Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 16

• 46 726
  • 756
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Както писах някъде по-горе в темата нямам цикъл от три месеца. От  една година съм с изменения в продължителността му и с прескачания в месеците. Вчера ходих на преглед, 3мм лигавица, спокойни яйчници. Назначи ми хормоланлни изследвания. След като нямам никакви допълнителни оплаквания като топли вълни, изпотяване, нервност и безспокойство се съгласих с доктора, че приемането на прогестеронови препарати е излишно. Все пак има дами според, който ХЗТ е добре за запазване качеството на живот. Какво мислите вие, струва ли си риска, който носи ХЗТ при положение, че съм почти на 49г.? Взимате ли нещо за превенция на остеопорозата, която в менопауза носи риск?

Проблемът не е само отеопорозата, а много по-страшни неща като деменция, сърдечно-съдови проблеми ... не всичко е топло/студени върни и/или раздразнителност ....
А какъв точно е този риск от ХЗТ? И защо да се определя на каква възраст кога да се започне и кога да се спре ХЗТ? Защо за по-младите да е добре, а за по-възрастните да не е нужно?
Това се все въпроси, на които, и тук и при повечето доктори в България, няма отговор.
Аз съм за ХЗТ и взимам и смятам, че това е най-доброто, което мога да направя за себе си, сега и за в бъдеще.

Аз съм абсолютно против ХЗТ, не само защото повишава значително риска от рак на гърдата. Тя крие още риска от кръвни съсиреци, инсулт или сърдечни заболявания.

Според мен силният дискомфорт идва да ни каже, че нещо в начина ни на живот, на хранене и т.н не е на ред и е редно да го променим. Това е времето, когато трябва да започнем да си обръщаме повече внимание и да се грижим повече за себе си и по-малко за околните - добър сън, добра храна, спорт и по-малко стрес и повече хубави емоции (като баланса между всички неща е индивидуален за всеки и трябва да работим да си го открием) . Та последното е доста по-трудно е свързано с повече ангажираност и упоритост от простото приемане на 1 хапче на ден.

Ето цитат от една статия от ТЕД за деменция и алцхаймер. Забеляза ли са, че активността на мозъка на жените спада през менопаузата, което пък впоследствие може да доведе до деменция и алцхаймер. "Как да защитим мозъка си? Трябва ли да приемаме хормони? Това е оправдан въпрос, това е добър въпрос. И най-краткият възможен отговор в момента е, че хормоналната терапия може да бъде полезна за облекчаване на редица симптоми, като горещи вълни, но в момента не се препоръчва за профилактика на деменцията. И много от нас работят върху тестване на различни формули и различни дози и различни времеви линии, и да се надяваме, че тази работа ще доведе до промяна в препоръките в бъдеще.

Междувременно има и други неща, които днес можем да направим за подсилване на хормоните ни и влиянието им върху мозъка които не изискват лекарства, но изискват добър поглед върху начина ни на живот. Това е така, защото храните, които ядем, колко упражнения правим, колко сън получаваме или не получаваме, колко стрес имаме в живота си, това са нещата, които всъщност може да повлияйат на хормоните ни - за добро и за лошо.

Храната например. Има много диети, но проучванията сочат, че специално средиземноморската диета подпомага здравето на жените. Жените на тази диета са с много по-малък риск за когнитивно влошаване, за депресия, за сърдечни заболявания, за инсулт и рак, и те също имат по-малко горещи вълни. Интересното при тази диета е, че е доста богата на храни които съдържат естрогени под формата на фитоестрогени или естрогени от растенията които действат като леки естрогени в нашите тела. Някои фитоестрогени са свързани с възможен риск от рак, но не и тези в тази диета, които са безопасни. Особено от лененото семе, сусамови семена, сушени кайсии, бобови растения и редица плодове. И добри новини за някои, тъмния шоколад съдържа фитоестрогени също.

