца. От  една година съм с изменения в продължителността му и с прескачания в месеците. Вчера ходих на преглед, 3мм лигавица, спокойни яйчници. Назначи ми хормоланлни изследвания. След като нямам никакви допълнителни оплаквания като топли вълни, изпотяване, нервност и безспокойство се съгласих с доктора, че приемането на прогестеронови препарати е излишно. Все пак има дами според, който ХЗТ е добре за запазване качеството на живот. Какво мислите вие, струва ли си риска, който носи ХЗТ при положение, че съм почти на 49г.? Взимате ли нещо за превенция на остеопорозата, която в менопауза носи риск?

Проблемът не е само отеопорозата, а много по-страшни неща като деменция, сърдечно-съдови проблеми ... не всичко е топло/студени върни и/или раздразнителност ....
А какъв точно е този риск от ХЗТ? И защо да се определя на каква възраст кога да се започне и кога да се спре ХЗТ? Защо за по-младите да е добре, а за по-възрастните да не е нужно?
Това се все въпроси, на които, и тук и при повечето доктори в България, няма отговор.
Аз съм за ХЗТ и взимам и смятам, че това е най-доброто, което мога да направя за себе си, сега и за в бъдеще.

# 517
  • Пловдив
На мен ми дойде пак...седмица след като уж ми мина цикъла Head Band Вярно оскъден беше кат никой път, ама...Довечера ще ходя до личната и си запазих час за утре заран за АГ...да видим.

# 518

Проблемът не е само отеопорозата, а много по-страшни неща като деменция, сърдечно-съдови проблеми ... не всичко е топло/студени върни и/или раздразнителност ....
А какъв точно е този риск от ХЗТ? И защо да се определя на каква възраст кога да се започне и кога да се спре ХЗТ? Защо за по-младите да е добре, а за по-възрастните да не е нужно?
Това се все въпроси, на които, и тук и при повечето доктори в България, няма отговор.
Аз съм за ХЗТ и взимам и смятам, че това е най-доброто, което мога да направя за себе си, сега и за в бъдеще.

Рискът от карцином на гърдата при ХЗТ и също толкова голям колкото и рискът от деменция при неприлаганието й. Не вземам страна, не ме разбирайте погрешно, просто се колебая какво да предприема. До кога можем да го отлагаме това? Аз не съм в ранна менопауза, за да е належаща медикаментозна намеса, времето за жалост няма как да спрем колкото и да искаме.

# 519
  • Пловдив
ХЗТ не е естествения процес в тялото и не виждам защо трябва да се приема при положение, че няма наложителна причина. Като всяко лекарство си има своите странични ефекти, и за колко време ще се удължи с нея периода? Година , две , пет или 10 ....и от там нататък к'во прайм? Пак минаваме по "пътя" по който трябва да преминем през м.паузата.

# 520
Според моя лекар, жените приемали ХЗТ минават по-леко през менопаузата. Ама нека влезна в нея и ще ви кажа дали е така😀. Във всеки случай докато бях на ХЗТ се чувствах прекрасно. Сега пременопаузата много ме мъчи. Ама живея с надеждата че менопаузата ще е поносима😀

Последна редакция: вт, 21 дек 2021, 11:48 от Salii

# 521
  • София-Младост
Не съм лекар разбира се, но ХЗТ на 49 ми се вижда напълно излишно. Моята лекарка каза, че ХЗТ се "предписва" на жени например на 30-35, при които има такава необходимост.

# 522
Лекарката ми изписа дуфастон, 4 до 6 месеца, от 15 тия до 25 ден на цикъла, за да се регулира. Вие какво мислите за тази терапия?

# 523
Лекарката ми изписа дуфастон, 4 до 6 месеца, от 15 тия до 25 ден на цикъла, за да се регулира. Вие какво мислите за тази терапия?
Аз съм на такава терапия, но с Примлоут нор. - 10 дни от 16-ти ден, за втори път тази година започвам. Само ме притеснява че, след 4-те месеца които го пих, много бързо се върнаха проблемите - само след 3 цикъла.Този път смятам да изкарам 6 месеца. През времето в което го пия се чувствам по-добре и спокойна. Не знам само през колко време мога да карам така.

# 524
Аз също на примолут-нор, но за 3 месеца и от 14-тия ден на цикъла за 10 дни сутрин и вечер по едно. Ще му мисля после. Но, да, обикновено изписват или дуфастон или примолут, зависи гинеколога кое предпочита.

Общи условия

Активация на акаунт