Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 18

• 46 538
  • 766
  •   1
Отговори
# 105
Момичета, случайно да знаете в Сити Клиник до колко часа мога да изследвам Анти Ха и Аспи? В смисъл към 16 часа ще отида, дали изследват по това време?

# 106
Моето АГ иска да пускам изследванията всеки месец (аз съм с няколко мутации + Лайдън). На хематолог ходих в трети и осми месец, но моето АГ всъщност е наясно с тромбофилията и следи нещата адекватно + на всеки преглед прави доплер. Не знам по отношение на НМХ дали имунологът може да е от полза, честно казано.
В хода на бременността, ако имаш някакви притеснения, бих те посъветвала контролно да посетиш хематолог.

Ходя при доц. Конова, всъщност пропуснах да спомена, че тя е и двете - и имунолог, и хематолог и работи в клиника по репродуктивно здраве, където е и АГ-то, което ме следи и те си имат някаква методика на работа и обмен на досиетата на пациентите. Така че ще пробвам да им се доверя, пък да видим..

# 107
Момичета, на този ден, който се оказа така тъжен за толкова хора, животът доказа, че може да бъде и силен и превъзмогващ. Роди се Александър, който сам избра датата си на секцио, тръгвайки по естествен начин Simple Smile Благодаря на д-р Вецев, който ме накара да се чувствам в сигурни ръце, и на Имир за помощта. Бебето е 3300 и 50 см, а аз се възстановявям бързо. Благодаря и на вас за съветите и напътствията през това 9-месечно приключение! Blue Heart

# 108
Момичета, дайте ми съвет, много се разстроих и обърках.
Писала съм и преди, но накратко, моята история е следната: бременна съм в 9 г.с., инвитро, дълго чакана и изстрадана бременност. С PAI и MTHFR. Преди 3 седмици се появи леко зацапване и кървене. До днес все още имам зацапване. Имах хематом, който днес е силно намалял, бебето се развива чудесно, АРТТ, Фибриноген и Д-димер са ми ок.
Миналата седмица се видях с д-р Вецев и д-р Чучумишев. Терапията, назначена от Вецев, е Фракси 0.3, Натаспин 1 и съм спряла Аспирина.
Днес се видях с лекаря, който ми направи инвитрото, д-р Райков от Токуда. Макар той да знае, че съм на антикоагулантна терапия, като че ли днес го осъзна или може би като разбра, че съм се видяла с Вецев, откачи буквално. Развика се как той ме чакал от 2 седмици да спра да кървя, а аз си слагам Клексан, как като толкова съм искала, да съм ходела да абортирам и какви ли не неща. Веднага обърна да ми говори на "вие" и едва ли не прекрати всякакъв разговор с мен. Категоричен е, че веднага трябва да спра Натаспина и Клексана.
Много се разстроих, защото от всичко четено, включително и в този форум, от консултацията с Вецев и Чучумишев знам, че в никакъв случай не трябва да правя това.
Някой от вас срещал ли е такива реакции от своя лекар? Какво мислите за тази ситуация? Аз едвам се сдържах да не се разплача, а това е последното, което ми трябва сега...

# 109
Започната терапия не се спира. Вместо да ти крещи този лекар можеше да ти изпише прогестерон, както се прави при кървене. Вецев или Чучумишев знаят ли че си с кървене? Според мен забрави за Райков и си ходи при тези двамата които следят бременности. Репродуктивните като цяло са против терапиите с клексан дори аспирин, защото искат да се застраховат точно от кървене. Но за мен в началото беше по-важно да имам терапия и опасностите от липсата на такава отколкото да слушам репродуктивните. Те са добри в друго, може да отидеш на хематолог - аз в началото бях с терапия от хематолог докато ми дойде часа при Вецев. Инвитрото ми е в друга клиника но те бяха против клексан и терапия, така че спокойно мисля че това е мнението на репродуктивните като цяло. Не се разтройвай излишно и последно понеже имам години ходене по репродуктивни съм била при Райков не го харесвам и според мен е странен и абсолютно несериозен.

# 110
Съвсем спокойно мога да кажа, че д-р Вецев е бая в час с нещата и се движи по най-новите медицински методи и препоръки. Терапия с НМХ не се спира. При наличен хематом Клексанът даже по-бързо ще го резорбира. Аспиринът прави маточната лигавица по-рехава и съответно е възможно леко отлепяне на сакчето и кървене, най-вече в ранните седмици. Затова може да се спре.
Доста е неадекватно поведението на лекаря, особено да говори за аборт при здраво ембрионче, но всеки от тях има свой метод на работа. Сега ти си преценяваш кой да послушаш и чия терапия да следваш.