Храната е един от начините да приемаме естроген, но е също толкова важно и да избягваме нещата които потискат нашите естрогени, особено стрес. Стресът може буквално да открадне естрогените ви, и това е защото кортизолът, кой е основният хормон на стреса, работи в баланс с нашите естрогени. Така че, ако кортизолът се повиши, естрогените намаляват. Ако кортизолът спадне, вашите естрогени обратно се повишават. Така че намаляването на стреса е наистина важно. Това не просто помага в ежедневието ви, то също помага на мозъка ви.

https://www.ted.com/talks/lisa_mosconi_how_menopause_affects_the … cript?language=bg

Аз го приемам така - с ХЗТ лекуваме неприятните симптоми на менопаузата, докато с промяната на начина на живот премахваме причината за тези симптоми. Сигурна съм че също както бремеността може да бъде песен и си е съвсем естествена, така и менопаузата може да бъде песен и си е съвсем естествена.

# 526
  • София-Младост
Аз също бях няколко години с Примолут нор. Всеки месец.

# 527
  • София
Дойде ми по-рано. И плача. След празниците ще си запиша час за АГ.

# 528
Аз го приемам така - с ХЗТ лекуваме неприятните симптоми на менопаузата, докато с промяната на начина на живот премахваме причината за тези симптоми. Сигурна съм че също както бремеността може да бъде песен и си е съвсем естествена, така и менопаузата може да бъде песен и си е съвсем естествена.
Не ми е възможно да се съглася с написаното. Звучи като пример как ако ям пресен магданоз мога да премахна плоскостъпие. Причината за тези симптоми в пременопаузата е именно липсата на хормон/хормони , които ако можеше да бъдат тотално заменени  с храна и начин на живот  - щеше да е чудесно.... но не е. Тази липса не може да се замени равностойно нито с храна , нито с  продукт от естествен произход ( див ямс , цимифуга и пр. и пр). Говорим за възможно (!) облекчаване ( тук има доста дами изпили тонове такива без особено подобрение ) Иначе наистина би могло да стане с лекарствени средства ( хормони и ХЗТ в това число ) но те си имат показания, иначе вместо да се изпишат вежди ще се извадят очи. Дори на нелекарствени добавки  пише да се приемат определено време - месец, 6 месеца,  година. Така че менопаузата Е естествен процес на остаряване - за някои е приятен,  за други не чак толкова, за трети е мъка. За да премахнете симптомите трябва да приемате лекарства, но при определени условия и за определено време. Ако не отговаряте на условията оставате без лекарства ... и си страдате.

Добре че споменахте и бремеността защото тя е много добър пример в подкрепа на моето мнение, обаче не искам да задълбавам.  Тя е естествено, но небезопасно състояние в живота на една жена. Ненапразно толкова много жени са мрели от беременност или раждане в зората на развитие на живилизованата медицина. За едни бремеността може да  е песен, за други да е невероятно изпитание , което няма как да бъде подобрено с храна или медитация. Визирам жени без проблемно забременяване и износване. Но така сме жените, никой не може да премери обувките на другия . Иди обяснявай на  друга какъв тежък цикъл имаш ... ако тя го е нямала,  няма и как да те разбере.

Последна редакция: вт, 21 дек 2021, 16:01 от _re_ge

# 529
Рок, що ще плачеш? Много ли подрани?

# 530
  • София
Имам си други проблеми, но явно заради хормоните съм особено ревлива. Иначе по календар подрани с 4 дни.

# 531
А аз имах много болезнена овулация, все едно седя на щраусово яйце.И сексът ми е силно болезнен в тези дни.Не знам това на какво е липса или свръх..🤦🏻♀

# 532
  • София
На мен овулацията ми е ок, само че имах зацапване. Абе нещо не е наред...

# 533
И подраняването и закъснението и зацапването са все нормални неща по време на пременото. Rockstar, отивай на лекар, само ще се успокоиш. Иначе за сълзите те разбирам. В този период по принцип стават жените по-чувствителни и раздразнителни, камо ли ако имат и някакви други проблеми (кой ли няма). Аз в момента съм така. Сълзите ми тръгват буквално от нищо. Опитвах да се прикривам и да се правя на силна,  но се отпуснах и си поплаквам. Имам си проблеми, сезона е депресиращ и така се получава.

# 534
  • Пловдив
И аз ходих тая сутрин, но нищо не се видя...та ще ходя пак януари на чист ден и така.

# 535
И аз цинкям от най-малкото, ама вече
ми
писна да се правя на твърда жена и да се справям с всичко.То пък и защо ли?!Но е факт, че от най-малкото мога да ревна, което преди никога не е било.

