Домашното насилие – тема №3

• 73 653
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 165
Във всеки град има жилища на жилфонд, където може да се настани срещу символичен наем, също социални помощи за какво ли не. Верно е мизерия, но няма много друг избор. Обсче както се разбра проблема е друг, такива само си мрънкат, но си искат възлюбения. Няма много смисъл друг да и бере дерта.

# 166
  • София
И какво като има общински жилища? Чакат празни някой да се обади и тутакси да го настанят? Трябва да отговаря на определени условия.

# 167
За съжаление Андариел е права.

# 168
Моята съседка се върна.Току що се заформи страхотен скандал между мен и тях-мъжа й,майка му и бившия ми съпруг, който дойде по тяхно желание.Мъжа ме заплаши,че ще ме хване за гърлото и темподобни неща.Бившия ме защити и не се стигна до крайности.Искам да попитам -аз записах целия скандал на телефона.Мога ли въз основа на него,и въз основа на свидетелите,да подам сигнал,жалба,иск някакъв?Искам да навредя на този човек,искам да си получи заслуженото,искам да не се мисли за силен,за връзкар,за недосегаем.Имам познати полицаи и адвокати.Какво мога да направя,за да се стресне и да свие перките?

# 169
До колкото знам с или без запис, все тая(ако има по-запознати да се изкажат). Но можеш да подадеш жалба в полицията за заплаха и тормоз. Те са длъжни да го привикат. И така упоритито всеки път.
Човек, не се занимавай повече! Имах такъв случай, раздадох се, седях до телефона нощем от страх нещо да не стане с тази приятелка. Идваше вечер да реве, детето ми беше уплашено от вида и. Търсих служби, организации... Всичко се обърна срещу мен. За капак след известно време, мъжът и и роднините му искаха да я изгонят от там, но тя упорито седеше.

# 170
Ако той е отправил заплахи пред свидетели какво точно трябва да направя?Няма да оставя нещата така!

# 171
Може да подадеш жалба в полицията, ама освен да подпише, че няма да те закача повече, друго развитие няма да има. Със сигурност обаче повече не трябва да помагаш на жертвата му. Освен че е глупава и мазохист, за пореден показва неблагодарност пред теб. В жалбата мисля, че може да оставиш номерата на свидетелите и кварталния после ще звънне да пита и тях или ще дойде на адрес.

# 172
  • София
Жалба в полицията като опишеш случая. Ще го викнат да дава обяснения. Ако има втори случай - пак така. На свидетелите много не разчитай, освен на бившия си съпруг. Останалите най-вероятно ще се покрият и ще кажат, че дори не са били там, а ти си измисляш. Записа го пази, все пак е нещо материално, а не "този казал - онзи рекъл".

В повечето случаи така се получава. На мен ми се сърди назад една друга потребителка и са ми се сърдили и по други теми като съм казвала, че трябва там внимателно да се пипа, защото често помагачите си патят. Ама, как можело, това не било честно, жертвата била безпомощна, трябвало да се направи всичко. Хубав, да се направи, но насила добро не се прави, а жертвата трябва и тя да е готова да направи някакви стъпки. В най-добрия случай се казва "отиваш в полицията и в отделите на Закрила на детето или Агенция за социално подпомагане, обръщаш се към роднините си (родители, братя, сестри). Ако жертвата не е готова да направи това, значи вероятността изобщо нещо да направи клони към нула. Ако и роднините не се намесват, съвсем нищо не може да направи, защото те често после скачат да защитават себе си и, че им се меси някой в роднинските отношения. Затова си има служебни лица - социални работници. Ако жертвата се обърне към отделите, тогава социалните работници се заемат със случая и тяхна работа е да кажат какво и как точно да направи.

# 173
Записът не може да ти послужи за нищо, даже май е незаконно и записаният може да те съди за което (не съм съвсем сигурен), за доказателство- абсурд. Води се изпозлване на срс и без специално прокурорско решение нямаш право да го правиш.
Останалото- подаваш жалба в полицията, описваш всичко и посочваш кои са свидетели. Ще бъдат привикани и носят отговорност ако излъжат или премълчат нещо. Заплаха за физическа саморазправа е сериозно престъпление и май има предвидена ефективна присъда за него, най-малкото ще му връчат предупредителен протокол и при следващ скандал става лошо за него. В смисъл ако продължи след подадена жалба и връчен протокол да те заплашва, ареста не му мърда, от там вече според зависи. Така че действай по установения законов ред.

# 174
Много ви благодаря!Ще го обсъдя с бащата на децата ми и ще видим какво ще правим

# 175
  • София
Той може да не послужи, но е добре, че го има като застраховка, ако й потрябва. Не се знае, може и да й послужи. Да си го свали на флашка и да си го има като архив. Историята познава достатъчно публични случаи, в които уж записът не служи за нищо, но наличието му променя развитието на нещата, ако се знае, че го има.

# 176
По повод да не се намесва повече: аз съм на мнение, че човек трябва да се намеси (дори и да е заради съвестта му, един вид по-добре да се намесиш и да няма полза, отколкото да вземе да я убие примерно и ти да не си се опитал да помогнеш). Всяко нещо си има граници, естествено. То не може до безкрай. Щом знаеш, че си подавала ръка и то не веднъж, а няма оправия, тогава разбирам да се отдръпнеш. Но браво за отзивчивостта ти.

# 177
  • София
Телефон 112 е измислен - като има "да не я убие", този помагащ трябва да се обади на този телефон и да каже какво се случва, ако в момента има викове, крясъци и удари, или да каже на жертвата да си наеме адвокат да я посъветва. В яростта си насилникът може и нея да убие, и намесилия се пряко помагач. Хората имат основание да се страхуват да се намесват. Ако комшийката ми каже, че има насилие в дома, ще й кажа да отиде при родители, братя, сестри и да се обади в полицията. Няма да рискувам своя и на близките си живот. Насилникът няма да набие само нея, може да реши да си отмъсти и на мен. От мен толкова като помощ. Не съм полицай, нито социален работник, нито съм роднина. Обичайно роднините много добре знаят що за чудо си имат във фамилията и гледат те да се пазят.

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 21:30 от Andariel

# 178
Аз точно това имам предвид. Да я дръпне като е сама, да я пита има ли нужда от помощ, да я закара до някъде, да звънне в полицията и т.н. Не съм казала да ходи да се бие с него, естествено.

# 179
  • София
Не, няма да я дърпа и да я пита дали има нужда от помощ, да не говорим за предлагане да я закара някъде и да я води в полиция или по институции. Това е намеса в личния й живот. Ако някой има нужда от помощ той ще я потърси по някакъв начин.  Иначе става непоискано добро, а то излиза най-скъпо на този, който го е предложил. Често жертвите нямат никакво желание да споделят или да търсят помощ, не са стигнали до този етап и всяко питане към тях от страничен човек (който не е роднина или близък приятел) го приемат болезнено и дори може да е агресивно. Може на теория и като по филмите да изглежда много добре това дърпане настрани и предлагане на помощ, но реалността е често няма нищо общо с романтичната идея за помощта, която жертвата тутакси ще приеме и ще се държи зряло и ще действа. Нямаме тук героини от американски филм, които са почти като Джеймс Бонд. Щом жертвата има телефон на разположение, компютър или може да излиза от дома, т.е. не е затворена и никъде да не мърда, без комуникации, значи може да звънни на полиция или да отиде с трамвая дотам. Ако иска да направи нещо. А може и да не иска друго, освен да се оплаче на познат или на комшийката.

Общи условия

Активация на акаунт