Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 18

• 46 478
  • 766
  •   1
Отговори
# 675
Да, Жасминче. Аз съм със седемте мутации и имам 3-месечно диване. С подходящата терапия и изкъсо следене се получават нещата .
Благодаря ти ! ❤

# 676
По принцип има известна логичност в това, че вечерта се повече сгъстява просто защото не се движим. Все пак движението през деня кара кръвта да циркулира по бързо. Аз се чуствам объркана наистина. Единствено, разбрах че е важен часа за поставяне. Разбрха и че ако се прави изследването трябва да е сутрин и е добре да е преди разрвждащото. Ако се слага вечер инжекцията сутринта няма проблем да е изследването, но ако е сутрин има известно влияние? Правилно ли съм разбрала момичета? Наистина ми е пълна каша, а не искам да чакам до последния момент за да се информирам този път, от кън информация не искам да си я спестявам....
А, и друго исках да ви попитам преди да отида при доц. Русев, АГ видя мутациите и ми каза по време на опитите да пия асперин сутрин от 17 ден на МЦ до идване. И Натаспин от 14 МЦ до идване. В това има ли някаква логика? Някой правил ли е така?
 Доц. Русев не обърна внимание на това.

П. С. Аз сега като го написах, най-вероятно е посочил сутринта за да се слага вечер самата инжекция. Понеже ми каза, веднага след + тест да се свържа.

# 677
Аспиринът се пие вечер между 18-20 часа. Причината беше свързана с тромбоцитната активност, но не помня вече. Следователно НМХ трябва да е сутрин. Ако терапията включва само НМХ може и вечер да се поставя.
Аспиринът се пие след овулация, иначе може да я подтисне. Спира се при цикъл, за да не се получи кръвоизлив.

# 678
Мен винаги ме е озадачавала препоръката за пиене на аспирин по време на опити... И аз имах такава от Русев, но не спазих тъй като и АГ, което избрах не я потвърди.
Идеята ми е, че в някои случаи опитите могат да продължат доста месеци, и после евентуално терапия с аспирин по време на самата бременност.  Това мен лично ме притеснява.. Примерно 1,5г нон стоп аспирин..
При мен и така се получи.. За разлика от първите 2 бременности, които се получиха на 1-2 месец, за тази чакахме 9-10 месеца..

# 679
Аз пих аспирин по време на овулация и забременях на втория месец.

# 680
На мен АГ също ми каза да пия аспирин при започване на опити, но все пак ще се консултирам с хематолог преди това. Все още не сме започнали.

Последна редакция: нд, 20 фев 2022, 23:34 от Infinity7

# 681
Момичета, а тези от вас, които са на Аспирин Протект по време на бременност - казали ли са ви за колко време? Аз го пия от самото начало и АГ спомена, че трябва до… забравих коя, но късна седмица, трийсет-и-някоя.  Като същото предписание за момента ми даде и хематолог/имунолог,  но аз пак да си сверя и тук.
Предишната ми бременност също ми беше назначен, но ми го спряха към 4-5 месец, не помня вече точната причина. С  нискорискови мутации съм.

# 682
Здравейте, не съм се включвала в темата от 2019 г. С хетерозиготен генотип 4G/5G и хомозиготен генотип АСЕ съм. Бременна съм за втори път. Първият път бях на аспирин от 5-6 г.с. Сега АГ каза, че нямало нужда. На БХС обаче се видя, че имам много нисък плацентарен протеин и специалистът по ФМ ми назначи 150 мг аспирин. Сега вече ми е малко по-спокойно и се надявам да е достатъчно. На своя глава си пускам изследвания всеки месец, доста показатели, които са в пакет и към тях добавям протромбиново време, Д Димер и още 1-2 неща бяха. Това достатъчно ли е или трябва на 2-3 седмици? Май по-назад видях и други с моите мутации, но с включен НМХ. А има ли такива, които са само на аспирин?

Ще трябва да си търся и АГ, което следи кръвотока, че моят досега май не го е гледал, а съм в 15 г.с... Първата бременност май го правеше, но трябваше аз да го подпитвам и май се дразнеше леко... Някой следи ли се при д-р Ибрям? Той следи ли кръвотока?

