Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 18

• 46 594
  • 766
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте! Аз съм 29-а седмица с 4g/5g и от положителния тест досега слагам клексан 0,4 през ден, като го редувам с аспирин. Терапията ми е назначена от доц. Конова, но АГ наскоро ми спомена, че след 34-а седмица задължително трябва да спра аспирина и евентуално да остана само на клексан. Преди това пък Апостолова в Селена ми беше предложила да спра клексана до 34-а, защото било излишно да се боцкам през цялото време и да го започна отново след това, но не спомена нищо за спиране на аспирина. Общо взето всеки има различно мнение по въпроса и не знам вече на кого да вярвам. В крайна сметка, задължително ще се консултирам и с доц. Конова дали да спирам аспирина, на нея й изпращам хемостаза всеки месец и засега всеки път препоръчва да не променяме терапията. Някой има ли представа как се процедира и защо било задължително да спирам аспирина, понеже аз не съм наясно и тепърва ще трябва явно да взимам решения на кого да се доверя по този въпрос.

# 151
Аспиринът за разлика от клексана е с "натрупване", т.е. на тялото трябва време, за да се изчисти ефекта от него. Освен това той няма антидот (пак за разлика от клексана). Спира се преди раждане/операции, за да няма кървене, което не може да се овладее. А кое и дали конкретно в твоя случай трябва да се спира само лекуващият лекар може да каже.

# 152
Аспиринът за разлика от клексана е с "натрупване", т.е. на тялото трябва време, за да се изчисти ефекта от него. Освен това той няма антидот (пак за разлика от клексана). Спира се преди раждане/операции, за да няма кървене, което не може да се овладее. А кое и дали конкретно в твоя случай трябва да се спира само лекуващият лекар може да каже.

А това важи ли и за натаспина или е само конкретно за аспирина?

# 153
Честно казано не знам какъв точно е механизма на действие на натаспина, но мисля че не е толкова силен като аспиринане. Той може и до по-късна седмица да се пие.

# 154
Това обяснява нещата, не знаех, че аспиринът е с натрупване. Единствено ме притеснява да не се стигне отново до различни препоръки и накрая да трябва аз да решавам на кого да се доверя. Прави ми впечатление, че често лекарите са на различно мнение, що се отнася до терапиите за тромбофилия, и накрая бременните са поставени в ситуация да избират на кого да се доверят, а не би трябвало, защото не сме достатъчно компетентни да взимаме такива решения.

# 155
Това обяснява нещата, не знаех, че аспиринът е с натрупване. Единствено ме притеснява да не се стигне отново до различни препоръки и накрая да трябва аз да решавам на кого да се доверя. Прави ми впечатление, че често лекарите са на различно мнение, що се отнася до терапиите за тромбофилия, и накрая бременните са поставени в ситуация да избират на кого да се доверят, а не би трябвало, защото не сме достатъчно компетентни да взимаме такива решения.

За съжаление съвсем скоро изпаднах с подобна ситуация - сама са взема решението как да продължа своята мед. терапия.
В крайна сметка реших да се консултирам с хематолог с опит при бременни жени (проф. Паскалева от 3та Градска болница).
Надявам се да съм взела правишното решението.

# 156

За съжаление съвсем скоро изпаднах с подобна ситуация - сама са взема решението как да продължа своята мед. терапия.
В крайна сметка реших да се консултирам с хематолог с опит при бременни жени (проф. Паскалева от 3та Градска болница).
Надявам се да съм взела правишното решението.
Аз, честно казано, благодаря, че имам лека тромбофилия и слава Богу, до момента не е имало някакви проблеми, защото не виждам някой да обръща по-специално внимание на състоянието ми. АГ редовно забравя, че съм на клексан и аспирин. Лекарката, при която ходих 2 пъти на фетална морфология, единствено ми вписа по-висок риск да се роди бебето с ниско тегло, но допълни "вие го профилактирате, така че не би трябвало да има проблем". Доц. Конова, спрямо резултатите от хемостаза, които й пращам по имейл веднъж месечно, засега препоръчва да не променяме терапията и някак си я чувствам малко неглижирана цялата работа.

# 157
  • Варна
Според вас възможно ли е фраксипарин да причини сериозен кръвоизлив? 9 дни си го поставях и около 8 седмици получих много силен кръвоизлив със съсиреци. Отлепяне на се видя. От Варна съм и съм правила консултация с д- р Константинова- генетик и д-р Красимира Желязкова. Д-р Константинова мк каза да спра фраксипарина за няколко дни, д- р Желязкова смята, че няма нужда да го слагам на този етап според показателите на кръвните изследвания. С хомозигот 4G/4G съм. И при мен е огромна дилемата коя терапия да следвам.

# 158
Момичета, ок ли е, ако инжекцията се бие на равнището на пъпа, но все пак на 5 см от него?  Най-долната част на корема вече ми е доста синя :/

# 159
Според вас възможно ли е фраксипарин да причини сериозен кръвоизлив? 9 дни си го поставях и около 8 седмици получих много силен кръвоизлив със съсиреци. Отлепяне на се видя. От Варна съм и съм правила консултация с д- р Константинова- генетик и д-р Красимира Желязкова. Д-р Константинова мк каза да спра фраксипарина за няколко дни, д- р Желязкова смята, че няма нужда да го слагам на този етап според показателите на кръвните изследвания. С хомозигот 4G/4G съм. И при мен е огромна дилемата коя терапия да следвам.
Предполагам, че е възможно, тъй като последният път като бях при д-р Сигридов ми каза, че ако Фраксипарина не е дозиран правилно, може да доведе до кръвоизливи.

# 160
Здравейте, дали някой има контакти на Доц. Русев, тъй като звънях в клиника Малинов да си запиша час, но ми казаха, че вече не записват часове за него тъй като от януари вече няма да е част от техния екип...

# 161
Здравейте, дали някой има контакти на Доц. Русев, тъй като звънях в клиника Малинов да си запиша час, но ми казаха, че вече не записват часове за него тъй като от януари вече няма да е част от техния екип...

Нямам телефон, но бях при него преди няколко дни за първичен преглед, назначи ми изследвания и каза да отида от понеделник до четвъртък между 9 и 10ч., тогава приемал без часове (но не знам дали е само за негови пациенти или по принцип). Явно слуховете, че отива при Сигридов са верни. Сега и при него ще стане ужас с часовете...

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 19:23 от TheAxe

# 162
Русев се мести при Сигридов , и телефона си Русев не вдига

# 163
Здравейте, дали някоя от вас би могла да ми помогне и да ми каже има ли нещо притеснително?

# 164
  • София
Евелина, имаш хомозиготна мутация в гена MTHFR който отговаря за усвояването на витамините Б9 и Б12. Пусни изследване на Б9, Б12 и хомоцистеин, при ниски нива на витамините може да се повиши хомоцистеина, което е рисков фактор за сърдечно съдови инциденти. Добре е да поддържаш нивата на витамините близо до горната граница. Трябва да приемаш само метилирани форми на Б9 и Б12 - фолат/метилфолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо цианкобаламин за Б12. Синтетичните витамини при мутация в този ген не се усвояват от организма, а напротив - даже пречат за усвояване на бионаличните форми.

В гена на PAI имаш хетерозиготна мутация. В този случай се препоръчва да изследваш още два гена - ACE и factor 13 (изследват се в Геника) - ако и в тях излезе мутация, е добре да ти назначат терапия при бременност.

Пп. Скрий си личните данни от снимката на изследването.

Общи условия

Активация на акаунт