Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 18

• 46 522
  • 766
  •   1
Отговори
# 630
А докато го приемате взимате ли допълнително B6( на горна граница го подържам)?

# 631
Някоя да има проблем с подути/ отекли крака сутрин? Като си обуя обувките са ми тесни, но в момента, в който се разходя и спадат.
Притеснено ми е единствено, че се случва сутрин, а е обикновено вечер, Та се зачудих дали не е заради прееклампсия Та 🤔

# 632
Някоя да има проблем с подути/ отекли крака сутрин? Като си обуя обувките са ми тесни, но в момента, в който се разходя и спадат.
Притеснено ми е единствено, че се случва сутрин, а е обикновено вечер, Та се зачудих дали не е заради прееклампсия Та 🤔
Не си търсете диагнози като прееклампсия във форум - ако имате съмнения, веднага ги обсъдете с лекаря.

# 633
Не си търсете диагнози като прееклампсия във форум - ако имате съмнения, веднага ги обсъдете с лекаря.
Нищо не си търся, преди няколко поста съм обяснила, че я имам и доста подробно съм си разказала случая. Интересуваше ме някой с подобен проблем дали не е свързано с нея

# 634
  • София
Хайде ако може прочети този текст внимателно. И след това отиди на лекар, защото никой от нас тук не може да помогне повече от това.

За прееклампсия копирам текста от първа страница на темата. Новодошлите могат да прочетат първия пост, за да се ориентират. Профилактиката за прееклампсия е аспирин протект, обикновено 150мкг., в комбинирания БХС в 12гс има скрининг за прееклампсия.

Прееклампсията е усложнение най-често през втората половина на бременността (след 20гс), по-рядко в по-ранна седмица или след раждането. Изразява се с хипертония (високо кръвно налягане) и протеинурия (загуба на белтък), може да има и отоци по ръцете и краката. Причините за развитие на прееклампсия могат да са различни - имунологични, генетични, проблеми с плацентарния кръвоток и др. Може да се прояви под лека или тежка форма.
Симптоми:
- хипертония - кръвно налягане над 140/90
- протеинурия - над 300мг за 24ч (загуба на белтък)
- отоци по ръцете или краката
- нарушен кръвоток, изоставане на плода
- понижаване на тромбоцитите с повишаване на чернодробните ензими (АСАТ, АЛАТ)
- главоболие, дразнене от светлина, пищене на ушите, зрителни смущения, болки високо в корема и др.
- бързо наддаване на тегло
Важно е при появяване на някои от тези симптоми веднага да се свържете със следящия ви АГ, за да направи необходимите изследвания и да предприеме мерки.

# 635
Здравейте,

Предстои ми Ин Витро процедура, преди която направих изследвания за тромбофилиа. Излязоха ми следните мутации
MTHFR ген (c.1298A>C) Хетерозиготен носител, генотип A/C
PAI-1 4G/5G Хомозиготен носител, генотип 4G/4G
VEGFA ген (c.936C>T) Хетерозиготен носител, генотип C/T
TAFI ген (c.+505A>G) Хомозиготен носител, генотип G/G
Въпросът ми е - към какъв лекар трябва да се обърна за да  ми разтълкува резултата?

# 636
shushonder, ако е само за тълкуване и генетик ще ти свърши работа. Терапията е добре да ти я назначи хематолог.

# 637
Здравейте! Накратко за моята история, имам ендометриоза, премахната лапароскопски. Последва и лечение. След това забременях на 7м опити, но загубих плода в 7 гс. В последствие направих изследвания за тромбофилия имам мутации MTHFR и MTRR, приемам метилирана фолиева киселина, вит б комплекс, и желязо,назначени от др Калчев. Препоръча ми консултация с хематолог, тъй като изследвания за придобитата тромбофилия, нещо не му харесаха. Вродена тромбофилия нямам.
Колебая се между доц. Русев и док Тончев в МЦ др Калчев. Прикачвам ви моите изследвания. Поради намален кръвооток, също потвърдено от др Калчев, приемам аспирин към момента. Пожелавам на всички момичета успех.

# 638
Здравейте, след много отлагане накрая реших, та отидох при проф. Станева, та тя веднага каза, че според нея дозата на Фракси ми е ниска и ми пусна Анти Ха.  Резултатът 0,18 - под нормата.

Въпреки че не беше излязъл директно ми каза да почна да бия 2 по 0,4. Малко ме е яд, че не отидох по-рано при тесен специалист, тезата на АГ и Марков беше - лекуваш се вече, стискаме палци оттук нататък, но съм донякъде успокоена, че ще вземем мерки за кръвотока.

Не знам дали натаспина и аспирина, които пият донякъде са успели да компенсират недостатъчната доза Фраксипарин, ама предвид че фибриногенът ми  след бит  Фраксипарин е 5,3 - долу горе, да, ама не съвсем.

# 639
Здравейте! Имам бърз въпрос към пациентките на доц. Конова.

Скрит текст:
Даде ми едно листче с изследвания, които да пускам всеки месец (коагулация), свърза ме със сестрата/координаторката си, само не разбрах дали трябва всеки месец да й ги изпращам ИЛИ само да ги изпращам, ако някой показател не е наред, за да ги предаде тя на доцентката?
Хем ми го обясни, хем съм го чела тук в темите, и пак забравих.

# 640
Здравейте! Имам бърз въпрос към пациентките на доц. Конова.

Скрит текст:
Даде ми едно листче с изследвания, които да пускам всеки месец (коагулация), свърза ме със сестрата/координаторката си, само не разбрах дали трябва всеки месец да й ги изпращам ИЛИ само да ги изпращам, ако някой показател не е наред, за да ги предаде тя на доцентката?
Хем ми го обясни, хем съм го чела тук в темите, и пак забравих.

Какви изследвания точно ви назначи?

# 641
ПКК, Фибриноген, Протромбиново време, Време на съсирване, Време на кървене, D-dimer, аPTT, INR. На едно напечатано листче - затова предположих, че на всичките си пациентки дава такова.
Изследванията ми изглеждат съвсем ОК, всичко е в норма, затова се чудя дали да ги занимавам изобщо от центъра със себе си, или да продължа да си ги следя сама.

# 642
А аз да попитам дали преди да си пуснете тези изследвания сутринта си поставихте инжекция или след изследванията я сложихте? Аз също имам такова листче и тепърва ще ми предстои да ги правя, но забравих да я попитам. От нейна пациентка от преди знам, че трябва да не се поставя инжекцията преди даване на кръв за изследванията, за да не повлияе на резултатите.

# 643
  • Sofia
Проф. Паскалева ми пуска д-димер, фибриноген и др. (заедно с анти Ха и Аспи Тест) някъде около 4 часа след поставена инжекция. Така че след толкова време едва ли пречи на изследванията.

# 644
ПКК, Фибриноген, Протромбиново време, Време на съсирване, Време на кървене, D-dimer, аPTT, INR. На едно напечатано листче - затова предположих, че на всичките си пациентки дава такова.
Изследванията ми изглеждат съвсем ОК, всичко е в норма, затова се чудя дали да ги занимавам изобщо от центъра със себе си, или да продължа да си ги следя сама.
Аз съм в същото положение като теб. И аз н3 разбрах от притеснение дали на всеки 4 седмици да ги пращам и кога да ги правя, преди НМХ или след? Ако може някой да се включи ще е полезно и за двете ни!

Общи условия

Активация на акаунт