Celeste, всичко от първата бременност ми се е изпарило, но аз пих АП до доста късна седмица... Май докъм 34-35 г.с Проф.Паскалева искаше по-рано да го спирам, но аз си го продължих 🤷

# 683
  • София
Мен винаги ме е озадачавала препоръката за пиене на аспирин по време на опити... И аз имах такава от Русев, но не спазих тъй като и АГ, което избрах не я потвърди.
Идеята ми е, че в някои случаи опитите могат да продължат доста месеци, и после евентуално терапия с аспирин по време на самата бременност.  Това мен лично ме притеснява.. Примерно 1,5г нон стоп аспирин..
При мен и така се получи.. За разлика от първите 2 бременности, които се получиха на 1-2 месец, за тази чакахме 9-10 месеца..

Ако имаш мутации, пиеш аспирин до живот, заради собственото ти здраве, не само заради опити, не разбрах какъв е проблемът. Аз пия аспирин всяка вечер, 75мг, от 10 години насам вече, въпреки че от раждането на малкия ми син минаха 4 години, си продължавам и ще го пия завинаги. Правих си 2 операции от тогава, бях и на Фраксипарин, пак заради мен самата.

# 684
  • Sofia
Ако имаш мутации, пиеш аспирин до живот, заради собственото ти здраве, не само заради опити, не разбрах какъв е проблемът. Аз пия аспирин всяка вечер, 75мг, от 10 години насам вече, въпреки че от раждането на малкия ми син минаха 4 години, си продължавам и ще го пия завинаги. Правих си 2 операции от тогава, бях и на Фраксипарин, пак заради мен самата.
Ти с какви мутации си? Имала ли си ССИ/ДВТ?
Питам, защото и двамата хематолози ми казаха, че ако не съм претърпяла някакъв ССИ, реално за тромбофилията извън рискови ситуации (операции и т. н.) няма профилактика.
Единствено доц. Русев ми беше казал, че е хубаво в по-напреднала възраст (50-60г) да пия профилактично АП/Акард.

# 685
Как ще се пие аспирин доживот заради мутации?? Изобщо не е необходимо, ако няма залежаване, операция или друго рисково събитие. Все пак има 32 фактора на кръвъсирването, всеки има някакви мутации. Ако имате тромбоза, се пият други, доста по-тежички лекарства, с един аспирин няма да се мине.
Възрастните често пият АП заради високо кръвно, проблеми със сърцето, тогава по-често се налага.

# 686
Момичета, а тези от вас, които са на Аспирин Протект по време на бременност - казали ли са ви за колко време? Аз го пия от самото начало и АГ спомена, че трябва до… забравих коя, но късна седмица, трийсет-и-някоя.  Като същото предписание за момента ми даде и хематолог/имунолог,  но аз пак да си сверя и тук.
Предишната ми бременност също ми беше назначен, но ми го спряха към 4-5 месец, не помня вече точната причина. С  нискорискови мутации съм.

На мен са ми казали до 32-34 седмица

# 687
По време на МЦ знам, че не се пие асперина, но по време на опитите значи, не всички сте пили. В крайна сметка, ще се консултирам пак с доц. Русев, но и той ми е писал да го пия.
За сега и АГ не съм избрала... Ходих при един, който ми прави кюртежа защото той единство от АГ дрто попаднах ми каза, като си тръгнеш от болницата първтаа ти работа е да си направиш изследване за тромбофилия. Имаше голям съсиряк на пъпната връв.
Друго АГ ми каза, щом съм стигнала до 6-ти месец не е това... Само ми казаха хормони да изследвам, явно мислеше, че е нещо от щитовидната за кръвното налягане специално. Ще ходя на ендокринолог все пак...
За момента пия асперин заради сърцето, понеже от Ковид имам усложнения и вода около него. Докато не реша този проблем не искам да започваме опити.
За това, нз, но кардиолога също нищо не каза, само ме пита кога ще забременявам заради друго лекарство, което не е съвместимо с бременност. Април месец пак ще ходя на консултация, но до тогава ще го пия асперина.

# 688
Не е вярно, че щом си стигнала до 6месец,значи не е проблема бил тромбофилия. За съжаление това е такова състояние, което може да доведе и до много по-късни загуби.

# 689
Абсолютно подкрепям Yan25. Паскалева изрично казва, че тромбофилията най-много влияе в третия триместър и има опасност от късни загуби, особено ако си без терапия.

Общи условия

Активация на акаунт