# 536
  • тук-там
Някой има ли преки впечатления от менопротект? Повлиява ли нощните изпотявания? Изобщо ще ми бъде полезно да споделите ефективен препарат за този симптом. Скоро се сдобих с него и не знам как да го боря.

# 537
  • София
Не ми е възможно да се съглася с написаното. Звучи като пример как ако ям пресен магданоз мога да премахна плоскостъпие. Причината за тези симптоми в пременопаузата е именно липсата на хормон/хормони , които ако можеше да бъдат тотално заменени  с храна и начин на живот  - щеше да е чудесно.... но не е. Тази липса не може да се замени равностойно нито с храна , нито с  продукт от естествен произход ( див ямс , цимифуга и пр. и пр). Говорим за възможно (!) облекчаване ( тук има доста дами изпили тонове такива без особено подобрение ) Иначе наистина би могло да стане с лекарствени средства ( хормони и ХЗТ в това число ) но те си имат показания, иначе вместо да се изпишат вежди ще се извадят очи. Дори на нелекарствени добавки  пише да се приемат определено време - месец, 6 месеца,  година. Така че менопаузата Е естествен процес на остаряване - за някои е приятен,  за други не чак толкова, за трети е мъка. За да премахнете симптомите трябва да приемате лекарства, но при определени условия и за определено време. Ако не отговаряте на условията оставате без лекарства ... и си страдате.

Добре че споменахте и бремеността защото тя е много добър пример в подкрепа на моето мнение, обаче не искам да задълбавам.  Тя е естествено, но небезопасно състояние в живота на една жена. Ненапразно толкова много жени са мрели от беременност или раждане в зората на развитие на живилизованата медицина. За едни бремеността може да  е песен, за други да е невероятно изпитание , което няма как да бъде подобрено с храна или медитация. Визирам жени без проблемно забременяване и износване. Но така сме жените, никой не може да премери обувките на другия . Иди обяснявай на  друга какъв тежък цикъл имаш ... ако тя го е нямала,  няма и как да те разбере.

Начина на живот и храненето могат да предотвратят драстичното намаляване на хормоните. Колкото и да не ни се вярва, и колкото и да ни се струва излишно натякването за стреса, той силно изтощава тялото и намалява производството на хормоните. При възстановяването на един добър режим, за мен процесите могат да се забавят и дори обърнат - нека вярваме в мъдростта на природата. Въпросът е, че няма лекари, които да ни подкрепят в това начинание, аз имам усещането, че в БГ въобще не се обръща внимание на превенцията.
Например гинеколог, който да седне и да ми обясни какво да очаквам в оттук нататък, какво е нормално, какво не е, от какво трябва да се притеснявам, какви изследвания да си правя и т.н Всичко е на конвейнр или се реагира ако има вече проблем. И какво се получава - всеки цикъл е стрес - ще ми дойде/няма да ми дойде и целия комплект от неприятни симптоми. Обяснявам - от известно време имам силен ПМС, който преди съм нямала, имам това и това. Изписват ми хапчета и ме пращат в къщи да си ходя. Хормоните обикновено на моя глава си ги пускам. Всичко е нормално, нормално за възсрастта ми и т.н. Но за мен не е нормално и си търся сама решенията. С много от симптомите имам огромно подобрение без пиене на хормони, с пиене на малко билки и всичко друго - промяна на режима. Но отнема време и няма универсална рецепта.

Иначе сте права за бремеността - че може да бъде и опасна и не съм казала, че трябва да лекуваме тези случаи само с храна и медитация, но какъв % са те от общия случай. И сравнението с преди не е много уместно предвид условията на хигиена и живот тогава (и пак опираме до това - оптимални условия и начин на живот).

# 538
  • София
Като казахте за нощни изпотявания. Преди да ми дойде, направо плувах цялата нощ! Даже ставах да се преобличам.

# 539
Докато пих Феминорм не се потях нощем. Спрях го като се наложи да пия примолут-нор. Странно това са си баш хормони, химия от всякъде, а напоследък се събуждам мокра. Особено между гърдите и по врата. 🤔

Общи условия

Активация на акаунт