# 111
Да, аз съм на Утрогестан още от трансфера, не съм го спряла. И Вецев, и Чучумишев знаят за зацапването, знаят за терапията ми и именно Вецев ми включи Натаспин заради спрения аспирин и ми намали Фракси от 0.4 на 0.3. Чучумишев абсолютно го подкрепя в тази терапия.
Не знам, досега се разбирах с Райков с всичките му странности, но това днес беше ужасно. Така или иначе е време да се прехвърля за проследяване на бременността при Вецев и да спра да се виждам с Райков. Жалко е, че така стана точно накрая. Исках съвсем чистосърдечно да съм коректна и да знае кой ме поема и на каква терапия. За съжаление това отключи някаква силна реакция в него и бях залята от обвинения и пасивна агресия. Дано не се случва с вас, но май трябва винаги да имаме едно наум с всички лекари.
Благодаря ти, Winter.

# 112
  • София
За съжаление на много доктори егото им е по-голямо от здравия разум, явно и от възпитанието. Така или иначе репродуктивния повече от 8-9 седмица няма какво да те проследява, слушай си Вецев, той има доста опит в проследяване на рискова бременност. В този момент вече трябва да почне да се следи кръвотока и морфологично самото бебе, така че си се ориентирала към правилните специалисти. Стискам палци всичко да е наред!

# 113
Момичета, пиша тук (след като вече съм била на лекар), защото съм в паника.. Първа бременност ми е.. 5 с. + 5 дни. Сутринта имах розово зацапване/течение и аз не знам - розова беше тоал. хартия и веднага отидох на лекар, който видя пулс, жълто тяло, но и "леко" отлепяне. Изписа ми дуфастон, да не бия утре клексана (мутациите ми не са от най-рисковите), да спра за няколко дни аспирина и ако до неделя не приключи зацапването да ида в болница. На въпроса дали е опасно, каза,че всяко отлепване е опасно, но се надява всчко да е наред...
Много ли е опасно това?

# 114
Момичета, пиша тук (след като вече съм била на лекар), защото съм в паника.. Първа бременност ми е.. 5 с. + 5 дни. Сутринта имах розово зацапване/течение и аз не знам - розова беше тоал. хартия и веднага отидох на лекар, който видя пулс, жълто тяло, но и "леко" отлепяне. Изписа ми дуфастон, да не бия утре клексана (мутациите ми не са от най-рисковите), да спра за няколко дни аспирина и ако до неделя не приключи зацапването да ида в болница. На въпроса дали е опасно, каза,че всяко отлепване е опасно, но се надява всчко да е наред...
Много ли е опасно това?

Здравей,
аз бях с отлепване в началото, точно около 5-6 г.с. Тогава още не ми бяха открили мутации, та не бях на инжекции, но пиех аспирин в по-ниска доза.
Оправи се с повече почивка и лежане и на следващия преглед след 2 седмици всичко беше наред. Опитай да си спокойна и си почивай повече - без пътуване, дълго движение и т.н. Simple Smile

# 115
Момичета, тези дни някой да е взимал клексан да сподели от къде в София? Не мога да намеря по аптеките, а имам само 2 инжекции останали.

# 116
Момичета, тези дни някой да е взимал клексан да сподели от къде в София? Не мога да намеря по аптеките, а имам само 2 инжекции останали.

Началото на седмицата си взех 2 кутии от аптека Марешки на ул. Оборище. Казаха, че зареждат през ден, през два.

# 117

Пиши на вносителя Санофи, съдействат с намиране.

# 118
Благодаря, Elinor_B! Намерих в първата аптека Марешки, в която влязох. Казаха, че зареждат редовно.

# 119
Здравейте, момичета. В 21г.с., имам тромбофилия -1154А в VEGFA гена (в хомо- или хетерозиготно състояние), +505 G в TAFI гена (в хомо или хетерозиготно състояние), както и хетерозогптен носител PAI 4G/5G. С гестационен диабет съм.
До към 12та ГС пих аспирин протект, но ФМ го спря тъй като бях хоспитализирана с не малък хематом и съответно кръвоизлив.
Тези дни бях на ендокринолог и тя твърди, че задължително трябва да поя Аспирин Протект от 150 Мг, както и Нат А Спин.
ФМ продължава да е категоричен, че не трябва да приемам никакви препарати и това може са доведе до нов кръвоизлив и загуба на плода. В началото на бременност щ, още преди да получа кръвоизлива се консултиран с ангиолог и хематолог, които не много категорично мк казаха, че “няма да ми навреди”, ако пия аспирин протект.
В двата случая мнението на лекарите е много крайно (смърт на плода) много съм притеснена и не знам какво да направя.
Моля, посъветвайте ме. Някой имал ли е подобен проблем?

Общи условия

Активация на акаунт